Стоте дни на Иван Гешев - от криза до криза

Стоте дни на Иван Гешев - от криза до криза
Иван Гешев, главен прокурор

Докато цяла Европа и Светът са обзети от грижите и страховете около все по-мащабно разпространяващата се пандемия от коронавирус, у нас, в България напълно незабелязано премина едно събитие, което вълнува всеки един гражданин на страната. Миналата седмица изтекоха стоте дни от мандата на новия главен прокурор Иван Гешев.

Както стана ясно от самото начало на встъпването му в длъжност, толеранс за Гешев не беше нужен, въпреки яростните, целенасочени атаки срещу личността и професионализма му, още от стартирането на процедурата по избора му, с работата си от първия до стотния ден той потвърди оценката на предшественика си Никола Филчев, че е "решителен човек" и "човек на действията".

Какво направи главният прокурор за сто дни?

Дни след официалното встъпване в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев, България осъмна с първи действащ министър в ареста. Както е добре известно, става дума за бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов, който бе привлечен като обвиняем заради нечуваната от десетилетия досега водна криза в Перник. По-късно Димов получи и още едно обвинение – заради това, че е допуснал нерегламентирано горене на отпадъци в различни райони на страната. Показателен за качеството на работата на новия главен прокурор е и фактът, че бившият екоминистър все още пребивава в ареста, което само по себе си сочи, че доказателствата, събрани от наблюдаващите прокурори, ръководени от Гешев, са били достатъчно силни, за да убедят две инстанции на съда, при това нееднократно, че най-подходящата мярка за неотклонение за Димов е именно най-тежката.

Пет дни по-късно, ръководеното от Иван Гешев държавно обвинение направи нещо досега немислимо. "Вечният" олигарх и бизнесмен Васил Божков – Черепа, който бе недосегаем повече от 30 години за всички правителства, от всички цветове и "нрави", се сдоби първоначално със седем, а по-късно и с общо единадесет обвинения за тежки умишлени престъпления. Оказа се, че най-после прокуратурата показа нужната смелост да застане срещу човек от ранга на Божков, с целия му финансов и човешки капитал, и да потърси сметка за деянията му, за които от години мнозина само си шушукат.

Сред постиженията на новия главен прокурор не може да не бъде спомената и активността на държавното обвинение във връзка с разкриването на двама руски дипломати като шпиони. След като през есента на миналата година един от деветимата първи секретари на посолството на Русия беше отзован по настояване на България, малко след средата на януари месец 2020 г. още един първи секретар в посолството, който работил в консулския отдел, беше разкрит като шпионин, събирал данни за изборния процес у нас. Прокуратурата разкри и трети руски агент, който обаче работел в Търговското представителство на Русия в София, но междувременно събирал разузнавателна информация за енергетиката и енергийната сигурност на България.

"Ако не може да се оправим с битовата престъпност, по-добре да закриваме държавата". Думите са на главния прокурор Иван Гешев, който паралелно с битките на големите фронтове, пое ангажимент към обикновените граждани, че ще направи всичко по силите си да сведе до минимум битовата престъпност и да защити възрастните и самотни хора в малките населени места от набезите и грабителствата. В резултат на обещаното от него в страната стартираха десетки акции срещу криминалния контингент по места, на по-голямата част от които Гешев присъстваше лично, за да окуражи гражданите и колегите си, а стотици известни и неизвестни на местното население престъпници бяха задържани. Към момента борбата с битовата престъпност е в процес на "карантина" заради разпространяващата се у нас пандемия от коронавирус, но тя все още дори не е достигнала своя пик.

Добре е да се припомни, че след встъпването в длъжност на Иван Гешев редица важни дела, активността и действията по които не бяха в задоволителните темпове, бяха взети на специален надзор. Сред интересните такива разследвания, които разбуниха духовете в цялото общество, бяха досъдебните производства за т. нар. "къщи за гости без гости". Няколко седмици след като Гешев разпореди специален надзор над тези дела, прокуратурата внесе и втори обвинителен акт във връзка с аферата срещу 58-годишна жена за къщата й в Батак. До момента, близо година след разрастването на скандала с къщите, построени със средства от еврофондове, но останали неизползваеми за туристите, единственият обвиняем е бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, за когото се установи, че неправомерно е ползвал къща в Сандански.

Макар че цялата страна е "под карантина", а у нас е обявено извънредно положение още от 13 март, Иван Гешев не остана вкъщи. Благодарение на неговите думи и настояване, че в България са нужни сторги и радикални мерки, за да се овладее разпространението на заразата в мащабите, които наблюдаваме в цяла Европа, правителството взе може би най-бързите и навременни мерки в съпоставка със страни като Италия, Испания, Франция, при които заразените с коронавирус вече са десетки хиляди. Междувременно, под ръководството на Гешев, действа и щаб, който следи за спазването на правилата и мерките в условията на извънредно положение. В резултат на действията на щаба на главния прокурор, вече има стотици досъдебни производства в страната за неспазване на определените мерки и карантината. 

Предстоят следващите близо 6 години и 260 дни, в които новият "обвинител №1" тепърва ще доказва на колегите си, че са били прави да поискат за първи път начело на държавното обвинение да застане именно прокурор от кариерата.

Още по темата

Стартира нова платформа за доброволци в подкрепа на кризисния щаб

Предишна новина

Шефът на БНБ: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Делев | нерегистриран
  1
  -1

  Сега може да критикувате, даже това не е критика, а махленско заяждане, но Гешев като приложи лозунга на комунистите : Дела, дела и пак дела, друга песен ще запеете. С техните- на комунистите- камъни- по тяхната глава. На ред са наркобосовете, разни свинари, олигарси, хора с куфарчета от едно време, приватизатори от времето на човека от с. Драгалевци, Софийско, както и такива от общинската приватизация в София и много още.

 2. 4
  Павлов | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #3 от "Слава! | нерегистриран":
  "Докато цяла Европа и Светът са обзети от грижите и страховете около все по-мащабно разпространяващата се пандемия от коронавирус, у нас, в България напълно незабелязано премина едно събитие, което вълнува всеки един гражданин на страната." - Работническо дело ряпа да яде

  много точно казано

 3. 3
  Слава! | нерегистриран
  4
  -2

  "Докато цяла Европа и Светът са обзети от грижите и страховете около все по-мащабно разпространяващата се пандемия от коронавирус, у нас, в България напълно незабелязано премина едно събитие, което вълнува всеки един гражданин на страната." - Работническо дело ряпа да яде

 4. 2
  RRR | нерегистриран
  8
  -2

  Стига дитирамби, другари, няма за какво.

 5. 1
  Браво | нерегистриран
  7
  -3

  Стил панегирик - усвоен

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.