Съдебната тема в медиите

Съдебната тема в медиите

bTVweb
Анастас Анастасов и Венета Марковска попълват квотата на депутатите в Конституционния съд
Изборът им премина без особени дебати и въпроси

 
Анастас Анастасов и Венета Марковска бяха избрани да попълнят квотата на парламента в Конституционния съд. За заместник-председателят на Народното събрание (НС) гласуваха 122 депутати, а заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) бе избрана с 127 гласа. Останалите две кандидатури – на заместник-председателя на парламента Екатерина Михайлова и на съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова, отпаднаха.
По-рано депутатите от Коалиция за България поискаха изборът на двамата конституционни съдии да бъде проведен тайно с идеята за максимална демократичност, но предложението бе отхвърлено. "В правна комисия приехме процедурни правила за избора, който трябва да стане явно, чрез компютъризираната система на парламента. За тайното гласуване е необходима подготовка, трябва да се подготвят урни, да се избере комисия", обоснова се Искра Фидосова от ГЕРБ.
На правилата тя наблегна и преди седмица, когато кандидатите бяха изслушвани в комисията, която оглавява. Именно заради правила Фидосова пресече опитите за дебат след сигнал срещу Марковска, който бил анонимен. Не позволи той да се проведе и след като разбра, че всъщност под него има подпис.
При днешното представяне на кандидатите Анастасов бе определен като човек, "изградил онези качества, които са необходими, за да служи на закона". А Марковска е "доказал се магистрат и юрист със завиден опит и стаж".
------------------ 
Стандартнюз
Тонева сменя главния прокурор
Сегашният заместник на главния прокурор Борис Велчев - Галина Тонева, ще стане и.д. на държавното обвинение до избора на нов титуляр, научи "Стандарт" от източници от Темида.
Рокадата ще стане факт, след като Велчев се закълне идната седмица като член на Конституционния съд заедно с останалите нови в органа - Анастас Анастасов и Венета Марковска от квотата на парламента, както и Георги Ангелов от квотата на новите съдии. Вчера президентът Росен Плевнелиев издаде указа за назначаването на Велчев.
ВСС още не е стартирал процедурите по избора на нов главен прокурор. Официално мандатът на Велчев изтича на 23 февруари 2013 г. Галя Тонева ще се бори и за титуляр на поста. Кандидатурата й се подкрепя от гилдията на прокурорите, защото от 20 г. обвинител не им е бил началник. Вероятно Тонева ще бъде номинирана за титуляр от четиримата обвинители от прокурорската квота във ВСС. Едно от най-известните дела на Тонева е оправдателната присъда на подсъдимите за убийството на Андрей Луканов. Без колебание тя е подписвала смъртни присъди - на палестинеца Хишам Кармо, убил зверски таксиметров шофьор, и на изнасилвач от "Разсадника". 
-------------------- 
БНР- хоризонт
ВСС избира директор на НСлС 
Силвия Великова
Новият Висш съдебен съвет ще проведе първия си голям избор - за директор на Националната следствена служба. Кандидати за поста са настоящият следовател номер едно Бойко Найденов и прокурорът Евгени Диков.
Седем от членовете на ВСС, сред тях главният прокурор Борис Велчев, за когото днешният избор ще е последен преди да се закълне като конституционен съдия, застанаха зад Бойко Найденов. Петима, сред които единственият представител на следователите, номинираха Евгени Диков. Втората кандидатура беше внесена в последния момент и стана повод за въздишка на облекчение, че състезание все пак ще има. Именно с този аргумент мотивира и подписа си под предложението за Диков вече бившият следовател Румен Георгиев:
Не може да има състезание с един кон, макар че дори при един участник може да има отрицателен вот, ако не се представи добре – това разбира се е шега. Аз мисля, че всяка кандидатура има шанс и най-вече има шанс ВСС да покаже, че всички имат шанс.
Изборът идва ден, след като ЕК предупреди за възможен извънреден доклад заради избора на конституционни съдии от парламентарната квота, както и след напомнянето, че Брюксел запазва траен интерес към всички ключови назначения в съдебната система, каквото безспорно е и днешното във ВСС.
