Светлин Михайлов – фаворит за председател на СГС

Светлин Михайлов – фаворит за председател на СГС
Светлин Михайлов вече е бил председател на СГС, снимка: архив, БГНЕС

Изненадващо развитие на процедурата по избор на нов административен ръководител на Софийския градски съд (СГС).

В последния възможен ден за депозиране на документи, съдия Величка Цанова от СГС се е отказала, научи "Правен свят" от източници от Висшия съдебен съвет (ВСС). Пред свои колеги от Градския съд Цанова обяснила оттеглянето си с "лични мотиви". Съдийката получи подкрепата на половината от градските съдии, които я издигнаха на Общо събрание миналата седмица. Кандидатурата й, обаче, бе обсъждана в Съдебната палата седмица по-рано, когато за нейното номиниране активно лобираха представители на една от съсловните организации на съдиите.

В последния възможен момент документи за участие в процедурата е подал и съдия Светлин Михайлов, който вече е бил един мандат административен ръководител на СГС (2004-2009 г). През 2009 г., когато Михайлов бе кандидат за втори мандат, той стана обект на компроматни атаки. Така се стигна до избора на Георги Колев за председател на СГС. Сериозният административен опит, познаването на проблемите на най-големия окръжен съд и подкрепата на голяма част от съдиите в СГС, са сред основните преимущества на Михайлов, който се е възползвал от възможността в Закона за съдебната власт да се самономинира.

Другият кандидат в процедурата – съдия Евгени Георгиев, също сам подаде документи. Георгиев е известен с активната си работа по въвеждането на медиацията у нас. По тази линия името му се свързва с активностите на Фондация "Америка за България" и Българския институт за правни инициативи, чийто бивш ръководител е настоящият партиен лидер Христо Иванов.

Хипотетично съществува възможност да има и още кандидати за поста на една от най-важните съдебни инстанции у нас. Това ще се разбере в следващите дни, тъй като документи могат да се подават по пощата, стига това да е станало до 13 ноември 2017 г.

Предстои ново Общо събрание на СГС, на което съдиите да обсъдят кандидатите, а крайният избор е на Съдийската колегия на ВСС.  

Още по темата

ГЕРБ иска да отпадне давността за приватизационни престъпления

Предишна новина

Националните разследващи органи ще са основният двигател на Европейската прокуратура

Следваща новина

Коментари

67 Коментара

 1. 67
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 66
  Истински | нерегистриран
  16
  -2

  Борец срещу корупцията!  Браво![[_66859_]]

 3. 65
  Мечо Кух | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #58 от "Мечo Пух | нерегистриран":
  80% ще застанат зад Светлин.

  100%. Но на 20% не им стиска да си го признаят, че го одобряват![[_66857_]][[_66858_]]

 4. 64
  | нерегистриран
  15
  -10

  В СГС доста съдии си искат Михайлов, което е показателно за това, че предприетите от екипа на Топалов действия трябва да продължат. Средата в СГС все още не е променена.

 5. 63
  ХА ХА ХА ХА ХА ХА | нерегистриран
  18
  -2

  Корупция на кубик!  Не се съмнявайте, че др. Магдалинчев ще го подкрепи. Принципно. И без условия.[[_66856_]]

 6. 62
  Lele | нерегистриран
  18
  -4

  Ей Светльо, това е страхотна статия!  https://frognews.bg/novini/frogoko-sadiia-dps-izlojil-germaniia-napira-shef-sgs.html

 7. 61
  Lele | нерегистриран
  12
  -4

  Ей Светльо, това е страхотна статия!  https://frognews.bg/novini/frogoko-sadiia-dps-izlojil-germaniia-napira-shef-sgs.html

 8. 60
  Lele | нерегистриран
  9
  -4

  Ей Светльо, това е страхотна статия!  https://frognews.bg/novini/frogoko-sadiia-dps-izlojil-germaniia-napira-shef-sgs.html

 9. 59
  Lele | нерегистриран
  10
  -4

  Ей Светльо, това е страхотна статия!  https://frognews.bg/novini/frogoko-sadiia-dps-izlojil-germaniia-napira-shef-sgs.html

 10. 58
  Мечo Пух | нерегистриран
  17
  -21

  80% ще застанат зад Светлин.

 11. 57
  Неизбираем | нерегистриран
  33
  -15

  Деспотичен, злопаметен, корумпиран, зависим.

 12. 56
  Каквото повикало... | нерегистриран
  9
  -10
  До коментар #48 от "Защо статията е толкова тенденциозна? | нерегистриран":
  И прави внушения. Не се пише така журналистика.

  А как се прави? Както от предишния главен редактор ли?!

 13. 55
  учуден | нерегистриран
  20
  -32
  До коментар #16 от " | нерегистриран":
  И с какво Георгиев е по-подготвен за този пост? Липсата на администраторски опит ще прати СГС в хаоса, а в хаос не се работи. По-добре човек с опит и поучил се от грешките си, надявам се, отколкото опитни зайчета в неопитни ръце! Успех, МИХАЙЛОВ!

  съдия Георгиев явно се уплаши от отговорността която беше необходимо да поеме на поста зам. председател на СГС? та сега събра смелост да стане председател?!!!!

 14. 54
  | нерегистриран
  13
  -10
  До коментар #34 от " | нерегистриран":
  Публичната декларация на Св.Михайлов пред ИВСС показва, че същият притежава влогове на левова равностойност от над 1 000 000 лв. Естествено, част от парите му са наследство, а другата част от продадено от него жилище. Първо, с какви пари е купил жилище, което да струва половин милион и не е закупено със заемни средства. Част от парите му са наследство, като упорито се говори, че всички пари, натрупани от далавери е вложил в жилища на името на родителите му, които сега получава в наследство. Поставя се въпросът пенсионираните му наследодатели от къде са имали крупни средства и то при положение, че Светльо на всички обича да разказва за бедния си живот като студент, как е спал, където свари, поради липса на подслон, защото произлиза от бедно семейство, което на дърти години се е замогнало, явно, когато е трябвало Светлинчо да легализира паричките и да получи стотици хиляди в наследство.

  За Цв.Цв. може, а за Светлин не може, а !?!

  На тази територия, другари и другарки, всичко може !

  Онази приказка за иглените уши е за едно друго място, от които никой не се е върнала, за да знаем вярна ли е или не. Важна е тази ни реалност, а в нея наистина всичко е възможно .

  Ура, Да живей !

 15. 53
  НАЙ-НАКРАЯ НЕЩО УМНО | нерегистриран
  11
  -36

  БРАВО, ЧУДЕСНА НОВИНА.МНОГО УСПЕХ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.