Съдебната тема по страниците на печата


Два всекидневника удариха камбаната за грандиозен скандал. "Стандарт" и "Труд" публикуваха шокиращо признание на мъж, натоварен с мокра поръчка от врачански районен магистрат: "Съдия Васил Ганов ми поръча да осакатя две журналистки и един полицай". Магистратът е заклеймен и с коментари: "Вън мутрите от Темида" и "Темида си прави сепуко". В "Новинар" направо четат присъда в заглавието: "Съдията престъпник". От "Дневник" са по-сдържани: "Съдебният съвет ще провери публикации за съдия, поръчал побой".

Обвиненият съдия – в "Стандарт" – казва: "Шегувате се. Недейте така..."

"Новинар" твърди:

"Да осъдиш
магистрат –
мисията невъзможна!"

Според автора Темида не обича да гледа в очите своите прегрешили чеда. Проследени са делата за корупция срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Боян Тошев и колегата му от Районната прокуратура Георги Манасиев (вече оправдани), заместник районния прокурор на Оряхово Димитър Викентиев и експредседателката на Административен съд – Варна Анелия Цветкова, която ВСС най-накрая реши да уволни.

Конфликтът между вестникарите и съдия Ганов възникна, след като на 3 юли 2008 г. в "Стандарт" писаха, че е карал пиян, но вместо него дрегера надул полицай. Ефектно отвсякъде... Не минава месец без екшън с магистрат на градус зад волана. Понякога се припомнят стари провинения, като това: "ВСС умува за оставката на пиян следовател." ("Труд") Скандалът с Константин Михайлов, който и преди това е наказван за служебни гафове, гръмна след катастрофа на 29 март вечерта в центъра на Варна. Тогава следователят, който профучал на червен светофар, ударил с "Фолксваген Голф" возилото на девненския прокурор Виолета Радева. "Жени в тоги посягат към чашката", забелязал е "Новинар". За пример са дадени две дами магистрати и една вече бивша служителка от администрацията на ВСС.

ВСС е нападнат главно заради новите назначения на шефове в правосъдието.

"Опитомяването
на Темида"

е коментарът на "Капитал", който съзира безпрецедентно кадрово инженерство на съдебната система от страна на управляващите. Двама съдии – Калин Калпакчиев и Мирослава Тодорова, казват: "Назначаването на лица със съмнителна репутация подрива доверието в съдебната система." Отворено писмо срещу избора написаха бъдещи "подопечни" на генерала. Срещу тази избор "въстанаха" Съюзът на юристите в България, Съюзът на съдиите и неправителствени организации, които искат ясни критерии за назначения в съдилищата. Изпратено е и писмо до Европейската комисия.

Съдия Пенгезов
отвръща на удара

в няколко вестника и в "Дарик нюс": Няколко души от ръководството на Съюза на съдиите стоят зад интригите по мой адрес. Генералът смята, че е настъпил нечии интереси и няма да се оттегли от поста. Той възнамерява да направи ревизия на работата на Апелативния съд, в който по първоначални данни имало драстични нарушения. Заявява, че не се плаши от Брюксел, както не се е плашел и от Москва.

Срещу кадровата политика на ВСС скачат вестниците и след избора на млади кадри в системата. "ВСС назначи за съдийки, дъщери на свои колеги", пише "24 часа" и добавя, че двете членки на ВСС не са гласували за своите щерки, а пък председателят на ВАС Константин Пенчев дори напуснал залата, когато дошъл ред на неговата Мирена, която въпреки именития си баща не се е класирала. На "Сега" не е убягнал фактът, че синът на заместник главния прокурор Валери Първанов се е класирал първи в конкурса за прокурорски помощник във Военно-апелативната прокуратура.

Все пак тия пораснали деца не може да чакат да се пенсионират родителите им, за да влязат в системата...

На бял свят бе изваден още един проблем. Пред в. "Сега" председателят на ССБ Стоил Сотиров казва, че "В организациите, свързани със спорта, има много комерсиалност и в тях не трябва да участват магистрати".

Много място зае

драмата с регистра-
цията на СДС

и двата отвода на съдии от Софийски градски съд. "Да влезе председателят!", предлага най-накрая "Дневник". Позицията е: ако някой все още е търсел допълнителни доказателства, че бавенето на съдебната регистрация на СДС е сценарий за миниране на синята коалиция с участието на съда, вече всяко съмнение е отстранено. Пред електронния в. "Всеки ден" бившият шеф на Конституционния съд (КС) Неделчо Беронов отсича: "Съдът преднамерено се бави за Мартин Димитров". С нескрит намек за политическа пристрастност на съдиите от КС са анализите след решението за вдигането на 8-процентната бариера за коалициите и запазването на мажоритарния вот за 31 депутати. Заглавията говорят сами: "Конституционният съд се раздели по президентски" ("Дневник"), "И президентът сит, и Конституционният съд цял" ("Сега"). Риторичният въпрос "Как гласува Конституционният съд вчера?" е на "Капитал", който просто изброява кой съдия в КС от коя квота е и посочва поименно с чии гласове са взети двете съдбовни за опозицията предизборни решения.

В "Атака" смятат, че

"Прокуратурата
увърта за обвине-
нието срещу Мургина",

но опасенията им се оказват напразни. Бившата шефка на НАП бе обвинена въпреки прогнозите, че това ще се случи след изборите. Според "Класа" "Делото срещу Мургина е показно пред ЕС".

"Експертизи, експертизи" е краткият коментар на "Труд" за безкрайните опити за изясняване на обстоятелствата около смъртта на Ангел Димитров-Чората. У нас всеки може да си поръча експертиза – каквато му се иска – и тя да се окаже достоверна в хода на процеса, смята авторът.

Пред "Стандарт" председателят на Върховния съд на Руската федерация проф. Вячеслав Лебедев твърди: "Не може да си съдия и да криеш имоти" и признава, че и у тях съдиите, осъдени за корупция са малко.

Надълго и нашироко в "Капитал" разнищват свлачищните процеси и под почивната станция на Върховния административен съд в черноморското село Лозенец. Остро критичната публикация "Темида бийч 2" е със злорадото подзаглавие

"Морето си отмъщава на магистратите
за предишни посегателства срещу
природата".

"Монитор" информира читателите си, че "Наказаха съдия по делото срещу Лупи". Така излиза, че санкционираният от ВСС за забавени дела съдия Мариян Марков от СГС е известен най-вече с процеса срещу Александър Томов.

В "Политика" проф. Михаил Константинов твърди, че условната присъда на световния шампион Стависки ще има опустошителен ефект върху морала и поведението на убийците на пътя.

Делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж преди 9 години е върнато от ВКС на Великотърновския апелативен съд за ново разглеждане. Този факт отбелязват със задоволство всички медии. 

 


 

 


"Антимафия" на опозицията? Не дали, а кога!

Предишна новина

Похищенията за откуп има начин да бъдат пресечени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.