Всеки, който по някаква причина е близък или част от съдебната система, помни датата 11 декември 2015 година.

Тогава група съдии, облечени в тогите си, и под предводителството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, излязоха на стълбите на Съдебната палата в София в знак на протест към държавата и в подкрепа на съдебната реформа. Любопитно е да се припомни, че ден по-рано друг, само че “граждански” протест, поиска и провъзгласи бившия правосъден министър, а сега лидер на антиправителствената партия “Да, българия” Христо Иванов, за премиер на държавата. На 11 декeмври 2015 година председателят на ВКС, освен че поведе похода срещу системата, по чийто върхове е добре известно как беше инсталиран, изрече и паметните думи “Не на страха!”. Този бе и заветният момент, в който в съдебната система от тогaва до днес се роди отделно от всички останали магистрати лоби, което и до сега бленува пълен контрол над правосъдието във всичките му проявления. Не е случайно, че и през 2020 г., четири години след паметния 11 декември, основен идеолог на въпросното лоби е именно бившият правосъден министър Христо Иванов.

Наскоро, тогавашният “лидер” на протестите в тоги на стълбите на Съдебната палата Лозан Панов изрече някои доста тежки думи по адрес на свои колеги съдии, правейки внушения и разнищвайки техните кариери като една класическа бъбрица, само защото конкретните имена, на конкретните магистрати стояха под решение, което председателят на ВКС явно не харесва. Става дума за върховните съдии Любомир Гайдов, Николай Гунчев и по-специално Десислава Стоева. В публичната си изява, направена от трибуната на собствената медия на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, Лозан Панов направи дисекция на професионалното развитие на тримата свои колеги, като най-голямо внимание бе отделено на съдия Стоева, за чийто кариерен растеж  председателят на ВКС разказа на публиката с особен ентусиазъм и детайлност.

Дали заради къса памет, или по други причини, но в изявите на Лозан Панов не се съдържа нито дума за шеметните кариери на част от поддръжниците му от стълбите на Съдебната палата пред 2015 година, въпреки неистовите му опити иначе да се покаже като пръв борец за правда, справедливост и смелост.

Проверка на “Правен свят” показа, че сред съмишлениците на председателя на ВКС от онази зима може би няма такъв, който за четири години да не се е издигнал по върховете на системата, макар силните думи от стълбите на Съдебната палата и въпреки мъченическите маски.

А ето и конкретните примери – Светослав Василев, през 2015 година е съдия в Софийския районен съд (СРС), но изведнъж се оказва командирован в Търговско отделение на Софийския градски съд (СГС). Интересното в случая е, че съдия Василев скоропостижно печели конкурс за Гражданско отделение на СГС, но и до ден днешен не освобождава мястото си в Търговското отделение.

Подобна е съдбата и на Владимир Вълков - командирован дълги години в СГС, настанен в Търговско отделение на СГС от тогавашния председател Калоян Топалов, въпреки че е класиран след няколко конкурса в Гражданско отделение, продължава да стои в Търговско. Именно Калоян Топалов бе и председателят на СГС, който преждевременно абдикира от поста си, подавайки оставка, без да даде никакво обяснение за това, след което се регистрира като адвокат.

Кариерен трамплин използват и съдиите Александър Ангелов, през 2015 година съдия в СРС, а сега част от СГС, както и Райна Мартинова - бивш кандидат за член на ВСС, заместник на настоящия общински съветник от партията на Христо Иванов – Методи Лалов в тогавашния му мандат като председател на СРС, след този случай я командироват в СГС.

Бившата заместничка на председателя Калоян Топалов – Десислава Попоколева – съдия от СГС, която отчетливо в годините протестира срещу всяка форма на управление на съда, различна от тази на Топалов, вече се намира във Върховния касационен съд (ВКС).

Скок в кариерите си правят и съмишлениците на Лозан Панов, Златина Рубиева, Джулияна Петкова и Атанас Атанасов, които от СГС, някак си бързо преминават в Софийския апелативен съд (САС), последният през командироване лично от председателя на ВКС.

