Стрелецът от атентата в Брюксел още се издирва


Стрелецът от атентата срещу Еврейския музей в Брюксел още е на свобода и самоличността му не е установена, съобщи БТА.

Предстои негов фоторобот да бъде представен пред обществеността по-късно днес, тъй като следователите разполагат със снимки и видеозаписи от мястото на инцидента. Прокуратурата призова за съдействието на свидетели.

Заловеният вчера мъж, заподозрян първоначално в съучастие, е получил статут на свидетел и е освободен. Все още не всички семейства на жертвите са уведомени по каналния ред.

От прокуратурата уточниха, че една от трите жертви е французойка - вероятно това е жената, сътрудничела на доброволни начала в музея. Белгийски гражданин на 23 години, портиер в
музея, е приетият в болница с опасност за живота.

Останалите две жертви са еврейски туристи от Тел Авив.

Прокуратурата пояснява, че от иззетите записи е очевидно, че нападателят е бил "добре подготвен", вероятно е действал сам и е въоръжен. Федералното обвинение не потвърждава, че в случая става дума за антисемитско действие. Вътрешният министър Жоел Милке снощи определи нападението като антисемитски терористичен акт.

Според експерти в борбата с тероризма случаят напомня на действията на Мохамед Мера във Франция преди две години, когато той застреля три деца и мъж пред еврейски колеж в Тулуза. По тяхно мнение подобно нападение може да бъде свързано или с представители на десните партии, или с ислямистки групи. Ислямистите изглеждат по-вероятен виновник, тъй като атентатът бе извършен в деня преди изборите за Европейския парламент, а това съвпада с техните възгледи срещу демократичния обществен ред.

Експертите са на мнение, че Белгия е изправена пред една от двете най-големи опасности в областта на тероризма, които са взимането на заложници или терорист на свобода. В случая терористът е все още свободен и това прави опасността от ново нападение непосредствена.

64 000 лв. обезщетение за останала без крак жена след удар от бус

Предишна новина

Бившият мъж на изчезналата от Карлово обвинен за 62 патрона

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.