Съд: Паякът пуска колата ни, ако се явим, докато я вдига


Ако собственикът се появи, докато репатрират неправилно паркирания ни автомобил, колата не трябва да бъде извозвана до наказателен паркинг. Това става ясно от решение на Административния съд във Варна по жалба на варненка, оспорваща акт за принудителното преместване на нейния "Сеат".

В края на октомври м.г. жената спряла на кръстовището на бул. "Сливница", до Стоматологията във Варна, за да заведе 2-годишното си дете на зъболекар. Автомобилът бил паркиран в нарушение на няколко норми на Закона за движение по пътищата - колата била спряна на пешеходна пътека, така че пречела както на пешеходците, така и на шофьорите. В района няма никакви места за паркиране. Затова и служителите на предприятие "Общински паркинги и синя зона" непрекъснато обикалят там и бързо установили нарушението на варненката. Служителка на предприятието направила снимки и започнала да пише протокол в присъствието на общински полицай, а след това се заели да вдигат колата с "паяка".

В този момент, докато сеатът бил във въздуха, се появила собственичката с плачещото дете на ръце и им казала да пуснат автомобила. Тя не оспорвала нарушенията на закона, но твърдяла, че няма нужда колата да се кара до наказателния паркинг, при положение че присъства на място.

Общинарите обаче били категорични, че според вътрешната им инструкция, след като автомобилът вече е вдигнат, не може да бъде освободен. След това жената била принудена да търси превоз, с който да отиде под Аспаруховия мост, където събират репатрираните моторни превозни средства. След като платила таксата от 40 лв., си взела колата. Твърдо убедена, че е била права, тя обжалвала акта на общинарите пред съда.

Административните съдии отменили акта, защото "присъствието на жалбоподателката по време на принудителното преместване го прави ненужно, безсмислено и противоречащо на буквата и духа на закона". Според магистратите мярката изобщо не е съобразена с целта на закона.

Решението на Варненския съд може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Потърсен за коментар, заместник-кметът на Варна по сигурността Тодор Иванов заяви, че общинарите ще продължат да спазват досегашните си инструкции, според които започнатото вдигане на кола трябва да завърши със задължително репатриране.

Той аргументира тази практика с разходите, които прави общинското предприятие при започване на всяко принудително преместване на автомобил. "Всеки си е в правото да обжалва в съда, както е направила жената, но не смятаме да променяме разпоредбите заради този случай", обясни пред "Твоят ден" Иванов.

Съдът ще заседава по делото "Костинброд"

Предишна новина

Депутатите приеха с резерви плана на Цацаров срещу бягството на осъдени

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    -------------------- | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 1
    -------------------- | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.