Столичната адвокатура ще си избира ново ръководство в края на януари

Столичната адвокатура ще си избира ново ръководство в края на януари

Софийските адвокати ще избират ново ръководство на колегията на 30 и 31 януари 2016 г. Това е решил вчера Софийският адвокатски съвет, научи "Правен свят".

Така изборите ще съвпаднат с редовното общо събрание на колегията, което се провежда в последния уикенд на януари. А евентуалният балотаж би следвало да е на 6 и 7 февруари 2016 г.

На заседание на адвокатския съвет на 17 ноември вече беше одобрен съставът на избирателната комисия, която ще отговаря за новото гласуване. Неин председател ще е Марина Белчева, а членове ще са Виолета Темелкова-Петрова и Райна Беловеждова -Антонова. Резервни членове са Ангел Митев, Маргарита Калпушкова и Георги Неделчев.

Последният вот за ново ръководство беше в началото на тази година, но резултатите от него бяха отменени от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) заради серия от нарушения. Последваха дела във Върховния касационен съд (ВКС) и именно решенията по тях се чакаха, за да бъде нарочено ново изборно събрание.

Първата жалба беше на Райна Аврамова-Еланджиева и все още председателят на САК Петър Китанов. Те твърдяха, че ВАдС не се е произнесъл по нарушение при гласуването и оспорваха мълчалив отказ. Проблемът според двамата адвокати беше, че общото събрание е решило адвокатският съвет да се състои от 15 членове, председател и 6 резервни членове или общо 22 души. А избирателната комисия е приела, че ще се гласува за 14 членове на съвета и 6 резервни и така е подменила решение на общото събрание на софийските адвокати. ВКС обаче прекрати делото, защото прецени, че в случая не е допустим съдебен контрол.

Жалба срещу решението на ВАдС беше подал и адвокат Венелин Гачев. По нея върховният съд се произнесе едва на 5 ноември. Гачев оспорваше това, че висшият орган на адвокатурата е оставил жалбата му без разглеждане с мотив за липса на правен интерес. ВКС обаче потвърди, че адвокатът няма правен интерес да обжалва резултатите от изборите за ново ръководство и сложи край на спора.

Оказва се, че решението на ВКС е стигнало до столичната адвокатска колегия едва в началото на тази седмица. Затова чак на вчерашното заседание е взето решение за насрочване на новите избори. По закон "ако изборът за органи на адвокатския съвет бъде обявен за незаконосъобразен, нов избор се провежда не по-късно от два месеца". Съветът е приел, че спазва този срок с насрочването на гласуването на 30 и 31 януари 2016 г.

Отменените избори за нов председател на САК спечели адвокат Ивайло Данов. Негови конкуренти за поста бяха Владислав Янев, Албена Пенова и Петър Китанов. При първото гласуване най-голям вот получиха Данов и Янев и отидоха на балотаж.

Гласуването този януари беше съпроводено с редица неуредици, адвокатите се редиха на дълги опашки, а по едно време дори свършиха бюлетините.

В изборите за ново ръководство на САК имат право да участват всичките над 5000 адвокати в столицата, освен лишените от това право. В последния избор се включиха под 1400 адвокати  т.е. по-малко от една трета от колегията. 

Още по темата

Граждани вече събират подписки срещу реформата на съдебна карта

Предишна новина

ЕК следи дали България предприема действия по твърдения за корупция по високите етажи

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Омерзен наблюдател. | нерегистриран
  3
  -1

  Изобщо не вярно, че в САК не могат да се проведат нормални, честни и законосъобразни избори. Могат разбира се. От 5000 адвокати все има поне 10%, за които закона не е труден. Те обаче нямат думата при избор на избирателна комисия. Обикновено се избират за членове хора, които от една страна са правно неграмотни, а от друга с клиенти и доходи, които не им позволяват да се отпишат от регистъра за правна помощ и да отидат на някоя екскурзия за своя сметка. Жалбите винаги се пускат основно от тези, които бъркат в кацата с меда, техни съканторници, сънаематели, съсобственици и въобще всякакви съгладници. Близки и податливи на влияние. Всяка жалба е добре дошла, защото удължава с няколко месеца получаването на заплати от председателя и секретаря, както и на заседателни от членовете на съвета, а те са по 60 кинта на безсмислено заседание. Има разбира се и допълнителни екстри - по две МРЗ за членовете по коледа /въз основа на кои критерии не е ясно/, великденски бонуси за изборните членове, безплатни служебни телефони, визитки и други евтини екстри, които обаче трябва да си плащаш от джоба. Не е за пренебрегване и факта, че можеш да се похвали пред клиент, че част от ръководството, абе не си случаен адвокат, както и да имаш неограничен достъп до рекламни материали, които другите адвокати не знаят, че същетвуват. Да се метнеш на семинар в Лозенец с командировъчни от колегите, да водиш безумна лекцийка в квалификационните ежедневници, да си част от безсмислена делегация и да отидеш на някое парти по случай на каквото се сетиш. Европа, балкански страни и други. Ядене и пиене на корем, а даже не разбираш колко е сметката. Не е ли по-добре надутия председател, подутия секретар и спаружените членове да си ходят. Ами по-добре е ама как да се случи, като става на избори, организирани от самите тях. Абе в общи линии цялата афера си е "Адвокати за промяна" и компания измекяри гейт. А, за се предпазя от ЧХ да кажа, че има един или двама читави. Ха сега да видя кой ще се разпознае. Хайл САК.

 2. 3
  подкрепете създаването на втора, алтернативна софийска адвоктска колегия! | нерегистриран
  7
  -1

  Въпросът за създаването на ВТОРА Софийска адвокатска колегия, обсъждана и във форума е крайно актуална. законът за адвокатурата позволява ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ две колегии , в съдебния район на един окръжен съд.

  Считам, че при София сме в ситуацията на изключението-да има две, дори и три колегии, и да имаш изобр къде да се впишеш, или преместиш.

  Да не коментираме,че напълно незаконно не съществува окръжна софийска адвокатска колегия-в района на софийския окръжен съд.  Съъздаването на втора, защо не-трета софийска адвокатска колегия няма да застраши сега съществуващата колегия-САК ще продължи да я има, а втората колегия очевидно,,че ще е малка-ще е успех ако набере и няколкостотин адвоката. Въпросът е да я има, за да имаш избор. 4-5000 адвокати в САК са прекалено много, и поне 10 процента от тях, плюс невписани като адвокати към момента юристи могат да направят една втора , алтернативна колегия. Трябва само началниците от Висшия адвокатски съвет да позволят-според ЗА, а няма причина да не го направят. 2 или 3 колегии в София е съмсем естествено и нормално.

 3. 2
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  Адвокат Веселин Лазаров | нерегистриран
  14
  -1

  Тези малоумници от САК вече 5 години не могат да си изберат ръководство, само циркове.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.