Съд за продадена статуетка "Оскар"


Академията, която раздава годишните филмови награди "Оскар", даде под съд семейството на кинематографист, който е носител на престижната статуетка. Делото е заведено заради това, че роднините на Джоузеф Райт миналия месец са продали отличието на търг за 79 200 долара.
Режисьорът е получил приза за филма си "Моята приятелка Сали" през 1942 г. "Като член на Академията от 1933 до 1983 г. Райт е договорно задължен да спазва клауза, според която, ако иска да продаде статуетката, трябва да я предостави за изкупуване на самата Академия на цена 10 долара", се посочва в съдебния иск. Членовете на експертното жури претендират да получат всичките 79 200 долара от продажбата плюс обезщетение, тъй като "никога не е имало цел статуетките да стават обект на търговия", се посочва още в делото, заведено в Лос Анджелис.
Това не е първият случай, в който се завежда иск заради продажба на "Оскар"-и. Академията безуспешно се опита да блокира предлагането на търг през февруари 2012 г. на колекция от 15 статуетки за 3 млн. долара. Една от тях бе присъдена за най-добър сценарий за филма "Гражданинът Кейн" и бе връчена на Херман Манкевич през 1941 г., припомня АФП.

Миков пита защо БНБ не налага предвидените по закон глоби, а иска въвеждане на затвор

Предишна новина

Прокурор и лекари в спор за смъртта на Куцара

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.