Съд нареди да бъде ексхумиран Салвадор Дали заради дело за бащинство


Тленните останки на испанския художник Салвадор Дали да бъдат ексхумирани, за да се направи опит да се вземе ДНК и да се установи дали творецът наистина е баща на испанка, родена през 1956 г. Това нареди испански съд, който се произнесе по иск, внесен от убедената, че е наследница на Дали Пилар Абел.

Жената, която се препитава основно като екстрасенс, живее в Жирона, намиращ се близо до североизточния испански град Фигерас, където е роден Салвадор Дали. Там на бял свят се е появила и Пилар Абел, която от 10 години се опитва да докаже, че е единственото дете на известния със своята ексцентричност художник. Ако това се окаже истина, според испанското законодателство тя ще получи една четвърт от наследството му. Според твърденията на жената тя е била зачената по време на тайна връзка на майка й със Салвадор Дали през 1955 г. Ищцата настоява, че майка й е повтаряла няколко пъти, че художникът е неин баща. Според Пилар Абел физическата прилика между двамата е поразителна, а "единственото нещо, което нямам, са неговите мустаци".

Съд в столицата Мадрид за първи път се произнася за ексхумиране на тленните останки на Дали след няколко неуспешни опита на ищцата да докаже твърденията си. "Вземането на ДНК проба от художника е необходимо, тъй като няма други биологични останки, на чиято база да се направи сравнителен анализ", се казва в решението на магистратите. Адвокатът на ищцата Енрике Бланкес обясни, че

не е определена дата за ексхумацията,

но тя щяла да бъде извършена "до края на месец юли".

От фондацията "Гала-Салвадор Дали", която се грижи за голяма част от наследството на художника, обявиха, че ще обжалват решението. Дали, който почина през януари 1989 г. в резултат на проблеми със сърцето, е погребан в крипта в стария театър, превърнат в музей в родния му град Фигерас в испанската област Каталуния. Той сам е проектирал гроба си. Фигерас е сред най-популярните туристически атракции в Каталуния и през 2015 г. е посетен от около 1.3 милиона души.

Салвадор Дали е изключително ексцентрична личност, като през целия си живот дава поводи хората да го обсъждат - за неговата сексуалност, странните му произведения на изкуството, и др. Една от версиите е, че Дали е бил хомосексуалист и дори е имал интимна връзка с поета Федерико Гарсия Лорка, според друга е имал специални взаимоотношения със собствената си сестра Ана Мария. През 1929 г. Дали среща Гала - рускинята Елена Ивановна Дяконова, която е с 10 години по-голяма от него и по онова време е омъжена за негов приятел французин. Твърди се, че художникът се влюбил в нея от пръв поглед. Двамата сключват брак и Гала става негова муза и мениджър, но нямат деца. През по-голямата част от годината тя е живеела в малък замък, който художникът можел да посещава само в нейно отсъствие или с изричното й писмено съгласие. Салвадор Дали бил съсипан, когато през 1982 г. тя умира.

Ищцата Пилар Абел твърди, че е била зачената през 1955 г., докато майка й работела като детегледачка в богато семейство в Кадакес - рибарско селище, където фамилията на Дали е имала лятна вила и той изкарвал голяма част от времето си там. Адвокатът й Енрике Бланкес настоява, че

за любовната афера между майката

на клиентката му и Дали "знаело цялото село, а има и хора, които свидетелстваха за това пред нотариус". Абел за първи път научила името на истинския си баща от жената, която приемала за своя баба по бащина линия. Възрастната дама й казала: "Знам, че не си дъщеря на сина ми и че си дете на известен художник, но въпреки това те обичам както преди". Тя също така намекнала на внучката си, че е "странна точно както баща ти". Тогава Пилар Абел била на 5-6 години.

Пилар Абел получава разрешение от съд през 2007 г. да се опита да открие ДНК от косата и кожата, залепнали по маската, която била сложена върху лицето на Дали, когато починал. Резултатите обаче не били с необходимото качество. След това е направен опит и да се извлече ДНК от материал, донесен от приятеля и бивш биограф на Дали Робер Дешарн. Ищцата твърди, че досега не е получила резултатите от втория тест, но синът на Дешарн заяви пред испанската агенция ЕФЕ през 2008 г., че е научил от доктора, направил теста, че е бил негативен. "Не е имало взаимоотношения между тази жена и Салвадор Дали", убеден е той.

Ищцата определи сегашното съдебно решението за ексхумация на останките на Дали като "голяма победа", въпреки че е наясно, че й предстои още дълъг път, докато разбере дали наистина е дъщеря на художника. "Все пак накрая ще знам коя наистина съм аз", казва Абел. Тя твърди, че не се стреми към богатството на художника. Пилар Абел разказва, че е срещала често дали из улиците в родния им Фигерас. "Никога не разменихме и дума, просто взаимно се гледахме.

Един поглед обаче е по-ценен от хиляда думи",

убедена е Пилар Адел

Внесеният от Пилар Абел съдебен иск е и срещу фондацията "Гала-Салвадор Дали", тъй като тя управлява богатството и имуществото му, като част от него и замъка, в който е погребана съпругата му. Фондацията в момента управлява три музея и държи доходоносните права на репродукции и за лицензи на твореца, чиито произведения са безкрайно експлоатирани в изкуството и рекламата.

Делото за бащинството не е първото, заведено от Пилар Абел. През 2005 г. тя се опитва да съди испанския писател Хавиер Серкас за 700 000 евро, като твърди, че тя е прототип на герой в романа му "Войниците на Саламин" от 2001 г. и в резултат на това имала проблеми. Съдия обаче отказа за разгледа делото и то е прекратено.

България се срина в класация за право на собственост

Предишна новина

И следващият ВСС няма да е имунизиран срещу зависимости

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.