Не на последно място, но като най-цветущ пример идва кариерният растеж на съдия Десислава Добрева, която за четири години сякаш направи троен тулуп до най-високото ниво в системата. През 2015 година съдия Добрева е част от СГС, по-късно заема място в Търговско отделение на САС, но тутакси е командирована от Лозан Панов във ВКС.

За запознатите с историята, изложеното дотук едвали ще се яви изненада, но е изключително важно въпросът: “Всички ли са маскари или само тези, дето не са от нашите”? – в крайна сметка да намери своя отговор.

Лозан Панов се спотайва из коридорите на ВСС, докато колегите му градят мерки за след извънредното положение

Предишна новина

Захариева: Карантината след прибиране от чужбина ще остане поне до края на май

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  Зашеметяващ разстеж | нерегистриран
  0
  0

  ПОГЛЕДНЕТЕ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯ ВСС :)))
  ОТ РАЙОРЕН СЪД В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ И ... ХОП 1997 Г. ... ВЪВ ВАС.
  ПРЕЗ 1998 Г. ... ИЗНЕНАДАААА - ВЕЧЕ ЧЛЕН НА ВСС.
  В ИНТЕРНАТ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ИНФО ЧЕ Е ПРЕПРАВИЛ ПРОТОКОЛ ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА ВСС.
  ТАКАААА - СЕГА ОТНОВО Е ЧЛЕН НА ВСС ПОЛЗВАЙКИ ПРАЗНОТА В КОНСТИТУЦИЯТА, ЗАЩОТО ПРЕЗ 2019 НАВЪРШИ ... 65 ГОДИНИ.
  КАДРИТЕ НА СДС СЕ ПОДДЪРЖАТ ОТ ГЕРБ. ПРИМИРИ: НЕСКИ, Ф.ДИМИТРОВ, А.ЙОРДАНОВ ....

 2. 17
  | нерегистриран
  8
  0
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  Изводът, който се налага от само себе си е един: Всички сте едни и същи !
  Тази публикация, с компромис определена като такава, по какъв начин оборва казаното от Панов за кариерите на посочените от него лица, не колеги ?!?

  Не е вярно, има изключително свестни хора, които си стоят на първа инстанция, но до тук ... или пък напускат системата :)

 3. 16
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #4 от "Мдааааа | нерегистриран":
  Да , членството в ССБ гарантира кариерен растеж . Да , има и изключения от застаналите на стълбите , но за някои от тях не са стигнали местата и връзките . Спокойно , и тях ще уредят !

  Членството в ССБ не гарантира кариерния растеж, защото след като те употребят за някоя политика може и да не те уредят, защото си имат по- техен човек. Членството в ССБ обаче е задължително, ако искаш изобщо да останеш в системата или пък да не те смажат от работа.

 4. 15
  | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Някои са назначени по чл.193, ал.6 от ЗСВ за минали конкурси Златина Рубиева и Атанас Атанасов, а Люси Цолова не беше назначена, защото не е от нашите. Всъщност след решението на Конституционния съд, дали са действителни назначенията?????????

  Цолова е много неподходящ пример. Всъщност тя беше незаконосъобразно фаворизирана по реда на чл.193 ал.6 ЗСВ за сметка на друг колега, класиран на конкурс ПРЕДИ нея.

 5. 14
  | нерегистриран
  3
  -4

  Изводът, който се налага от само себе си е един: Всички сте едни и същи !
  Тази публикация, с компромис определена като такава, по какъв начин оборва казаното от Панов за кариерите на посочените от него лица, не колеги ?!?

