Студенти започват кампания за реформа във висшето образование


Реформа при акредитацията на университетите, на правата и задълженията на ректорите и студентите и на правното положение на студентските съвети - това са част от промените, които предлага създаденото преди 3 месеца сдружение "Лидери за европейско образование". Съоснователите му са трима студенти от УНСС - Мартин Пенчев (5-и курс право), Марин Дандаров (3 курс маркетинг) и Кезим Медев, който огласи скандалния случай с професорката от УНСС, пишеща оценки на празни листове."Акредитационният съвет, който оценява университетите и който би трябвало да е независим, а се финансира от МОН, се състои от представители на висшите училища. Получава се така, че представител от СУ участва в акредитацията на УНСС, и обратното - член на УНСС участва в акредитация на СУ, това е конфликт на интереси", посочи Мартин Пенчев. Според него е недопустимо дадени вузове да получават високи оценки, близки до максималните 10 точки (9.5., 9.6), а в същото време фонансовите им отчети да не са заверени, да има сигнали за купуване на изпити и т.н.Правното положение на студентските съвети е друга "болна тема", по която студентите също ще направят предложения. "По закон те трябва да имат правилници за дейността, както и своя интернет страница. "Студентските съвети само на 13 от 52-та ни вуза обаче разполагат със сайтове, има и университети от Топ 5 на тези с най-висока акредитация, които нямат дори правилник за дейността на студентския си съвет, въпреки че тези съвети получават 6-цифрени суми", коментираха младежите. Тези структури се финансират с процент от бюджета на университета. "10% от бюджетите на студентските съвети отиват в националното представителство на студентските съвети, т.е. от там имат властта да направят промени, но вместо това организират летни академии", коментира и Кезим Медев.ИДЕИСтудентите са на мнение и че трябва да се разграничат финансовите задължения на ректорите от тези, свързани с учебната дейност, както и да се регламентира законен начин за освобождаване на ректор.

Забраниха подаръците от издателства на учители

Предишна новина

Островните държави може да отправят претенции към конкретни компании

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    ************************-*************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 1
    ************************* | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.