-------------- 
в. "24 часа"
Анастас Анастасов и Венета Марковска са новите конституционни съдии
Досегашният зам.-шеф на Народното събрание от ГЕРБ Анастас Анастасов и зам-шефът на ВАС Венета Марковска бяха избрани за конституционните съдии от квотата на парламента. Това стана без дебати и с ясно гласуване, въпреки предложението на социалистите вотът да е таен.
За двете свободни места кандидатите бяха четирима - зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, зам.-председателят на парламента Екатерина Михайлова, заместник-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска и съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Татяна Върбанова.
Анастасов беше издигнат от депутатите Цецка Цачева, Красимир Велчев, Искра Фидосова, Цвета Караянчева, Тодор Димитров. Михайлова е предложена от народните представители Мартин Димитров и Веселин Методиев. Кандидатурата на Венета Марковска беше издигната от Дарин Матов, Димитър Чукарски, Венцислав Върбанов. Татяна Върбанова е предложена от Янаки Стоилов и Мая Манолова.
Четиримата кандидати бяха изслушани миналата седмица от парламентарната правна комисия - спокойно, без много въпроси. Срещу Марковска се появи сигнал, свързан с практиката на ВАС, за който съобщи Янаки Стоилов от Коалиция за България.
Председателят на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ обаче пресече опитите за неговото обсъждане с довода, че по правилата анонимни сигнали не се допускат. Обяснението на Стоилов, че под него стои подпис не промениха ситуацията.  
-------------- 
в. "Труд"
Анастас Анастасов: Доказахме, че в ГЕРБ не всички са мишоци
Емилия Караабова
Роден в Ямбол на 10 октомври 1965 година. Завършил е висше образование - "Защита на националната сигурност на България" и "Право" в Академията на МВР-София.  От 1991 г. е в органите на съдебната власт. Първо е в прокуратурата, а от 1996 г. е районен съдия в Ямбол.
Депутат от ГЕРБ, зам.-председател на 41-вото народно събрание. Председател на вътрешната комисия в парламента.
На 31 октомври 2012 г. е избран за конституционен съдия от квотата на парламента. 
- Как ще коментирате намерението на ЕК да изготви нов междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка заради твърденията за търговия с влияние и корупция на единия от избраните двама членове на КС. Предполага се, че става въпрос за Венета Марковска...
- Право на Европейската комисия е да наблюдава и прецени необходимостта от междинен доклад. Не бих могъл да коментирам това изявление.
- Не сте ли прекалено млад за пенсия, г-н Анастасов? Навремето бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков така отбиваше журналистите, които упорито го спрягаха за конституционен съдия...
- Не приемам това като пенсиониране, освен това, живот и здраве, ще съм на 60 години, когато мандатът ми свърши. 60-години не са никак много за един мъж, така че не се притеснявайте, смятам, че ще има с какво да се занимавам и занапред.
- С какво например?
- Всичко останало.
- Всъщност, въпросът ми е защо се навихте, някога изобщо представяли ли сте си, че един ден ще се събудите като конституционен съдия?
- Не. Но приех номинирането ми, от една страна, заради доверието, което ми оказаха колегите от парламентарната група. Второ - това наистина е най-високото стъпало, за което може да си мечтае всеки юрист в България. И трето - има предизвикателства.
- Какви? Това е една доста спокойна работа?
- Много отговорна. Днес и колегата Веселин Методиев от ДСБ спомена в пленарната зала, че понякога Конституционният съд може да реши съдбата на държавата. Аз смятам себе си за отговорен човек.  
- Смятате ли себе си за достатъчно подготвен за поста, или бяхте поставен пред свършен факт от ръководството на ГЕРБ?
- Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно. Нямам самочувствието, че всичко ми е ясно, че съм на "ти" с механизмите отвътре. Но това не е проблем, защото пак казвам - аз съм отговорен човек. Никой не ме е поставял пред свършен факт, това е мое решение.
- Имате ли комплекс, че за разлика от останалите конституционни съдии, вие сте завършил право в Симеоновската школа, а не в Софийския университет?
- Никакъв. Ама абсолютно никакъв. Досега нямам нещо в живота си, което да съм направил, и от което после да се срамувам. Нито от факта къде съм учил и завършил. И най-малко от това какво съм работил. Мисля, че съм го доказал и като прокурор, и като съдия, и през трите години като депутат.  
- А как ще коментирате тезата, че с вас към Конституционния съд се отваря вратата на хора с полицейско мислене?
