Светлозар Лазаров е уведомен за действията на ДАНС по "Червей" преди година


Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е бил уведомен още в началото на миналата година за действията на агенти на ДАНС, които в рамките на скандалната разработка "Червей" месеци наред са имали достъп до секретен сървър на полицията в Бургас, съдържащ данни за криминалните регистрации.
Това обяви бившият шеф на Областната дирекция на МВР в града Милен Димитров, който бе поканен на изслушване по случая от парламентарната вътрешна комисия в четвъртък.
Твърдението му опровергава многократните обяснения на Лазаров, че никога не е бил в течение на случващото се по "Червей" и дори разбрал за съществуването й от медиите. То идва и на фона на заявеното от премиера Бойко Борисов намерение да не прави промени по върховете на слъжбите, за да не "възпали" опозицията. Както е известно той неведнъж заяви, че според него Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев се справяли добре и "Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат".
Самият Милен Димитров в момента не е служител на силовото ведомство, тъй като през август 2014 г. бе уволнен със заповед на тогавашния министър Цветлин Йовчев, като официални мотиви за уволнението му така и не бяха съобщени.
Изявлението на бившият полицейски началник съвпадна с решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани временно председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, издала серия от разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) по "Червей", незаконно продължили 300 дни.
Искането за отстраняването й бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров с мотива, че в момента срещу нея тече разследване за издаването на незаконни разрешения за СРС-та. Заподозрени по него са и няколко служители на МВР и ДАНС, чиито имена обаче не се споменават.
Успоредно с това по случая комисиите за контрол на службите и СРС-тата и по вътрешна сигурност и обществен ред провеждат паралелни изслушвания на работилите по "Червей" в службите. В сряда депутатите от първата комисия изслушаха трима агенти на ДАНС, сред които и шефът на звеното, експлоатиращо СРС-та в агенцията (Дирекция "Технически операции – бел.ред.) – Иван Бонев. Двама служители на "Вътрешна сигурност" в МВР пък се явиха във вътрешната комисия. С тях дойде и Милен Димитров.

Декларации за следствена тайна гарантират мълчанието на службите

Изслушванията на петима от тези шестима души обаче се оказаха напълно безсмислени. Оказа се, че през последните няколко дни те са били разпитвани в прокуратурата, където са подписали декларации, че няма да коментират никакви подробности по случая иначе подлежат на наказателна отговорност за разгласяване на следствена тайна.
Не такава обаче бе ситуацията с Милен Димитров, който очевидно не е бил призоваван да дава показания по делото "Червей" и затова охотно разказа пред депутатите всичко, което знае за случая. Появата му стана повод депутатът от БСП Атанас Мерджанов да нарече изслушването му "фарс" и да напусне заседанието с ироничното подмятане към журналистите: "Поне сега ще имате доста за писане".
За разлика от заседанието на комисията за контрол на службите и СРС-тата, изслушванията във вътрешната не бяха засекретени, тъй като бяха базирани на вече разсекретената част от доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата по случая. Заради липсата на секретен гриф председателят на комисията Атанас Атанасов (РБ) обяви, че няма причина да предлага закриването на заседанието.
То започна с дежурните обвинения от страна на БСП, че управляващите целят изкуственото раздухване на скандала, организирайки паралелно "разследване", пазейки в тайна от опозицията кои хора са поканени за изслушване. Предложението на Мерджанов за отлагане на заседанието обаче бе отхвърлено.
Първи бяха изслушани двама служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, които категорично отказаха да отговарят на конкретни въпроси по казуса "Червей".
"Г-н председател, не искам да нарушавам закона. Изрично съм предупреден от прокуратурата. Моля да ме разберете правилно – не искам да нарушавам закона", заяви пред комисията началникът на сектор "Оперативни анализи" в дирекцията Янко Цанков.

