Свалиха запора на Стефан от Смолян, осъден да плаща парно в София


Частният съдебен изпълнител, който трябваше да търси от мен стар дълг за неплатено парно, ми съобщи, че "Топлофикация София" е оттеглила финансовите си претенции." Това каза 72-годишният смолянчанин Стефан Иванов, който бе осъден на две инстанции да плати парното на апартамент в столичния жк "Люлин" за периода август 2011 - юни 2012 г. Време, през което въобще не е живял в столицата, нито има нещо общо с въпросното жилище.

"24 часа" първи разказа историята в броя си от понеделник, 20 ноември.

Заради съдебното решение върху пенсията от 250 лв. на Иванов първоначално бил наложен запор, който след това бил отменен заради това, че тя е ниска. Остана обаче забраната той да си тегли парите от банкомат.

"Благодаря на "24 часа", че разказа моята история и тормозът вече приключи, защото сигурно щях да водя с години дела, за да разчистя този "дълг", каза Стефан Борисов Иванов, който е пълен адаш - по три имена, с още 30 души в България.

Всъщност първоначалният дълг е едва 257 лв. Но с всички разноски по инстанциите досега надхвърля 1300 лв. Според потърпевшия проблемът възникнал след продажбата на въпросния апартамент в "Люлин", когато неговото име попаднало в регистрите на институциите като длъжник.

"Въпреки че т.нар. дълг е опростен, ще се посъветвам с адвокат и ще заведа дело. До момента разходите, които съм направил за път до столицата и за защита, са над 1000 лева", каза смолянчанинът. Той е инженер-химик и е оставил важни следи с работата си. Като ръководен кадър във фабрика "Родопска тъкан" въвел реактивни багрила при родопските одеяла, благодарение на които цветовете им станали устойчиви. След това в предприятие "Слънце" чрез багрилни ефекти на Иванов били пуснати т.нар. прани дрехи - хит през 80-те години, на вид досущ като американските дънки. Въпреки че подал докумeнти за двете иновации, Иванов не е взел за тях и стотинка.

Омбудсманът Мая Манолова зае категорично страната на Стефан от Смолян. Тя обяви, че е получила уверението на изпълнителния директор на "Топлофикация" Георги Беловски, че претенциите ще бъдат насочени към истинския Стефан Иванов. Той пък бе открит от bTV и наистина живее в "Люлин", но на друг адрес. Освен това няма проблеми с "Топлофикация". Осъдена оттам била жена му, която увери, че си плаща.

От столичната топлофикация обясниха, че са взели информация за собственика от Агенцията по вписванията. И че там срещу този имот стояли името и ЕГН-то на Стефан от Смолян.

От агенцията пък увериха, че искане за проверка от страна на "Топлофикация" за изясняване на собствеността на Стефан Борисов Иванов не е идвало. Нито един от 30-те българи с това име, 5- има от които живеят в София, нямал вписан акт за собственост в кв. "Люлин", бл. 151, ет. 10.

От "Топлофикация" обаче реагираха, че имат разпечатка от 10 май 2013 г., когато са завели делото, и в нея изрично имотът е посочен като собственост на гражданина от Смолян с неговия ЕГН.

Работниците ще искат несъстоятелност на фирмата за неплатени заплати

Предишна новина

СЕС може да принуди България да признае еднополовите бракове*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.