- Нямам нито един ден работа в полицията или в органите по сигурността.
- По стечение на обстоятелствата...
- Може би, но със сигурност по-благоприятни за мен.
- Притеснявате ли се, че над вас винаги ще тегне съмнението, че сте политическо назначение?
- Такива са правилата - съставът на Конституционният съд се избира - една трета от магистратската квота, една трета от президента и една трета от парламента. Нормалното е президентът да избира политици или представители на парламента, които да отговарят на изискванията на закона.
- Въпросът е след това, когато вече облечете тогата на конституционен съдия. Как ще успеете да запазите независимост от партията, която ви издигна, например?
- Прекъсването на връзката с тези, които са го избрали или предложили, според мен е една от най-важните задачи на конституционния съдия, наред със стриктното спазване на върховния закон. И това е задължително. Не трябва да има чувството за "задлъжнялост". Просто ще се водя само от конституцията, а тя е една - няма конституция на ГЕРБ, БСП, ДПС... Истината е, че Конституционният съд макар и да не е политически орган, работи в силно политизирана среда. В края на краищата той разглежда правни норми, които са приети от управляващото мнозинство в страната. Така че всеки конституционен съдия би следвало да се съобразява и с отношението на обществото към даден проблем. Произнасянето не е чисто юридическо, не случайно са искани и тълкувателни решения от КС по отношение на някои от нормите на конституцията.  
- Дори и вие да се дистанцирате, защо смятате, че няма да има опити за политическо влияние?
- Мисля, че може да има опити, но този, който ме познава, знае, че не може лесно да бъда манипулиран.
- Чували ли сте, че всъщност сте отстранен чрез повишение, именно заради не особено послушното ви поведение? Често като шеф на вътрешната комисия кръстосвахте шпаги с шефката на правната комисия Искра Фидосова, а понякога и с МВР.
- Не съм почитател на конспиративните теории. Не искам да си мисля, че има друга причина за номинирането и избирането ми освен това, че колегите са оценили възможностите ми. А и като председател на вътрешната комисия в парламента съм се старал да държа политиката настрана за сметка на експертността.
- Добре, да кажем, че БСП вкара въпроса за референдума в КС. До днес бяхте депутат от ГЕРБ, с ясна позиция по въпроса, как обаче ще гласувате като конституционен съдия утре?
- Каквото и да кажа в момента, ще ме обвърже с едно бъдещо евентуално решение, ако изобщо има такова искане.
- Как приехте факта, че КС върна част от текстовете в авторския ви законопроект за гражданската конфискация?
- Уверявам ви, че имаше десетки срещи с представители на Върховния административен съд, на главната прокуратура, на НАП, на Министерството на финансите. Тези текстове, които бяха отменени като противоконституционни, по никакъв начин не променят нито логиката, нито философията, нито същността на закона.  
- С какво чувство си тръгвате от парламента?
- Естествено, че има някакво чувство на дискомфорт, все пак се разделям с хора, с които съм работил три години, още повече че в началото всички от ГЕРБ бяхме абсолютни новобранци в Народното събрание и заедно израснахме. Някои повече, други по-малко. Ако приемем изказа на Мая Манолова за мишоците в ГЕРБ - в сравнение със старите парламентарни плъхове, доказахме, че в ГЕРБ не всички са мишоци и има доста свестни хора. Смятам обаче, че парламентарната група има още по-голям потенциал. Някои от колегите не успяха да се изявят, или просто не бяха достатъчно активни.
- Не ви ли стана неприятно, че другата номинация на парламента за Конституционния съд - Венета Марковска, бе избрана с повече гласове от вас - 127 срещу 122 гласа за вас?
- Питайте ДПС, които напуснаха пленарната зала и се появиха само за да подкрепят г-жа Марковска. Освен това, ако не се лъжа, г-жа Фидосова взе думата и отправи много сериозен призив всеки да гласува според собствената си съвест.
- И да ви попитам, няма да ми кажете дали е имало совалки за междупартийна подкрепа. Затова да ви задам въпроса така - смятате ли, че публичният избор на ВСС бе прозрачен?
- Лично моето мнение е, че когато се избират членове ВСС, главен прокурор, председател на ВКС, главен инспектор на Инспектората на ВСС, там наистина е необходимо да се представят концепции за работата на съответната институция. При изслушването в правната комисия обаче се получи неудобство от неразбирането какво трябва да се пита и какво да се коментира.
