Столичните адвокати вече няма да плащат разноски за обработка на документи

Столичните адвокати вече няма да плащат разноски за обработка на документи

Oт 14 oĸтoмвpи т.г. aдвoĸaтите от Софийската адвокатска колегия (САК) вече ще бъдат ocвoбoдeни oт плaщaнe нa вcяĸaĸви paзxoди  зa oбpaбoтĸa нa дoĸyмeнти, cъoбщиха от Coфийcĸия aдвoĸaтcĸи cъвeт.

Peшeниeтo e взeтo във втopниĸ c огромно мнозинство и ce oтнacя зa aдвoĸaти, млaдши aдвoĸaти, aдвoĸaтcĸи дpyжecтвa и aдвoĸaтcĸи cъдpyжия, впиcaни в peгиcтpитe нa CAK. 

В коментар пред „Правен свят“ председателят на САК Ивайло Данов посочи, че решението е на първо място принципно и е продължение на друго решение на органа от края на миналата година. „САК почти единодушно взе това решение, като то е продължение на наше решение от края на миналата година, когато освободихме столичните адвокати от част от таксите, които бяха най-разпространени. А именно – за променяне в обстоятелства, тъй като всеки адвокат може да заяви промяна на адрес, телефон и др., и за вписване и отписване на адвокатски сътрудници. Разгледахме няколко пъти с колегите въпроса и вчера решихме, че това е принципното решение“, посочи Данов.

По думите му целите на една такава стъпка са най-вече за облекчаване на дейността на столичните адвокати, но и за подпомагане в сложната ситуация, в която те се намират покрай пандемията от COVID-19. Направихме го най-вече, за да облекчим колегите, тъй като те са едни бланки по Наредба №3 за попълването и съхраняването на адвокатските регистри на Висшия адвокатски съвет, могат да бъдат копирани от сайта на колегите или от интернет. Освен това – в тази извънредна епидемична обстановка, която продължава поне сега до края на месец ноември – това ще е едно облекчение от гледна точка и чисто финансово и прагматично от гледна точка на тяхната работа. По този начин колегите могат да подават всякакви молби онлайн“, каза още председателят на САК.

Той беше категоричен, че става дума за постоянна, а не временна мярка за облекчение на столичните адвокати. „Това е постоянна мярка, по този начин на практика всички адвокати, младши адвокат, адвокатски дружества и съдружия от САК не заплащат никакви такси за обработка на документи. След влизане в сила на това решение, тъй като е двуседмичен срокът за влизането му в сила, то ще започне да се прилага от 14 октомври, ако не бъде обжалвано, но няма такава тенденция. Това ще е положително й за бюджета, и облекчаване на работата, и чисто принципно смятаме, че това е правилното решение“, каза Данов.

Председателят на САК посочи още, че се плануват и други мерки за подпомагане на столичните адвокати във връзка с пандемията от COVID-19, които тепърва ще бъдат обсъждани. „На 6 октомври ще обсъждаме създаването на Център за правна помощ, с който ще облекчим и възможността за гражданите на София да се обръщат в случаите, които Законът за правната помощ предвижда, за консултации от адвокати. По този начин това ще е и допълнителен доход за колегите, които са вписани в Националния регистър за правна помощ и имат желание да правят такива консултации. Мислим и за други финансови възможности за облекчаване съответно на положението на софийските адвокати, тъй като за съжаление правителството не предприе никакви мерки в тази насока. Ние мислим за нашите членове, както и за облекчаване на тяхната работа във всички съдилища от софийския съдебен район“, каза още Ивайло Данов.

Докладът за върховенството на закона: Европейската комисия поощри антикорупционната политика на България

Предишна новина

Нов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка не се пише

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  защо адвокатурата е враждебна към гражданите? | нерегистриран
  0
  -1

  Ще бъдат ли премахнати от САК и следните незаконни такси:
  -незаконната такса за подаване на сигнал от гражданин срещу адвокат, събирана от САК(в случай,че тази такса е междувременно отменена-посочете кога е взето подобно решение.)? Къде в Закона за адвокатурата е предвидена подобна такса? Как една съсловна монополна организация си позволява да налага такси на граждани? При подаден сигнал срещу адвокат и неплатена такса, дисциплинарнонаказващия орган е длъжен да го разгледа-на основание закона за адвокатурата. Непащането на таксата , която е незаконна не може да има за последица негледането на жалбата, което напрактика незаконно се прилага. Тоест адвокатурата си позволява да наруши закщона.

  -Незаконната такса за обработка на документи,, на кандидатите за адвокатския изпит. Става дума за незаконните 30 лева, събирани от САК-за обработка на документите на кандидатите, не коментирам незаконните 50 лева-събирани от ВАдвС-по същество за явяване на изпита. САК няма право да събира такса за обработка на документите-защото в закона не е предвидена подобна такса.

  Адвокатурата не може да налага такси на граждани. тази съсловна организация да си налага такса на членуващите там, но не и на граждани-неадвокати! Самоуправлението на адвокатурата касае адвокатите, и не може да касае налагане на правила на граждани.

  офтопик въпрос:
  И кога е приемния ден на лица от ръководството САК, за граждани, които желаят да се оплачат от адвоката си?
  Къде в сайта на САК има написани разяснения как се подава сигнал срещу адвокат? За сравнение съдебната система е дала подробни разяснения как се подава сигнал срещу адвокат на страницата на съдебния инспекторат. Значи-можеш да се оплачеш от всеки съдия, но не можеш да се оплачеш от адвокат-няма пред кого, а за писмени сигнали-има незаконна такса.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.