Свидетел по делото срещу имамите в Пазарджик се оплака, че е тормозен от ДАНС

Свидетел по делото срещу имамите в Пазарджик се оплака, че е тормозен от ДАНС

Свидетел по делото в Пазарджик за проповядване на антидемократична идеология и за членство в организацията "Ал-Уакф ал-ислями" се оплака, че е тормозен от ДАНС.

Мулафак ал Асад поиска преводач на предишното заседание по делото и това стана причина за отлагането му. Днес обаче се оказа, че имало депозирана молба от него, в която той заявява, че се отказва от искането си. Асад пък заяви пред съда, че молбата е подписана от него след натиск от ДАНС.

"Четири часа ни тормозят... представители на ДАНС ме караха да подпиша молбата. Тормозеха семейството ми", заяви свидетелят, цитиран от "Дневник" и настоя за преводач и защита. Той обясни, че преди дни автомобилът му бил спрян от някакви хора на пътя от Сърница за София, които заплашили съпругата и сина му, заради което пък момчето заминало за Сирия.

Спорът да бъде ли назначен преводач на свидетеля продължи, а прокуратурата се бе подготвила и с документи с оценки от изпитите на Асад по български език от 1983 и 1984 г. Представен бе и указ, с който свидетелят е получил българско гражданство. Тезата на обвинението е, че няма български гражданин, на който да се назначава преводач. Съдът също прецени, че Асад владее езика, но няколко пъти го пита какво иска, а той потвърди, че държи на преводач и защита, въпреки че сам заяви, че на всички изпити по български изкарал шестици. Асад подчерта, че имал шестица дори и по история на БКП.

"Обвинението е за антидемократична идеология. Това налага всичко да е много ясно и прецизно. Видно от разговора е, че свидетелят не владее достатъчно добре български език. В интерес на всички ни е да има пълна обективност. Оставаме с впечатлението, че прокуратурата не желае да се гарантира в пълнота прозрачността на разпита", заяви адвокат Ина Лулчева, която е един от защитниците на подсъдимите. Тя уточни, че е едно да владееш български език, с който да се разбираш на улицата, а друго е да владееш език, с който да обясниш за средна телесна повреда или лекарска грешка например.

В крайна сметка обаче съдът прецени, че разпитът на свидетеля трябва да се проведе, без да му се назначава преводач. Съдът се позова на практика на Върховния касационен съд (ВКС), според която преводач се назначава само на лица, които не владеят български език, а от документите, представени от прокуратурата се доказвало, че свидетелят владее български. Адвокат Лулчева поиска да се прави звукозапис на разпита, с което съдът все пак се съгласи.

Началото на заседанието съвпадна и със старт на два паралелни протеста на националистически организации, които не се обединиха. От едната страна на градската градина на Пазарджик бяха представители на "Атака", а от другата – на Националния фронт за спасение на България. С полицейска охрана пред съда се събраха и стотина близки на подсъдимите.

 


 

 


Съдът оправда "абсолютния престъпник" Николай Цонев и "съучастниците" му

Предишна новина

Представителите на Общия съд на ЕС на среща в президентството

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 6
  до адвокат-САК | нерегистриран
  0
  0

  Да ,на мен също така ми изглежда.Беше нагла и откровена заплаха, сочеща отсега кой ще бъде обявен за виновен,в случай на взривяване на етническия мир. На мястото на прокурора бих задал въпроси в тази насока, ако подсъдимият дава обяснения

 3. 4
  адвокат- САК | нерегистриран
  0
  0

  Вижте изказвания на подсъдими:"...Преди влизането на съдебния състав и началото на официалното заседание един от обвиняемите - Али Ходжа, каза пред журналистите, че ако се повтори случилото се в Югославия, няма да са виновни те , а всички останали. Към него се присъедини и друг обвиняем - Али Хайредин, който коментира, че мюсюлманите никога не са имали религиозни права в България..."

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5243591

  Странно, за какво намекват подсъдимите...Дали чувам пряка заплаха за взривяване на етническият мир в България или просто така ми се струва?!

 4. 3
  този сирийски арабин | нерегистриран
  0
  0

  който живее в Сърница, женен е за наша помакиня трябваше да бъде наред с другите подсъдим.Той е свързал нашите помаци със Саудитска Арабия, той е пращал нашите тъпанари там-в Медина, за да учат в ислямски университет, той е осигурявал финансирането, той е направил първото ислямско училище в Сърница.Сега лъже и маже, за да не разберат помаците, че ги е предал, защото пред съдия той е разказал подробно как са създали организацията в Истамбул и че там е бил и главния мюфтия, който също е учил в салафитско училище в Йордания обаче.

 5. 2
  адвокат- САК | нерегистриран
  0
  0

  Из статията:"... защото имал шестици на изпитите по български език, когато е кандидатствал за гражданство..."- "Правен свят", тази информация е непълна! "...Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език. От съда беше приет и указът на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., с който Муафак Аласад получава българско гражданство..."

  http://www.focus-news.net/?id=n1711568

  както и "...В разпита пред съдия Муафак Аласад е казал, че организацията „Ал Уакф Ал Ислями” не е регистрирана в България, изброил е кои от обвиняемите познава, присъствал е на семинарите в Истанбул като там в петзвезден хотел са се събрали в стаята на Али Ходжа и са били уведомени, че ръководител на организацията за България ще бъде Саид Мутлу. Дадена им е програмата, в която е записано, че във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет и така докато стигнат до 500. Парите за работата ще получават от Саудитска Арабия, а при проверките, ако има такива, ще обясняват, че са им дадени от Главно мюфтийство. Искат да наложат салафизма в България като трябва да се внедрят в държавните структури, за да могат да работят свободно. Освен това трябва да наложат Шериатската държава в България, която не познава светските закони.....Първият разпит свидетелят обяснява какво съдържат файловете, иззети от компютъра му. Във втория разпит дава подробности за това какво съдържа програмата за работата на организацията. Там той посочва, че тази програма е съгласувана с Главно мюфтийство и с Мустафа Хаджи, а също и знанието на секретаря на Главното мюфтийство Изет Джалев. Според свидетеля всички документи за учредяването на „Ал Уакф Ал Ислями” са съгласувани с Главно мюфтийство. Дори главният мюфтия бил в Истанбул, срещал се с хората от Саудитска Арабия и е знаел, че Саит Мутлу ще бъде председател, защото е български гражданин и не може да бъде изгонен от страната..."

  http://www.focus-news.net/?id=n1711772

 6. 1
  българин-християнин | нерегистриран
  0
  0

  Играем си на правосъдие.А какво да се очаква от такива свидетели,които живеят сред изроди.То е ноторно известно,че при такава ситуация ще кажат друго.Дано са разпитани пред съдия.В тази религиозна общност няма прошка.Към тях трябва да постъпим така,както те биха постъпили с нас в мюсюлманска страна, при аналогична ситуация.Убеден съм във виновността на подсъдимите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.