Не случайно колеги поставиха въпроса и за квалификацията на изпитващите, на проверяващите. Далеч съм от мисълта, че с моя статус, познания и качества, аз мога да бъда коректор на Екатерина Михайлова, например. 
Dariknews
Двама от ДПС се отказаха от депутатския си имунитет
Депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер са подали писмени съгласия по искането на главния прокурор Борис Велчев до НС да им бъде свален имунитетът. Това съобщи от трибуната на НС Цецка Цачева. Така не е необходимо искането на Борис Велчев да се гласува от Народното събрание, техните писмения съгласия са изпратени на главния прокурор. На 24 октомври главният прокурор Борис Велчев поиска от Народното събрание разрешаване на възбуждане на наказателно преследване срещу депутатите Митхат Табаков и Гюнай Сефер.
В Народното събрание са внесени общо четири искания за сваляне на имунитета на двамата депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков по общо две досъдебни производства, т.е по две искания за всеки от тях. Табаков получи четиригодишна присъда за подкуп в размер на 10 000 лева от управителя на ВиК Силистра Петко Горбанов. Народният представител Гюнай Сефер пък е построил само по документи път, пазар, базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, твърди прокуратурата.
Срещу двамата депутати вече се водят други дела, но на практика няма как имунитетът на един депутат да бъде свален еднократно и за неопределен период от време. Затова за всяко конкретно ново дело се прави отделно искане за сваляне на имунитета.
Първото досъдебно производство е свързано с договор за ремонт на път на територията на община Дулово, посочва БГНЕС. Става дума за пътя от 1,2 км в село Върбино. Второто досъдебно производство е свързано с четири договора за изграждането на обществен пазар, открит базар и пречиствателна станция на територията на община Дулово, сключени от общината с фирмата на общинския съветник по това време Гюнай Сефер "Гелиг" ЕООД.
---------------
в. "24 часа"
Адвокатка влиза в затвора за имотни измами
Кирил Борисов
Клиентите на столичната адвокатка Силвия Спасова вече могат да й пишат или да я посетят на адрес град Сливен, кв. "Индустриален", ПК 8800. Там се намира единственият у нас женски затвор. Комбинативната дама е сключила споразумение с прокуратурата в края на септември тази година и е признала вината си за това, че е ръководила престъпна група за имотни измами. Специализираният наказателен съд я праща за 3 години зад решетките. Колегата й помагач Никола Милушев се е отървал по-леко, защото е осъден на година и шест месеца условно.
Друг от измамниците, работили под ръководството на Спасова - Борислав Петров, не здържа на напрежението и умира преди края на делото.  
Всъщност Слвия Спасова е в Сливенския затвор още от март тази година, защото е осъдена по друго дело за имотни измами. По него е решено, че ще лежи 5 години, а 3-те години от присъдата й в Специализирания наказателен съд се препокрива със старата.
Една от помощничките й - Антоанета Нотева, е първата, която сключва споразумение и се признава за виновна като част от банда за имотни измами. Тя вече е излежала присъдата си, за разлика от Силвия Спасова. Нотева била още по-брутална в действията си, защото измамила собствения си баща, както и негови приятели.
Спасова и подчинените й бяха арестувани през 2009 година и обвинени в присвояване на десетки апетитни имоти с фалшиви документи. Бандата е сред най-мащабните у нас в последните години, които придобиват жилища, сгради и терени в цялата страна с фалшиви документи, а после ги продават. Пострадали са както обикновени пенсионери, така и мощни бизнесмени и чужденци.
Схемата, по която работи бандата, предвождана от 44-годишната адвокатка, е разкрита през август 2009-а, 3 години преди последната й присъда.
Освен помагачите й, които до един са висшисти, Спасова ползвала услугите на банда роми. Тяхната задача е да обикалят имоти и да проучват дали са обитаеми и кой живее в тях. Циганите получавали скромно заплащане за информацията, която носили на Спасова. В някои от случаите, когато жилището е на възрастен човек, един от хората на Спасова отива при него, печели доверието му и снима личната му карта. След това се подготвят документите за продажба и сделката се изповядва в доверена кантора.
Освен това групата поддържала тесни контакти в Софийския нотариат, откъдето се сдобивала с преписи за актове на собственост за жилища.