 6. 13
  Любопитно | нерегистриран
  13
  0

  Според мен е пропусната една съдия, която беше заместник на правосъдието по времето на министъра...Христю Иванов/Бойкиев!Тя е родом от Разград, наборче на друг известен нейн градски-другарят Червени бузки, известен и любим другар на другите другарчета и другарици от перлата на Лудогорието -Разград!Ами не беше ли, тя възнаградена като беше преместена с щата си от Окръжен съд -Разград в СГС, след заеманото от нея място на зам.министър на правосъд.на Писта? А, какъв беше резултатът от проверка на ВСС за дейността на съдиите в СГС/вкл.и по време когато тази Вергиния Мичева от Разград беше команд.в СГС преди да стане за първи път зам.министър на правосъдието по време на Ристю?Подкрепяше ли тя Евгени Георгиев когато беше кандидът за председател на СГС? И т.н....!А, тази Десислава Добрева, за която иде реч в статията, НЕ Е ЛИ И ТЯ от РАЗГРАД? Ако е така , няма ли да има толкова много съвпадения, а какво става с една друга разградчанка, станала преди време младши съдия, ама не в Разград , а в един хубав и голям град в южна България?Дали е с тенденция за преместване в СОФИЯ ? Където бая разградчани и др.от този вилает що тъй все гледат да избягат от Разград, където уж , според тях било много убавооо...?!

 7. 12
  | нерегистриран
  9
  -3

  А кариерата на Панов? Как се става на 43 години председател на ВКС? Съдия №1 Лозан Панов е най-младият от 1887 година. Убедена съм, че това се дължи само и изключително на честността му и професионализма му.

 8. 11
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #8 от " | нерегистриран":
  Някои са назначени по чл.193, ал.6 от ЗСВ за минали конкурси Златина Рубиева и Атанас Атанасов, а Люси Цолова не беше назначена, защото не е от нашите. Всъщност след решението на Конституционния съд, дали са действителни назначенията?????????

  По реда на чл. 193, ал. 6 назначиха избирателно само, който трябва. За СРС по този ред имаше откази с мотив “няма места” при двама починали колеги и обявен конкурс със свободни места десет дни след отказите. Тепърва ще гледаме сниманите на стълбичката до къде ще стигнат кариерно. Предстои.

 9. 10
  | нерегистриран
  12
  -4

  Тези, които не са в кариерен растеж са в ръководството на ССБ и ходят по екскурзии или ги “пазят” за кандидати на ВСС. Иначе напусналите системата са такива, които са осъзнали на какво се дължи карирерният растеж на членовете на ССБ, а именно - предателство на националните интереси и пълна зависимост от определени икономически лобита.

 10. 9
  | нерегистриран
  8
  -12
  До коментар #4 от "Мдааааа | нерегистриран":
  Да , членството в ССБ гарантира кариерен растеж . Да , има и изключения от застаналите на стълбите , но за някои от тях не са стигнали местата и връзките . Спокойно , и тях ще уредят !

  Членството в ССБ гарантира точно обратното на кариерен растеж + оплюване от кафяви медии + проверки от ИВСС, а в някои случаи и отказ да те атестират.

 11. 8
  | нерегистриран
  10
  -3

  Някои са назначени по чл.193, ал.6 от ЗСВ за минали конкурси Златина Рубиева и Атанас Атанасов, а Люси Цолова не беше назначена, защото не е от нашите. Всъщност след решението на Конституционния съд, дали са действителни назначенията?????????

 12. 7
  | нерегистриран
  7
  -6
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Щото сигурно не са за четене.

  Ха, ха - и Кой преценява дали стават за четене коментарите, шефът на пресцентъра на прокуратурата ли и бивш? главен редактор на сайта?

 13. 6
  Съдия | нерегистриран
  19
  -1

  Има още едно знаково лице от снимката с кариерен бонус, което статията не коментира - г-н Влахов, който със сигурност не е ползвал подкрепата на кръга ололо Лозан Панов. Всъщност кой оцени Влахов като конституционен съдия?

 14. 5
  | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #1 от "? | нерегистриран":
  Защо триете коментари, борци за справедливост и истина?

  Щото сигурно не са за четене.

 15. 4
  Мдааааа | нерегистриран
  18
  -4

  Да , членството в ССБ гарантира кариерен растеж . Да , има и изключения от застаналите на стълбите , но за някои от тях не са стигнали местата и връзките . Спокойно , и тях ще уредят !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.