Стратегическият съвет към президента констатира очевидното: България е в криза, рецепта обаче няма да бъде дадена

Стратегическият съвет към президента констатира очевидното: България е в криза, рецепта обаче няма да бъде дадена
Президентът Румен Радев, заедно с ръководителя на Стратегическия съвет проф. Александър Маринов, снимка:БГНЕС

"Институционален блокаж и идеен застой. Моментът за страната е исторически, когато българите излязоха от хипнозата, апатията, изричат истината без страх за лъжите, арогантността и грабежа на управляващите“. Това заяви Румен Радев при представяне на проекта за Национален стратегически документ от Съвета към президента в резиденция "Бояна".

Реално, от представянето на документа стана ясно, че Стратегическият съвет е събрал в него огромно количество суха статистика, от което се извеждат очевидни констатации за демографска криза, нарастваща бедност на маргинализираните социални групи и все по отчетливо социално неравенство, без никакъв качествен анализ и визия за реформа. Нещо повече, самият държавен глава посочи, че, макар че това е едва първи етап на проекта, който представя анализ за състоянието на страната, Стратегическият съвет няма да даде готова рецепта за проблемите, отчетени в него.

"Българите излязоха от хипнозата на пропагандата. Върнахме стрелките в началото на Прехода", констатира президентът Румен Радев.

След което продължи по същество с политическата реч: „Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илозорен свят. Представянето на документа съвпада с желанието на българите да демонстрират решимостта да си отвоюват държавата от мафията и да отстояват правото си да живеят в нормална, демократична държава и в момент, в който в страната и в чужбина ехтят призиви за машинно гласуване и оставка“.

Накрая, Радев посочи, че предстоят още два етапа на представянето на документа, след които трябвало да е ясно защо страната се намира в застой, а стандартът на живот на гражданите все така не се повишава.  

Още по темата

В Юридическия факултет на СУ се ражда нова магистърска програма – Защита на основните права

Предишна новина

Внесоха жалба заради блокираните кръстовища в София

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Проф.Иво Христов, депутат от БСП | нерегистриран
  1
  -1

  Режимът на ГЕРБ дойде абсолютно закономерно като резултат от българския преход. Неслучайно голяма част от личния състав на тази псевдополитическа организация са гавазите на предишния режим, като се започне от лидера им, така и до структурите им по места. Режимът на ГЕРБ дойде тогава, когато завърши голямата приватизация и тогава някой трябваше да охранява резултатите от прехода, а те са преди всичко икономически. Те се изразява върху това, че върхушката на бившата комунистическа партия и висшия милиционерски елит откраднаха резултатите на близо 45 години усилия на нашите бащи и дядовци.
  Такъв тип режими не са създадени само в България, а и в Унгария и в Полша. Но Виктор Орбан е народен водач и използва авторитаризма, за да защитава интересите на Унгария, а не да ограбва собственото си население. В България не е така защото
  българската върхушка, включително ГЕРБ-ерската, не е нищо друго, освен колониална администрация, оставена да опосква територията срещу процент, който дава на своите геополитически господари, единственото нещо, което може да прави тя и да печели, е да дере по 10 кожи.
  Ние присъстваме на последния акт на драмата. Тази клиентелистка диктатура ще падне, защото ресурсът, който да разпределят, свърши. Те не могат да създадат диктатура, но затова в ГЕРБ няма капацитет.
  Кризата срещу режима започна когато 2 милиона българи се върнаха у нас заради коронавируса. Тогава гърнето започна да се изпразва, защото ресурс няма отвътре, вече няма и отвън. Кръст на ГЕРБ кой знае защо сложиха геополитическите фактори. Внезапният порив за свобода кой знае защо съвпадна с изявлението на Майк Помпео за руските газопроводи.

 2. 1
  #Кой | нерегистриран
  2
  -1

  Нямаме Президент, а демагог! Очевидните факти и ние ги знаеме! Да предложи поне веднъж адекватно и обосновано решение. По същия начин говореше и за очакващата ни икон.криза. Само факти, без решения. Чака президентска република и столетницата на власт, очебийно!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.