При разследването ченгета от Икономическа полиция установяват, че бандата на Спасова има цял списък с имоти, които иска да заграби. Един от тях се намира в центъра на София и е на бащата на известен бизнесмен.
Пълномощното за тази сделка е било заверено от помощничка в кантората на Искра Фидосова в Монтана. Дамата е разпитана по делото като свидетел и допринася за присъдите на имотните измамници. Пред нея били представени фалшива лична карта на бащата на бизнесмена с личните му данни, но със снимката на човек от групата на Спасова. Снабдили се и с данъчни оценки, скици на сградата.
Купувачи за ценния имот обаче не били намерени и измамата за евентуалния кандидат-собственик била предотвратена навреме.
За бушони по веригата като пълномощници и собственици Силвия Спасова ползвала роми, които така и не разбрали колко са имотни по документи. За тези измами Силвия Спасова е осъдена на 3 години затвор, а помагачът й Никола Милушев - условно. По време на разследването той се опитва да се изкара и психично болен, но номерът му не минава. Оказва се, че може да носи наказателна отговорност, но и добре разбира в какво е обвинен. Той също сключва споразумение с прокуратурата, като се съгласява да го осъдят на година условно като помагач на Спасова.
След като са арестувани през 2009 година, Спасова и помагачите й са пуснати от ареста с мерки за неотклонение "Парична гаранция". По това време срещу адвокатката тече друго дело в Районния съд в София, по което ще получи 5 години присъда.
Докато е на свобода, тя продължава да върши измами, но е следена изкъсо. От старите дела продължават да изскачат още далавери, този път с магазини на централния столичен булевард "Витоша". Един от тях е собственост на богат евреин, който е починал.  Спасова проучила имота и собственика, фалшифицирала удостоверение за наследници и посочила име на свое подставено лице.
Според фалшивите документи завещанието е направено през 40-те години, а протоколът от това е от 2002 година. Още тогава сделката е разследвана, но подставеното лице завежда граждански искове срещу общината, която стопанисва сградата, и печели. После продава магазините на добросъвестни купувачи, а голяма част от парите отиват при Силвия Спасова. Междувременно бушонът пълномощник умира, както и съратникът й на по делото в Специализирания наказателен съд Борислав Петров. По делото за магазините на "Витошка" Спасова също е пусната от ареста, но не задълго.
През септември миналата година отново е арестувана. Разследването тръгва от апартамент в софийски квартал. Спасова проучва, че собственичка на апартамент в "Младост" е починала и издирва наследниците му.
Оказва се, че брат й е единственият й близък, но той живее в Русия. Тогава тя започнала да фалшифицира документи за апартамента и дори "издала" удостоверение на свое подставено лице уж от посолството на Русия. Бушонът бил пълномощник на брата за продажбата на имота. За да продадат веднъж жилището, безработна ромка била навивана да стане купувач фиктивно, но отказала. След това я заплашили с убийство и тя подала сигнал в полицията. Така схемата на Спасова за пореден път пропада.
Още разследват "колежката" й Иванка Томова
Десетки адвокати са арестувани в последните години за имотни измами. Освен Силвия Спасова, "колежката" й Иванка Томова също е арестувана през май 2011 година. Тя работила като адвокат с фалшива диплома, която сама си изфабрикувала, за да ползва облагите от професията.
Първо в ареста попада мъжът й заради опит да придобие с фалшиви документи апартамент на възрастна жена в "Люлин". Три месеца след това е арестувана и жена му, действащият тогава с диплома менте адвокат Иванка Томова.
Разследването е установило, че те заедно с помагача си Атанас Колев са фалшифицирали документи, а после продали апартаменти в идеалния център на София.
От май 2011-а до октомври същата година Иванка Томова остава в следствения арест. През този месец е уважена молбата й да я пуснат на свобода. Днес тя е навън срещу 20 хиляди лева гаранция, а съучастникът й Атанас Колев все още е зад решетките.
По разследването срещу Томова още няма обвинителен акт поради огромния обем от документи, които са иззети по време на обиските.
------------------- 
в. "Бряг", Русе
Съдът възстанови на работа директора на Историческия музей в Плевен
Районният съд на Плевен възстанови Стефка Григорова на поста директор на Регионалния исторически музей /РИМ/. Съдебното решение е от 26 октомври и с него на практика се отменя като незаконосъобразна заповедта на кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, с която Григорова бе освободена от работа.