Достъпът до системата на МВР в Бургас – разпореден от Йовчев по телефона

След тях обаче влезе Милен Димитров, който се оказа значително по-словоохотлив и директно разказа, че през октомври или ноември 2013 г. е получил разпореждане по телефона от тогавашния министър Цветлин Йовчев да окаже съдействие на служители на "Вътрешна сигурност" в МВР, като им осигури достъп до сървърните помещения в ОДП – Бургас.
"Изричното изискване на министър беше достъпът да бъде секретен и никой друг, освен мен, да не знае за това. Отговорих му, че в тези сървърни помещения има три нива на достъп и ще трябва да ангажирам поне още един служител, тъй като аз нямам такъв", заяви бившият полицейски началник.
Тогава Йовчев му обяснил да съгласува всичко с тогавашния шеф на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов, добавяйки, че става въпрос за "мониторинг на системата с оглед на засичане на евентуален нерегламентиран достъп до системата на МВР".
Димитров добави, че министърът не успял да му обясни до кой точно сървър трябвало да осигури таен достъп, уточнявайки единствено, че става въпрос за криминалните регистрации. Тогава той отговорил, че тази система се поддържа от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" (КИС), на което Йовчев отвърнал, че "точно те не трябва да знаят".
Така се стигнало до предложение от страна на Димитров достъпът да бъде осъществен нощем, докато в тези помещения няма служители, с което министърът се съгласил. Впоследтсие посещението на екипа от "Вътрешна сигурност" било планирано с Тодор Костадинов.

Хората от София, посрещнати на бензиностанция, се оказват агенти на ДАНС

Първата среща на Димитров с представените му за подчинени на Костадинов била на бензиностанция в Бургас. Оттам той ги закарал в сградата на местната полиция, като по думите му "още докато пътувахме разбрах, че не са такива".
"На входа на областната дирекция ги помолих да се легитимират със служебни карти – те показаха карти на ДАНС", продължи Димитров, отбелязвайки, че "цялото им поведение издаваше конспиративност".
Седмица по-късно Тодор Костадинов отново му се обадил със същата задача, като агентите, изпратени от София, отново били взети от бензиностанция и откарани в сградата на ОДП – Бургас през нощта. По думите на Димитров той предположил, че става въпрос за съвместна операция между ДАНС и МВР и затова решил да разговаря по темата с главния секретар Лазаров.
"При първата ми командировка до София му разказах. Не беше съгласувано с него, каза ми: "Щом ти е казал министърът – изпълнявай", заяви бившият шеф на бургаската полиция.
След това посещенията от София станали рутинни – всяка седмица Костадинов му звънял, а той пращал началника на сектор "Координация и информационно-аналитична дейност" (КИАД) Николай Иванов да вземе агентите от въпросната бензиностанция и да ги закара до областната дирекция.
Последвала и нова задача – Димитров трябвало да осигури на служителите на ДАНС достъп до работното място на системния администратор в някое от полицейските управления в Бургас. С Иванов решили да е Четвърто РПУ, защото съответният служител там бил в отпуск.
Малко след това започнали да идват сигнали за проблеми в системата. Те съвпадали с нощите, в които агентите били на тайни посещения. По думите на Димитров всеки път на следващия ден системата трябвало да се рестартира. Той обаче не уточни какъв точно е бил проблемът, тъй като не е технически компетентен.

"Казах на Костадинов, че имам чувството, че се прави нещо незаконно..."

4-5 месеца след началото на операцията, разпоредена от Йовчев, тогавашният шеф на бургаската полиция отново бил в командировка до София и отишъл да разговаря с директора на "Вътрешна сигурност".
"Казах на Костадинов, че имам чувството, че се прави нещо незаконно. Той реагира нервно и ме увери, че всичко е законно", разказа още Милен Димитров, допълвайки, че тогава заявил, че повече няма да оказва съдействие на ДАНС, ако не му бъде представена писмена заповед.
Докато се връщал обратно към Бургас, Костадинов му звъннал със същата задача, поемайки ангажимент да му прати писмо на следващия ден. Такава заповед обаче така и не била получена и това бил последният път, в който Димитров осигурявал достъп на агентите до секретния сървър.
Малко по-късно, на 30 април м.г., той разговарял с Йовчев след изнесеното заседание на Министерския съвет в Бургас. Освен предстоящия летен сезон двамата обсъдили медийната кампания, която в този момент се водела срещу местния полицейски началник. По онова време няколко бургаски сайта обвиняваха Димитров, че в миналото е покровителствал мащабна контрабанда на дизел и газьол от Молдова, както и, че поддържал контакти с оперативно-интересни лица.
"Йовчев ми каза, че се обмисля изтеглянето ми от Бургас и скриването ми в София и, че е добре да се махна докато минат европейските избори", продължи разказа си пред вътрешната комисия бившият полицейски шеф.
По думите му още на същия ден срещу него била образувана вътрешна проверка, която през юни 2014 г. прераснала в дисциплинарно производство, завършило с уволнението му през август същата година. Тогава Димитров бе уволнен със заповед на Йовчев, която демонстративно бе залепена на главния вход на сградата на Областната дирекция на полицията в Бургас.

