Адв. Ирина Ковачева:

Съдебната система се нуждае от космополитни и ерудирани млади хора

Съдебната система се нуждае от космополитни и ерудирани млади хора
Адвокат Константинова и адвокат Ковачева

На тържествена церемония на 25-ти април "Правен свят" и Международен правен център (ILAC) отличиха за десети път изявени представители на юридическата професия у нас. Гласуването определи за носител на приза "Млада кантора на годината" – "Константинова и Ковачева", които се конкурираха с Адвокатско дружество "Господинов и Генчев" и адв. Трифон Кумчев. Наградата бе връчена от председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева. Предлагаме ви интервю с адвокат Ирина Ковачева.

Госпожо Ковачева, вашето дружество бе отличено в новата категория на Годишната награда на "Правен свят" и Международен правен център (ILAC) – "Млада кантора на годината". Как приемате тази награда, все пак това е признание директно от вашите колеги?

Приемаме наградата като голямо признание за нашия упорит труд, постоянството и отдадеността ни на юридическата професия. Макар, че връченият ни приз e "Млада кантора на годината", бих искала да отбележа, че аз и партньорката ми притежаваме дългогодишен юридически опит, били сме част от една от най-големите правни кантори в страната, където придобихме своята квалификация и практически умения. С оглед на това, получената награда е резултат от продължителната ни дейност и старанието тя бъде извършвана с голяма прецизност и отговорност към казусите, с които ежедневно се сблъскваме.

От името на адвокатско дружество "Константинова и Ковачева" бих искала да изкажа огромната си благодарност към всички наши колеги, приятели и клиенти, които са отделили от ценното си време, за да ни номинират и впоследствие да дадат своя глас за получаване на наградата.

Малко преди да ви награди, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че вратите на законодателната власт са широко отворени за юристи като вас. С какво очаквате да помогнат народните представители на адвокатурата, така че да упражнявате дейността си честно, справедливо и законосъобразно?

Надявам се занапред в упражнявания законодателен процес да бъдат приемани ясни и необходими нормативни актове, които да не са вътрешно противоречиви, и същевременно да са съобразени с цялостната нормативна уредба, така че в своята съвкупност те да регулират адекватно обществените отношения. По този начин значително би се улеснила дейността, както на адвокатите, така и на съдебната система като цяло, тъй като няма да има необходимост съдът по тълкувателен път да извлича смисловото съдържание на приетите от законодателя правни норми.

Като всяко начало, сигурно и при вас не е било лесно да учредите самостоятелна кантора, въпреки че екипът ви е съставен от юристи с над 10 години юридически стаж? Кое беше най-трудно докато стигнете дотук?

Наистина решението ни за създаване на самостоятелна кантора беше взето трудно. То беше резултат от внимателно обмисляне на всички потенциални затруднения, с които бихме се сблъскали. Все пак участието ни в екипа на една от водещите правни кантори ни създаваше известно удобство, и решението за отделяне и създаване на собствена кантора ни извади от зоната на собствения ни комфорт.

Към настоящия момент смятам, че рискът си заслужаваше, тъй като отговорността за компетентното изпълнение на възложената от клиентите работа и удовлетворението при постигане на справедлив резултат са в пъти по-високи.

Много инвеститори се оплакват от съдебната система – основателно ли е това, какво показва вашата практика като адвокати, които се занимават основно с търговски дела и сделки с недвижими имоти? 

В действителност много от клиентите ни изразяват предимно притеснение от съществуващото забавяне при съдебното разрешаване на казусите им, което в преобладаващия брой случаи трае над три години. За съжаление огромната междуфирмена задлъжнялост води до безброй заведени дела, съдиите са претоварени, и това ги препятства да постановяват съдебните си актове в срок. Ето защо, считам, че са необходими спешни законодателни мерки, които да създадат всички необходими гаранции за качествена и своевременна съдебна защита на правата на физическите и юридическите лица в страната.

Кои, всъщност, са най-интересните и заплетени казуси, с които до момента сте се занимавали, а най-тежката битка?

Екипът на адвокатското ни дружество ежедневно се сблъсква с разнородни като материя правни казуси, като някои от тях, дори и предвид дългогодишния ни юридически стаж, успяват да ни изненадат и разрешавато им е истинско предизвикателство за нас.

Голяма част от клиентите ни идват при нас на по-късен етап, в голям период от време след възникване на правния им проблем, понякога чак на въззивна или касационна инстанция, с високи очаквания за благоприятен за тях изход. Подобни казуси са голямо предизвикателство и провокират интересни, понякога нестандартни, юридически хрумвания от наша страна. В този смисъл, водим много и различни тежки битки. За съжаление обаче, за краткия период от учредяването на адвокатската ни кантора-месец септември 2017г., до настоящия момент, все още нямаме влязло в сила съдебно решение по нито едно от множеството водени дела, макар че същите са спечелени пред останалите инстанции.

Как мислите – много ваши колеги твърдят, че адвокатурата е единствената останала наистина свободна професия у нас. Вярвате ли в тези думи?

Смятам, че свободата е състояние на духа и съзнанието на всеки един човек, без значение от професията, която той упражнява. В преобладаващия брой случаи, преследвайки свободата, човек се стреми към добро, към правда и справедливост. Тук е мястото да цитирам Волтер, който още в епохата на Просвещението е достигнал до извода, че "Който не обича свободата и истината, може да стане могъщ човек, но велик никога". Ето защо, вярвам, че колегите юристи в своята професионална дейност е необходимо да отстояват свободата във всичките й глобални измерения. 