С решението на съда община Плевен е осъдена да заплати на Стефка Григорова и обезщетение за периода на незаконосъобразното й уволнение от 20 юни 2012 г. до 11 октомври 2012 г., включително и законната лихва върху обезщетението. Посочената сума е в размер на 5 189, 31 лева. Община Плевен ще трябва да плати и още 732, 63 лв. за деловодни разноски, плюс сумата от 317.57 лв. за държавна такса и възнаграждение на вещо лице. Решението на Районен съд – Плевен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в предвидения от закона 14- дневен срок.
Ще припомни, че Григорова бе освободена от длъжността директор на РИМ-Плевен със заповед на кмета от 19 юни тази година  на основание чл. 328 ал. 1 т. 6 пр. 2 от КТ /поради липса на необходимата професионална квалификация за изпълняваната работа/.
------------- 
в. "Преса"
Таланта се спаси от затвор за въоръжен обир
Окръжният съд във Велико Търново постанови общо 18 г. затвор за другите двама обирджии
Окръжният съд във Велико Търново постанови общо 18 г. затвор за двама обвиняеми за въоръжен грабеж, а третият участник в обира - бившият европейски и световен шампион на 200 м Николай Антонов-Таланта, беше освободен от наказателна отговорност заради психично заболяване. 42-годишният Николай Антонов бе задържан в Разград през февруари 2011 г. за въоръжен грабеж в горнооряховското село Първомайци.
Той, Венцислав Петров от Разград и Марин Петров от село Страхилово, въоръжени с автомат "Калашников" и пистолет, отвлякоха микробус "Пежо Боксер" с 11 500 лева оборотни средства и неустановено количество цигари. По-късно микробусът със завързания шофьор, парите и цигарите бяха открити от полицията в местността "Селището" край великотърновското село Самоводене.  Днес състав на Окръжен съд – велико Търново осъди Венцислав и Марин съответно на 10 и 8 г. затвор при първоначален строг режим. Двамата трябва да заплатят  солидарно на пострадалия шофьор Николай Николов 14 862 лв. Присъдата може да се обжалва на по-горна инстаци.
Николай Антонов - Таланта е световен шампион на 200 м бягане в зала от 1991 г. и европейски в същата дисциплина година по-късно. До днес републиканският му рекорд на 200 мeтра – 20, 20 сек., поставен преди 19 години, не е подобрен. Антонов бе известен като "най-бързия бял мъж на планетата", тъй като на финалите на големи първенства конкуренти му бяха само чернокожи състезатели. През 2003 г. направи опит за самоубийство, като си преряза вените и се наръга в корема. Лекарите едва го спасиха. Таланта бе лекуван и от наркотична и алкохолна зависимост.
--------------- 
в. "24 часа"
Дясната ръка на братя Галеви - Отвертката с обвинение заради бивше гадже
Популярният дупничани Николай Радев - Отвертката, който бе един от най-приближените гардове на братята Галеви, е с готов обвинителен акт заради нападение над дупничанката Милена Очкова, пише "Струма". Районна прокуратура Дупница внесе заключенията си след разследването по жалбата на Очкова.
На 28 юли т.г. един от аверите на Галеви - Николай Александров - Отвертката, напомни за времето, когато обкръжението на Братята биеше и безчинстваше безнаказано. Отвертката е бивш бодигард на Галев. Той наскоро се прибрал от Лондон. Там от години живее съпругата на Галев Емилия с децата им Георги и Светла. Дупничани предполагат, че Александров е бил там, за да пази имотите и семейството.
Побоят
Отвертката се сдърпал със своята позната Милена Очкова в знаковото заведение "Колата", собственост на бивш криминалист. Стигнало се до юмручно вразумяване на госпожицата.
"Имам търкания с Николай заради 19-годишно момиче, моя приятелка и дъщеря на уважавани лекари в града. Николай се опитваше да се сближи с нея, но нямаше сериозни намерения. На всеослушание се изразяваше цинично по неин адрес. Тя е много добро и наивно момиче. Беше хлътнала по него и на мен ми дожаля", разказва Милена.
Затова пред Николай тя казала на момичето да не се занимава с него, защото е семеен. Той криел, че е женен, и това го озлобило. След тази случка Отверката застигнал с аудито си Милена и приятелката Лидия, които пътували с БМВ. Ударил челно колата им и така им затворил пътя. После счупил предното стъкло, сграбчил Милена и я заудрял в лицето.
