Съд спира овладяването на "Дунарит" от Цветан Василев


Русенският окръжен съд е излязъл на 16 август с решение, според което се спира регистърното производство по вписване на сделката, с която фирма "Кемира" е продала акциите си в "Дунарит" на ЕМКО. Това показа проверка на "24 часа" в Търговския регистър.

"Кемира", чийто краен собственик чрез офшорни компании е избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев, направи опит да продаде акциите си в "Дунарит", които съставляват 91% от капитала на русенския оръжеен завод, на фирма ЕМКО. Това е станало въпреки че върху тях е наложен запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и с тези акции не може да се търгува.

Съдът в Русе приема, че такава сделка е недействителна, и спира вписването ѝ в Търговския регистър. На следващия ден магистратите изпращат препис от решението до Агенцията по вписванията, което също е публикувано. В него е написано, че предлагат на агенцията правна помощ в случай, че не знаят как да постъпят. Настояват също решението на съда да се впише в акционерната книга на "Дунарит". Подчертава се също, че това решение на Русенския окръжен съд подлежи на обжалване, но докато това не стане, сделката не може да се счита за действителна и да се вписва.

В петък казусът "Дунарит" е получил ново развитие - Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор върху акциите в "Дунарит", притежавани от "Кемира", като този запор също трябва да се впише в книгата на акционерите. Предварителната обезпечителна мярка е предпрета от главния публичен изпълнител на НАП София Мария Попова с мотива "очаквани публични задължения на "Кемира".

На практика това е вторият запор върху въпросните акции в "Дунарит" след запора, наложен с решение на Софийския градски съд от май тази година по искане на КОНПИ. В интервю пред "24 часа" преди дни шефът на КОНПИ Пламен Георгиев каза, че за първи път се случва да се правят опити да се прехвърлят запорирани от комисията акции.

Когато някой каже "Цанков камък", как само всички се изнервят…

Предишна новина

Сезират Цацаров за гетото в Асеновград

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.