"Странната смърт" на Мишо Бирата ще разследва парламентът

"Странната смърт" на Мишо Бирата ще разследва парламентът
Снимка Юлия Лазарова, "Дневник"

Създаването на временна анкетна комисия по казуса "Мишо Бирата" залегна като точка в дневния ред на Народното събрание за тази седмица. Предложението за това е внесено вчера от лидера на  "Коалиция за България" Сергей Станишев и група депутати. Те предлагат да бъде създадена Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт, както и обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като "Мишо Бирата" .

Проектът за решение трябваше да бъде обсъден от народните представители днес, но поради разместване на дневния ред в програмата на парламента тази точка бе изместена от други законопроекти и ще остане за обсъждане през следващите дни.

По време на събтния митинг на БСП и ДПС, наред с другите предварително подготвени и раздавани плакати, някои от хората носеха и плакати с текст "Кой уби Мишо Бирата?", очевидно също подготвени предварително. Бизнесменът Михаил Михов бе намерен мъртъв в хотелска стая в Правец  на 30 март 2011 г., два месеца след като гръмна скандалът със записаните разговори между Борисов и Танов, при които бившият премиер Борисов нарежда на тогавашния шеф на Агенция "Митници" Танов да бъде преустановена митническата проверка в пивоварна "Леденика", защото бил обещал на президента Първанов "да не закача Мишо Бирата". В първоначалните съобщения, като причина на смъртта на Михов бе посочена диагноза инфаркт. По-късно обаче бяха изказани различни версии за смъртта му, включително и че инфактът е бил предизвикан от инжекция – първи тази версия лансира Волен Сидеров в телевизионно интервю. Сидеров заяви, че Михов е бил инжектиран със специално вещество, предизвикващо инфаркт, от лица от криминалния контингент, по поръчка на Цветан Цветанов. Година след Михов почина и съпругата му Ева, а нейната смърт също бе оценена като "мистериозна".

На специален брифинг днес представители на ГЕРБ заявиха, че партията ще подкрепи създаването на анкетната комисия по случая "Мишо Берата". Предлагането на временни анкетни комисии се превърна в практика на управляващите, ГЕРБ не смята, че това е правилният ред на действие, но ще подкрепи създаването на комисията, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. Същевременно той посочи като много уместно да се създаде и временна комисия за случая с Христо Бисеров.

През лятото прокуратурата възобнови досъдебното производство за записаните със СРС разговори на Борисов и Танов по казуса "Мишо Бирата". Още преди това обаче Софийската окръжна прокуратура потвърди становището си, че няма данни за насилствена смърт на Михов, разследването за това е било прекратено още през 2011 г. поради липса на престъпление. Аутопсията е показала, че Мишо Бирата не е починал от инфарт, а поради остра коронарна недостатъчност. 

Още по темата

Служителката от МО с екскурзията в Бали вече може да бъде уволнена

Предишна новина

От работата на ВСС по случайното разпределение зависи съществуването на Гражданския съвет

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 2
    агент-xxl | нерегистриран
    0
    0

    "Кой уби Мишо Бирата?" А, кой само-уби Ахмед Емин? Защо не назначат комисия, й за него? Да не-би, да е по-малко знамчим, от спонсора на Гоце?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.