"Не помня нищо, изпаднала съм в безсъзнание. Усетих и удари в корема. Лидия пищеше. Тя ме е закрила с тялото си, иначе е щял да ме пребие. Тя викнала и полиция", разказва от болницата жената. На следващия ден задържали Отвертката. Но само за 24 часа. От прокуратурата образували разследване срещу неизвестен извършител.
Според Очкова Радев я преследвал с колата си, заплашвал я, и поломил нейния автомобил от злоба, след което я ударил с юмрук в лицето Радев пък обвинил Очкова, с която имали отношения, че от злоба направила опит да го скара с настоящата му приятелка, обвинявайки го в побоища и унижения. Радев по всяка вероятност ще отърве присъда по това престъпление, тъй като става въпрос за причинена лека телесна повреда.
---------------
В. "Банкер"
(§22)
Горчиви истини в дуела за следствието
Огнян Стойчев
Признание за провала на знаковите дела, за корупция, зависимости, бездействие и безотговорност на разследващи изпълва концепцията на кандидата за втори мандат начело на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Бойко Найденов. Соченият като фаворит за поста Найденов е изненадващо критичен към дейността на прокуратурата и следствието по време на мандата си и иска повече власт за промяна на положението. Признавайки, че липсата на качествено събиране на доказателства в досъдебната фаза довежда до невъзможност да се наложи справедлива присъда, Найденов иска с по-голяма сила да се използва капацитетът на длъжността "заместник главен прокурор по разследването". Шефът на следствието твърди, че при подходящо администриране може да се централизира и оптимизира текущият контрол по разследванията, а всеки следовател или дознател трябва да носи дисциплинарна отговорност за качеството на работата си.
На практика Бойко Найденов засяга една от най-болните теми - за липсата на отговорност, на която магистратите се радват независимо от действията си по делата. Не всеки ден се чуват признания от рода на: "Трябва се търси дисциплинарна отговорност за провалено разследване, защото точно липсата на отговорност е основната причина за продължаващата пасивност при отделни разследвания, за несъбиране на доказателства или опорочаване на следствени действия, дори понякога умишлени, но прикрити под формата на вътрешно убеждение, както и произволно образуване на дела за постигане на други, непосочени в НПК цели".
Възниква обаче въпросът: защо такава отговорност трябва да носят само разследващите, щом като прокурорите и следователите са част от съдебната власт и могат да се позоват на независимостта и вътрешното си убеждение точно толкова, колкото и съдиите? Истината е, че ефективен дисциплинарен контрол върху разследващите е възможен само ако те се разделят с този привилегирован статут. Това обаче никой не смее все още да предложи.
Найденов припомня абсурдното съотношение между броя на разследващите у нас и ползата от тях - страната с най-много прокурори на глава от населението в Европейския съюз е критикувана неспирно от Европейската комисия за некачествени разследвания и провал на борбата с организираната престъпност. Шефът на следствието е категоричен, че при 1700 прокурори и около 500 следователи количественото развитие на системата на прокуратурата и на следствието е достигнало своя предел. Трябвало да се търси и намери промяна в качествените параметри на работата на отделния магистрат. "Или по-просто казано - тези, които не могат и не искат да работят така, както трябва, следва да бъдат освобождавани от това тяхно задължение", смята Найденов. От острия му тон става ясно, че неработенето , както трябва, е резултат най-често на корупция. А основното при ръководенето на прокуратурата е нулева толерантност към проявите на корупционни практики, прояви на обвързаности и зависимости от страна на магистратите.
Бойко Найденов подчертава и нуждата от обучение, "защото законът, по който се работи, е един, съдът издава своите присъди по същия този закон и не може да съществуват различни по своята същност и качество разследвания". Според шефа на следствието е недопустимо да има разлики в разследванията "на териториален принцип, било то на административен принцип или, да кажем, в зависимост от вида на престъплението". В този тон е и недоволството на Найденов от изначалната подчиненост на следствието на прокуратурата. "Когато на следовател с 15 години стаж и статут на върховен магистрат се дават противоречиви указания от евентуално младши прокурор от районно ниво и тези указания са задължителни, е налице принципен проблем", пише заместникът на Борис Велчев.
