Румен Боев, зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив:

Съдебната власт не е удобна когато си върши работата

Съдебната власт не е удобна когато си върши работата
Зам.-административният ръководител на Апелативна прокуратура - Пловдив Румен Боев, Снимка: БГНЕС

Само преди няколко дни Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пенсионира един от емблематичните кадри в системата – магистрата и настоящ зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура-Пловдив Румен Боев.

‘’Правен свят’’  потърси прокурор Боев, за да разкаже малко повече на читателите за работата си в системата, интересните случаи през годините, както и какъв завет ще остави на младите си колеги.

Господин Боев, ще Ви липсва ли работата на прокурор?

Безспорно ще ми липсва. 40 години близо съм в прокуратурата, а и стажът си го карах там. Всъщност това е голяма част от съзнателния ми живот, все съм бил в този коловоз. Няма как да не ми липсва.

Защо решихте изобщо да се занимавате с право?

Привличаше ме много. Даже майка ми, светла й памет, искаше да кандидатствам медицина, а тя беше и учител по химия и биология. Но брат ми, който е по-голям от мен, беше преценил, че не ставам за това. И така се насочих към правото. Винаги са ме привличали историята, географията, литературата, психологията. Това са материите, които ме тласнаха към тази професия.

Как протича работният ден на един прокурор?

Динамично. Зависи от кое ниво се погледне - дали е за прокурор в районна, окръжна, апелативна прокуратура. Като натовареност, динамика, безспорно най-натоварените са районните прокуратури. Голяма школа на мен ми беше моментът когато станах военен следовател и после военен прокурор. Тогава успях да направя истинската преценка какво е следствената работа и в друг сектор на прокуратурата как се работи. Това наистина е работа за хора, които от една страна са много високоотговорни и са дисциплинирани и уважават членовете на обществото. Защото иначе не бихме могли да си свършат работа, както трябва.

Кое е най-важното качество на добрия прокурор?

Първо трябва да има много сериозни познания върху материята, с която работи, защото няма ли ги, каквито и други качества да има, няма да има сполука. Другото нещо е обективност и справедливост.

А кои са най-интересните случаи в кариерата Ви на прокурор и зам.-административен ръководител на Апелативната прокуратура-Пловдив ?

В периода след 1982-1983 г. си спомням, че имахме много работа. По 160-180 обвинителни актове пишехме всяка година, нещо на което сегашните колеги ще ни се изсмеят, ще кажат, че това не е сериозно и е невъзможно. Тежки дела съм имал и във Военна прокуратура. Участвал съм в обследването на възродителния процес през 90-та г. През 98 г. постъпих като заместник апелативен прокурор в Пловдив и движех следствения надзор. Даже сега чета справки, бях ги позабравил, и се сещам именно когато се развиха проверки по случая Роко в Кърджали, където смятам че специално ние от Апелативна прокуратура свършихме много добра работа. Защото този човек беше обсебил града. Благодарност на колегите, светла му памет на колегата Симеон Димитров, на Мариан Попов и на Атанас Дичев, с тях бяхме групата, която проучихме абсолютно всички преписки, които са се водили. Една част възобновихме и много голяма част се превърнаха в предварителни следствия и Роко получи това, което му се полагаше по закон. Сещам се за края на миналия век и началото на този, за безкрайните грабежи по автомагистрала Тракия и околностите. Имахме групи, които работеха срещу организираната престъпност, която беше на дневен ред. Трудно дело, което достойно приключихме до фаза Върховен съд е случаят ''Куювич''. Той все още изтърпява наказание, то е във връзка с наложената присъда от Хасковския и после потвърдена от Пловдивския апелативен съд. Дълго време бях участник и в процеса „сестри Белнейски“. Но после, когато отидох във Висшия съдебен съвет, го довършиха колеги, тъй като делото бе върнато за грешки от Върховния съд. Много труден процес. Какво ли не е минавало през мен. Но това ми е работата. Важното е, че сме се стремили винаги да постигаме справедливост и правилно прилагане на закона. Това беше веруюто на Пловдивската апелативна прокуратура. Предполагам, че това е верую и на всички колеги.

Как ще коментирате скандалите, които се развиват в близките месеци, един от центровете на които е именно прокуратурата? Вие сте от доста време в системата. Връщайки се назад – имало ли е подобни ситуации?