Има ли все такъв голям интерес към професията? Все повече българи избират да завършат право в Европа, предполагам доста ваши колеги също са направили подобен избор. Известно ли ви е каква е тяхната реализация и какво е нивото на подготовката им в контекста на българската правна среда?

Вече повече от десетилетие правото е една от най-желаните и изучавани специалности в университетите в България, което доведе до пренасищане на пазара на труда с юристи. Това от своя страна в известна степен затруднява професионалната реализация на всички тези амбицирани млади хора. Смятам, че както те, така и колегите, които са завършили образованието си в чужбина са много добре подготвени, необходимо им е само постепенно натрупване на практически опит. Ето защо, въпрос на правилна работодателска преценка е изборът на методи и средства за последващото обучение и мотивиране на младите юристи при упражняване на адвокатската професия. 

Какво липсва на българското обучение по право у нас, щом се стига до там толкова млади хора да излязат да се обучават и реализират извън страната-подготовката тук ли не е достатъчно добра или става дума за по-високите заплати и хонорари в Европа

Като човек, завършил право в Софийски университет, мога да кажа, че образованието ни е на много високо ниво, но се акцентира основно на теоретичната подготовка, няма никаква практическа насоченост. Това от своя страна създава сериозни затруднения след напускане на съответното висше учебно заведение, тъй като студентите имат добри и задълбочени познания в отделните правни отрасли, но не знаят как да ги приложат-например не могат да изготвят една искова молба.

По отношение на студентите, завършили в чужбина, мисля, че за тях реализацията там също е доста трудна, най-малкото, поради факта, че са чужденци, а не местни лица. Нормално и справедливо е те да получат по-високи възнаграждения и хонорари, все пак стандартите на живот в отделните държави са различни. Все пак, надявам се голяма част от тях в даден момент да се връщат и да практикуват професията в България, защото съдебната ни система, както и държавата ни като цяло, се нуждае от космополитни и ерудирани млади хора, от придобития от тях чуждестранен житейски и професионален опит.

Неотдавна Омбудсманът Мая Манолова зададе въпроса "Дали днес трудът на адвоката и адвокатската професия са достатъчно справедливо оценени и достатъчно уважавани" Вие как смятате?

За съжаление, считам, че през последните няколко години има тенденция адвокатската професия да бъде омаловажавана, а много колеги да бъдат публично порицавани, което е изключително неприятно и демотивиращо. Както във всяка сфера на дейност, така и в нашата, има неморални, дори некомпетентни хора, но те са по-скоро изключения.

Преобладаващата част от адвокатите, с които работим, както и ние, упражняваме професията си отговорно и сме водени изцяло от желанието интересите на клиентите ни да бъдат защитени добросъвестно. 

Криминалната регистрация на Елисавета Панова е факт, наличието й може свободно да се интерпретира

Предишна новина

Еврорегламентът за защита на личните данни има пряко действие и не налага законови промени

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 11
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 10
  | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #9 от "Нерегистриран | нерегистриран":
  Все пак изискването за участие, доколкото си спомням, е кантората да е създадена през 2017г. А и, очевадно колегите имат доста опит.

  В славните години на социализъмЪ, когато всичко беше честно и почтено имаше един термин - "силуетен конкурс".  ОПравен свят, да се надяваме със статията за тези звезди да приключи рекламната кампания, че почна да ми се повдига.

 3. 9
  Нерегистриран | нерегистриран
  6
  -5
  До коментар #7 от "? | нерегистриран":
  Наистина ли? "от учредяването на адвокатската ни кантора-месец септември 2017г., до настоящия момент, все още нямаме влязло в сила съдебно решение по нито едно от множеството водени дела" и вече са кантора на годината??? Браво, та чак Брависимо!!!

  Все пак изискването за участие, доколкото си спомням, е кантората да е създадена през 2017г. А и, очевадно колегите имат доста опит.

 4. 8
  | нерегистриран
  6
  -4

  Кажете "една от най-големите правни кантори в страната", от която сте били част, нещо тайна ли е?

 5. 7
  ? | нерегистриран
  8
  -3

  Наистина ли? "от учредяването на адвокатската ни кантора-месец септември 2017г., до настоящия момент, все още нямаме влязло в сила съдебно решение по нито едно от множеството водени дела" и вече са кантора на годината??? Браво, та чак Брависимо!!!

 6. 6
  | нерегистриран
  6
  -2

  ..."нестандартни юридически хрумвания.."- току що и мен ме споходи нестандартно хрумване, ама от неправен характер!

 7. 3
  | нерегистриран
  14
  -5

  Съдебната система се нуждае само от добри специалисти, професионалисти с опит и знания, които не са въвлечени в политиката, морални, неподкупни.

  Младият човек не може да има нужният опит в сферата. Магистрат трябва да се става не директно след дипломиране, а да се изисква и стаж по специалността дори за най-низовите звена.

  На калинки сме се нагледали през годините.

 8. 2
  реалист | нерегистриран
  11
  -1

  Системата се нуждае от морални, честни хора с чувство за мяра, които разбират проблемите на хората.

  Едва ли от цитираните по-горе, да си стават научни работници.

 9. 1
  Колко космополитни | нерегистриран
  11
  -2

  колко млади хора, се нуждае съдебната ни система, че не можах да разбера!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.