Найденов не е подминал и отколешната тема за слабата натовареност на следователите. Спрямо тях дознателите били в пъти по-натоварени, а едва през първата половина на тази година следствието получило повече дела. В някои региони прокурори имали по едно-две дела, докато в други - по 20-30,и то доста по-сложни.
В концепцията на Найденов личи и недоволство от фаворизирането на определени прокурори, на който се дават "всички чувствителни, тежки дела, с широк отзвук в обществото". Според него става въпрос за "шест-седем прокурора от една конкретна прокуратура" (разбирай - Софийска градска). "Това положение, според мен, следва да бъде незабавно променено, доколкото запазване на статуквото ще ни остави с големи очаквания и ниски резултатите", зове Найденов.
 Следовател №1 в играта за обвинител №1?
Освен че е остра и казва неприятни истини, концепцията на Бойко Найденов издава и желанието му да играе за поста главен прокурор. Преди седмица шефът на следствието заяви пред медиите, че "всеки един прокурор, който е започнал да работи в тази служба и каже, че не иска да стане главен прокурор, ви лъже." Макар и метафоричен, коментарът му за неговите шансове беше недвусмислен - грузински тост, в който се казва следното: "Имам пари да си купя коза, но нямам желание. Желание имам да си купя голяма къща, но пък нямам пари."
Кой е човекът с парите, ще узнаем след избора на приемник на Борис Велчев. Засега Найденов ще се бори за козата срещу прокурора от Върховната касационна прокуратура Евгени Диков, номиниран от петима членове на Висшия съдебен съвет. Сред тях е бившият заместник на Найденов в НСлС Румен Георгиев, чиито действия ексначалникът му прие като отмъщение. Оказа се, че Найденов е предлагал два пъти Георгиев да бъде освободен като негов заместник, но това не станало. Шефът на следствието определи ситуацията в началото на мандата му като "батак", чието разчистване започнало, но искал да го довърши.
------------
В. 24 часа
Осъдиха на смърт двамата българи в Малайзия
Смъртна присъда за двамата българи в Малайзия, постанови съдът в Джохор. Той призна за виновни 27-годишният Иван Киров и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора. Двамата бяха обвинени в трафик на близо 6 кг амфетамини.
През май миналата година те бяха задържани на международното летища в Малайзия с пратка на стойност 500 хил. долара. Заедно с тях беше арестуван и трети българин - Георги Георгиев, който поради липса на доказателства беше освободен и върнат в България.
Пред TV7 адвокатът на осъдените цитира решението на съда, според което именно Георгиев е организатор на наркоканала, но другите двама са били наясно какво са пренасяли и заради това те получават най-тежкото наказание. Иван Киров и Георги Бакалов пък твърдят, че са били подведени - знаели, че пренасят виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата. От тях се искало само да ги доставят зад граница.
Дневник
Президентът назначи Борис Велчев за член на Конституционния съд
Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за назначаването на Борис Владимиров Велчев за член на Конституционния съд от квотата на държавния глава. Борис Велчев беше номиниран от президента Плевнелиев за съдия в Конституционния съд на 20 октомври, уточнява пресслужбата на държавния глава. Съгласно чл. 6, ал. 2 от Закона за Конституционния съд, Борис Велчев трябва да положи клетва в едноседмичен срок от назначаването му.
След оттеглянето на Велчев като главен прокурор ВСС трябва да обяви процедура за избор на нов главен прокурор. Крайният срок за това е 23 ноември 2012 г. Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) тя се открива от ВСС не по-рано от 6 месеца и не по-късно от три месеца преди изтичането на мандата на главния прокурор. Или в 7-дневен срок от предсрочното прекратяване му. Очаква се Велчев да подаде оставка след като участва в избора за шеф на Националната следствена служба (НСлС) утре, за да гласува за номинацията на досегашния директор Бойко Найденов. Велчев беше един от членовете на ВСС, който издигна кандидатурата му.
По-рано днес парламентът избра двама членове на КС от квотата си - заместник-председ

Защо Конституционният съд не ни защити от новия конфискационен закон?*

Предишна новина

ВСС освободи Борис Велчев от поста главен прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    адвокат Мишковиц | нерегистриран
    0
    0

    Мога да напиша многотомник със заглавие:"Съдът -Обществен враг №1"

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.