Имало е. Спомням си, че когато главен прокурор беше Никола Филчев имаше доста изострени ситуации. Тогава имаше противостояние на съдебна и изпълнителна власт. После по времето на Цацаров, така че тя, съдебната власт, не е кой знае колко удобна когато си върши работата. Важното е да си вършим работата по закон, но поне до 8 септември не мога да направя коментар, понеже сме деполитизирани. Прокуратурата си върши работата. Ясно е, че битката срещу корупцията трябва да се води с всички сили и средства, но това е и работа на цялото общество и в този смисъл може би има много резон в протестите. С 1400-1500 души прокурори какъвто и друг апарат да има, това не може да се случи. Въпрос е на съзнание, на промяна и на много, много други подходи. Битова престъпност е нещото, което трябва да се решава. И за обикновения човек е изключително важно. В тази насока имам лично моя идея, защото много пъти съм твърдял, че усилията трябва да се насочват към борбата с битовата престъпност и възмездяването на жертвите. Защото засега ние залавяме престъпниците, има някакъв превантивен ефект, обаче няма възмездяване на хората. Но това трябва да мине през ред законодателни решения, за да се случи. Няма възмездяване на хората. Какво като хванем съответния ром, който е откраднал или пребил? Ние не връщаме на хората средствата, а те са наистина бедни хора. Там трябва да има механизъм, който този човек да го задължи по някакъв начин, който да бъде свързан с изтърпяване на наказания или да даде някаква форма на труд, за да възмезди. По този начин най-добре ще се превъзпита и извършителят, ако това въобще е възможно. Защото иначе е удар в празно пространство. Ние винаги имаме едни графи в отчетите ''разкрита престъпност за еди колко си стотин милиона лева''. Нали разбирате, колко усилия и в каква насока трябва да се включат? Но си мисля, че това е законодателна дейност, която трябва да влезе в рамките на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), защото има механизми в ЗАНН, но те не са типично прокурорска дейност. Тук трябва да бъде разковничето. Възмездяването на щетата трябва да бъде наша грижа. Абсурд е да мислим, че това е грижа на щатния крадец, които отива да „работи“. Дано колегите да го разбират, защото това е едно сериозно направление.

На какво ще се посветите сега в професионален план?

Първо на почивка. Второ се шегувам вкъщи, че ще бъда високоплатен шофьор на моята група адвокати, съпругата ми и синът ми са адвокати. Но не съм решил дали ще се вписвам и аз или не. Искам малко да почина, да се огледам. Намирам се в много интересен момент в живота си. От една страна виждам, че купонът свършва, от друга страна не ти се остава, след като си бил толкова време в пълна динамика. Това също съсипва. И разбира се, винаги бих бил в помощ на колеги, които ме търсят за опит. Както и ние сме търсили. Искам да вметна, че ние с г-н Димов, докато беше апелативен прокурор, сме канили всички окръжни прокурори на гости, тук при нас, веднъж годишно. Много е важна връзката между поколенията.

Какви са спомените Ви от времето Ви на член към ВСС и с какво чувство се отнасяте към тях?

Високоотговорна работа за хора, които обичат колегите си и отиват да им служат. Аз съм се произнасял там, че като се вземем на сериозно и започнат спорове кой е по-велик забравяме, че сме отишли да защитаваме интересите на гилдията. А тях ги интересува да работят на правилното място, да имат бързо кариерно израстване и да бъдат добре заплатени и да им се създават условията. Битката беше много трудна и продължава да е трудна, и почти да не е спечелена на този етап. И както и ние бяхме, така и сегашният състав е в дълг към колегите. Законодателството в това отношение понякога е безумно. Законът за съдебната власт (ЗСВ) се прекроява 100 пъти и пак се правят спирачки, така че например един колега, за да израсне от районно в окръжно ниво минават 2-3 години: конкурси, обжалвания – обезсмисля се цялата му кариера. Това е много високоотговорна работа, много трудна. Както сегашният Съвет, така и тогавашният, непрекъснато сме под атаки на най-различни компроматни истории, което още повече затруднява дейността му. Бях пришит към войните на записите с колегата Камен Ситнилски. Това беше първата фаза, всъщност. Те и сега продължават в един разгулен стадий на развитие. Нещо, което не бива въобще да се приема и да се случва. Там си има ясни закони. Как да те изберат, ако не отидеш да се представиш на колегите си, това беше най-смешното, но и най-трагичното. А имаше и една много голяма трудност, „Правен свят“ беше много остър и критичен, но може би за добро, защото така се стягаш да си умерен и обран и да си живееш живот, който наистина ти подхожда.

Кои са вашите съвети и препоръки към младите прокурори и колегите Ви кадровици?

Това, което се започна по усъвършенстването на ЗСВ, с оглед на по-бързо и ясно кариерно израстване на колегите и повече мобилност, тази битка трябва да продължи. Прокурорската колегия работи добре, съдиите, както винаги спорят, но те са съдии, така че това не може да бъде променено. Към младите колеги кадровици искам да им кажа - да уважават колегите си, но да бъдат стриктни и да изискват. И нещо, което за мен започва да бъде много парадоксално в последно време - много хора решават по един или друг начин да решават даден казус, казвайки: ''Това ми е вътрешното убеждение''. А ръководителите им казват: ''Аз не мога да му се намеся, защото това е намеса във вътрешното му убеждение и оттук нататък аз нарушавам службата’’. Това между другото се случи и един-два пъти докато бях във ВСС и не бяха съгласни колегите с такова развитие. Даже имаше наказателни дела, които приключиха с оправдателни присъди за колеги ръководители, но в същото време аз като прокурор не мога да се крия зад вътрешното убеждение, когато прилгам закона неправилно и превртато. Аз мога да имам вътрешно убеждение само когато точно и ясно прилагам закона. Защото мога, криейки се зад това убеждение, най-малкото да злоупотребя с право и да вървя в друга верига на дейности, която както казваше проф. Никола Филчев: ''Корупционната дейност в съдебната власт е вторично явление. Тя се появява другаде, обгражда ни и започва да ни пробива“. И беше изключително прав.

