Студентите във Великобритания ще остават на Острова 2 години след завършване

Студентите във Великобритания ще остават на Острова 2 години след завършване

Чуждестранните студенти във Великобритания ще могат да останат на Острова до 2 години след завършване, в които да си намерят работа и жилище, реши правителството в Лондон. Досега законът предвиждаше срок от 4 месеца за завършилите университет, които не са граждани на ЕС. Великобритания в търсене на мозъци - така анализатори обобщават решението на британските власти да променят закон от времето, в което Тереза Мей оглавяваше вътрешното министерство. През 2012 година се въведе срок от едва 4 месеца, в които чуждестранните студенти завършили университет трябва или да си намерят работа, или да напуснат Острова. Новият срок е две години.
 
Министърът по въпросите на бизнеса Андреа Ледсъм обясни, че при тази ситуация печелят всички - студентите имат възможност да си намерят високоплатена работа, а британската икономика - да се възползва от образованите младежи от цял свят, независимо дали се стигне до Брекзит или не. "Правим всичко възможно икономиката ни да се развива при всякакви обстоятелства. Трябва да сме готови", коментира министърът.
 
Във Великобритания в момента учат около 450 хиляди студенти от чужбина. Около две трети от тях не са граждани на ЕС и се нуждаят от виза. През миналата година обаче едва 6300 души са получили работна виза и са останали в страната. Няколко седмици преди датата за Брекзит и при липса на яснота дали Лондон и Брюксел ще се споразумеят, съдбата и на европейските студенти беше неясна. 
 
Неяснотите около "развода" продължават - Апелативен съд в Шотландия определи решението на Борис Джонсън да разпусне парламента седмици преди Брекзит като незаконно. Правителството обаче ще обжалва решението и не е ясно кога и дали британските депутати ще се върнат в Уестминстър. А главният преговарящ за Брекзит - Дейвид Фрост пристигна в Брюксел, където се надява да успее да задвижи преговорите с европейската страна и на срещата на върха на страните от ЕС на 17 и 18 да има сделка за развода, която да удовлетворява и двете страни. 
 

Решетников: Шпионският скандал е част от по-голяма кампания

Предишна новина

Новата председателка на ЕК бе обвинена в крайнодесен уклон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.