"Можем само да гадаем какво са правили..."

Запитан с какви впечатления е останал от работата на агентите на ДАНС в бургаската полиция, той бе лаконичен: "Можем само да гадаем какво са правили – те не са желаели служителят от КИАД да присъства в помещенията, в които работят".
Димитров все пак добави, че въпросният му подчинен Николай Иванов на няколко пъти е бил викан от агентите, докато са бъркали в сървъра, след което той му разказал, че всеки път е виждал "лаптопи, свръзки – работна атмосфера".
"Ако системата се ползва коректно за коректна справка със съответната парола, това може да бъде направено от всякъде, без да се идва непременно до мястото, където се намира даден сървър", добави Димитров, намеквайки за съмненията си, че системата е била източвана незаконно.
"На мен не ми беше обявен никакъв документ. Това е единственият случай в моята кариера на такъв тип практика", обобщи действията на ДАНС по "Червей" бившият служител на МВР.
Краят на изслушването му бе съпроводен от скандал между Мерджанов и председателя на комисията Атанасов.
"Присъстваме на един фарс. Този човек не е длъжностно лице в МВР (каквито бяха предвидени за изслушване в дневния ред на комисията – бел.ред.). Защо изслушваме само бившия директор на ОДП – Бургас, след като в доклада на Рашков се споменават и други директори? Това не е ли избирателен подход", възмути се социалистът, след което обаяви, че напуска заседанието.
"Приятно прекарване на Паметника на Васил Левски", изпрати го саркастично Атанасов, след което влезе в словесен конфликт и с Мустафа Карадайъ от ДПС, който се интересуваше от причините за уволнението на Милен Димитров.
Бившият полицейски началник му отговори, че официалната причина е "тежко дисциплинарно нарушение", но мотиви така и не са били оповестени. Добави и, че по случая му е била приложена справка от ДАНС. Проверката в агенцията по случая обаче в крайна сметка заключила, че няма данни за негови контакти с оперативно-интересни лица. Този резултат обаче излязъл, след като уволнението му станало факт. Сега Димитров води дело срещу МВР във Върховния административен съд.

Тодор Костадинов се разболя в деня на изслушването си

По време на заседанието на вътрешната комисия стана ясно още, че на него е бил поканен и самият Тодор Костадинов, който в момента е зам.-шеф на Дирекция "Технически операции" в ДАНС.
Ръководителят на агенцията Владимир Писанчев обаче изпратил писмо до Атанас Атанасов, че Костадинов не може да се яви, тъй като същия ден е излязъл в болничен.
Освен това шефът на вътрешната комисия коментира пред журналисти, че с колегите му тепърва ще преценяват кого още да поканят на изслушване по случая, тъй като в доклада на Бюрото за контрол на СРС-тата има информация, че разработката "Червей" е била реализирана, освен в полицията в Бургас, и в областните дирекции във Варна и Шумен.
Атанасов добави иронично, че въпросният доклад е на разположение във Върховната касационна прокуратура от 8 декември м.г., а държавното обвинение се е активирало с разпити по разследването едва през последната седмица, след като Бойко Рашков бе изслушан от комисията за контрол на службите и СРС-тата.
По думите на главния прокурор Сотир Цацаров пред ВСС в четвъртък пък данните за "Червей" са станали известни на обвинителите още на 13 ноември м.г. по време на планова проверка по линия на СРС-тата в Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Той обаче не коментира защо прокуратурата пристъпи към разпити на замесените в разработката едва седмица, след като случаят доби скандална публичност.

И тази съдебна реформа се очертава ялова

Предишна новина

Забраната неадвокати да оказват правна помощ е посегателство срещу най-уязвимите граждани

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.