Столичната адвокатура продължава кампанията в помощ на заболели от COVID-19 колеги и пуска безплатни антигенни тестове

Столичната адвокатура продължава кампанията в помощ на заболели от COVID-19 колеги и пуска безплатни антигенни тестове
Ивайло Данов, председател на САС, снимка:БГНЕС/архив

Столичната адвокатура продължава с кампанията за набиране на средства в помощ на заразени с COVID-19 свои колеги от Софийската адвокатска колегия (САК). На 23-ти март 2020г. Софийският адвокатски съвет (САС) започна дарителската кампания, като по информация на „Правен свят“ пръв инициативата е открил председателят на САС Ивайло Данов, който е дарил 1000 лв. лични средства.

И в момента всички защитници, които имат възможност и искат да участват в благородната инициатива, могат да превеждат парични суми по следната банкова сметка:

BG97 UBBS 8888 5000 6723 40, BIC: UBBSBGSF, ОББ АД с титуляр САК

Към този момент в сметката са събрани 12 875 лева, уточняват в свое съобщение от САС.

Сред първите в инициативата са били и Адвокатско дружество "Чаталбашев, Петкова и Иванова" и Адвокатско дружество "Делибалтов, Милкова, Иванова", които са дарили по 5 000 лева. За своевременната им проява на съпричастност САС е взел решение тези дружества да бъдат удостоени с награда – почетния плакет на САК. На всички дарители ще бъдат връчени благодарствени грамоти.

От Съвета ще информират допълнително и за реда, по който може да се кандидатства за финансова помощ от дарените средства, и периодично ще обявяват разпределението на събраните суми.

Междувременно, от САС съобщиха, че на последното си заседание на 1 декември е било взето решение за осигуряване на бързи антигенни тестове за COVID-19 за адвокатите от САК, които се поемат от бюджета на колегията. Механизмът, по който ще се осъществява услугата и лабораториите, в които ще се извършват изследванията, ще бъдат допълнително оповестени.

На същото заседание е било взето и решение за провеждане на поредица от публични дискусии по концепцията за нов Закон за адвокатурата. Публичните дискусии ще се провеждат под формата на уебинари всеки четвъртък в часовия интервал от 14ч. до 17ч. Първата дискусия ще започне в 14ч. на 03 декември 2020г (четвъртък).

В скоро време предстои и разкриването на виртуални и физически ПОС терминали, които ще облекчат значително адвокатите от САК при плащане на членски внос към САК и ВАдвС, както и на осигурителни вноски към ОК „Адвокат“, съобщиха от САС.

За повече детайли във връзка с решенията на Съвета, които са били взети по инициатива на председателя му, „Правен свят“ се свърза с Ивайло Данов:

„Във връзка със Закона за адвокатурата САС отправи апел до всички членове на Колегията в определения от ВАдвС срок за постъпване на мнения и становища – 30 ноември – да опишат какви са техните виждания по проекта на концепция за нов Закон за адвокатурата. В самата концепция много важни въпроси не са решени, а има предложни няколко варианта за решения. Идеята на публичните дискусии е не само да минем формално с някакво становище от Адвокатския съвет, а напротив – да чуем мнението на колегите, редовите адвокати, като те сами да дадат становище по важните за адвокатурата въпроси и затова днес от 15:00ч. стартират публичните дискусии, под формата на уебинари. Те ще бъдат провеждани всеки четвъртък в часовите интервали от 14:00ч. до 17:00ч., както е посочено в съобщението. Идеята е именно да потърсим, чрез разумен диалог и при баланс на разумните аргументи, решения по важните за адвокатурата въпроси. Защото ние, като професионална общност, трябва да се обединим около определени решения, които да бъдат в последствие имплементирани в текста на проект за Закон за адвокатурата. В дискусиите могат да участват адвокати от цялата страна, просто трябва да се информират през сайта на САК, където са посочени линковете за връзка. Има много забележки към проекта, тъй като в него се дават по няколко предложения, но не се правят препоръки от страна на работната група. Дават витиевати предложения “, коментира Ивайло Данов.

„Предстои въвеждането в най-скоро време на виртуалния ПОС терминал, така всеки един колега ще може от компютър, респективно от мобилен телефон, да нареди плащанията си. Идеята е да не идват на място в касовите салони на колегията, в търговския дом и на „Тодор Александров“ 127. Работи се усилено и за поставяне на физически ПОС терминали и в двата салона – единият за вноски към САК, вторият – към Осигурителна каса „Адвокат“, като тези колеги, които имат банкови карти, отиват, без физически да разменят пари, и директно с картата плащат на място. Наблегнали сме първо на виртуалното, за да се прави дистанционно плащането. Така ще е облекчено. А после и на физическия терминал, за да не се носят пари и да се спазват по-стриктно противоепидемичните мерки. Ние още от пролетта на миналата година сме започнали разговорите с БОРИКА и с ООБ по тези въпроси, но тъй като банките са доста тромава структура, едва сега имаме един окончателен проект на договор, който предстои да обсъдим на заседанието на САС другия вторник“, коментира още Данов.

„За тестовете – те ще бъдат за всички адвокати от САК без изключение, без никакви други условия, освен, че един адвокат може да направи само един тест. Този тест е безплатен за адвоката, поема се от бюджета на колегията, която е договорила преференциални цени. В момента договаряме преференциални цени и за тестове и за антитела и за PCR тестове, но те най-вероятно ще се плащат от всеки колега, който прецени. Идеята е, че личните лекари имат възможност да отпускат направления за безплатни PCR тестове, при наличие на поне два симптома. Тук не се изисква никакъв симптом, може адвокатът по свое желание, дори и без симптоми, а само защото е контактувал с болни, да отиде да си направи бърз антигенен тест, който е с над 90% сигурност. Доколкото ми е известно, такава е и препоръката на СЗО – да се прави първо бърз антигенен тест и при положителен резултат да се прави PCR тест“, посочи още председателят на САС

Още по темата

Антикризисни мерки в подкрепа на длъжници и кредитори ще са във фокуса на отбелязването на 15 години частно съдебно изпълнение в България

Предишна новина

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух и липсата на подходящи мерки

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  9 стотинки е сумата-средно дарена от адвокат, за боледуващите си колеги! | нерегистриран
  0
  0

  Ниското ниво на дарения е СРАМ за адвокатурата. Шефът на САС е дарил 1000 лв, две кантори са дарили по 5000 лв, и останалите 1000 лв са дарени общо от 6000 адвокати. Тоест средно ниво на дарениета-9 стотинки на адвокат, ако не броим тримата големи дарители.

  Не ви е срам!

 2. 2
  123 | нерегистриран
  2
  0

  Ало, адвокатурата, елате си приберете контактните и положителните от съдебните сгради, че прекалихте вече. Пускате молбички, че адвокатите не се явявате по лични причини, е какви са личните причини, а. Ясно е, ковид-причини. Или може би едни други много лични причини.

 3. 1
  ----------------------------- | нерегистриран
  3
  -2

  Поздравления за инициативата ! Браво !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.