Румен Боев е в съдебната система от 1981 г. От 1983 г. до 1986 г. е заместник-районен прокурор на Пловдив. След това 13 години е военен магистрат, първо следовател, а след това военен прокурор и зам.-военно-окръжен прокурор на Пловдив. От 1998 г. до 2009 г. е заместник на административния ръководител на Апелативната прокуратура, след което четири години е редови обвинител в АП-Пловдив. През октомври 2012 г. Боев беше избран за член на ВСС, а след приключването на мандата му той тоново се върна като зам.-административен ръководител на Апелативната прокуратура.

Още по темата

Общо 50 души са окупирали София, недоволството на активните, работещи хора ескалира

Предишна новина

Удължават работното време на паспортните служби в София заради опашки

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Правен свят. | нерегистриран
  1
  0

  Махнете статията за този тулуп. Такива като него ли възхвалявате. Той е ясен.

 2. 6
  РР | нерегистриран
  3
  -3

  Президентът обсъди необходимостта от промени в Конституцията с Правния си съвет
  Радев: Липсата на гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред България

  5 авг. 2020 | 17:08
  Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава, заяви президентът

  Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

  На срещата бяха обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

  Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система бяха сред акцентите на днешното заседание.

  Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете ѝ също бяха обсъдени от президента Радев и членовете на Правния съвет.

 3. 4
  Ex lege | нерегистриран
  15
  -1

  Стига глупости ,бе ! Какво значи доволен или недоволен от съдебната система ? Губещият делото е недоволен.Спечелилият е по дефиниция доволен/макар че не винаги на 100 %/.Удовлетворението или харесването не е критерий за преценка на съд.система-това са социологическаи категории.Важно е да се спазват основни принципи на правосъдието.Като ще се преследват престъпници , трябва да се преследват всички , а не избирателно.Обществото не може да бъде излъгано публично и показно /чрез дирижирани ТВ изявления/как се бори 100 % от престъпността , при положение ,че хората имат очи и уши и виждат какво действително се прави.Омръзна ми от дирижирани изказвания,без значение кой адм.ръководител ги прави !

 4. 3
  Приятел от Казанлък. | нерегистриран
  6
  -14

  Попътен вятър и успех,на добрия ми приятел Румен Боев.

 5. 1
  NON BIS IN IDEM | нерегистриран
  13
  -26

  ЗАКОННО ЛИ Е СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ПАРТИЯ ГЕРБ И КАК МОЖЕ ПО ЗАКОН ДА БЪДЕ РАЗПУСНАТА

  Доста време ме измъчваше мисълта за нещо чуто, видяно, но останало без дължимото внимание.

  И понеже на всеки български гражданин мисълта трябва непрекъснато да бъде насочена към най-чистата, най-светлата, най-почтената и най-любима партия-държава ГЕРБ, днес най-после ми изплува спомена-естествено свързан точно с нея.

  Преди години още преди модата на навитите ръкави бяха разпространени два видеоматериала с официални изказвания на ББ, който пространно благодари на две германски фондации за подкрепата, която оказват на ГЕРБ с наливане в нея на едни големи пари и по този начин обезпечили пълноценно функциониране на партията.

  Отворих и прочетох Закона за политическите партии, няма да правя коментар, а ще посоча само какво пише в него:

  –чл.23 изброява законовите начини за осигуряване средства на политическите партии / ПП /

  –чл.24 ал.1- Политическите партии не могат да получават

  ……………………………………………………………………………………………..

  –– т.4 средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или ЧУЖДЕСТРАННИ ОРГАНИЗАЦИИ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ.

  –чл.24 ал.2 ПП не могат да получават движими и недвижими вещи за безвъзмездно ползване, както и безвъзмездни услуги под каквато и да е форма от субектите по ал.1 т.2 , 3 И 4.

  Поинтересувах се, какво следва, ако една ПП се захранва по непозволен начин с пари от фондации на чужда държава и стигнах до следните правни норми :

  –чл.40 ал.1 Софийски градски съд ПОСТАНОВЯВА РАЗПУСКАНЕ на политическата партия само в случаите, когато :

  –– т.1 с дейността си НАРУШАВА СИСТЕМНО ИЗИСКВАНИЯТА на този закон.

  –чл.40 ал.2 Решението на съда по ал.1 се постановява ПО ИСК НА ПРОКУРОРА.

  Законът е много ясен и изводът е един – Софийска градска прокуратура да слезе временно от прокурорския пиедестал, сътворен от Гешев, да не се потрива, а на базата на двата видеоматериала и задължителните официални годишни отчети на ПП ГЕРБ да внесе в СГС иск за разпускане на тази партия противозаконно действала в продължение на много години.

  Аз съм юрист от ниско ниво и гласът ми не може да бъде чут.

  Само че къде са бележитите, известните прависти, които са в състояние да дадат гласност, да задвижат нещата и чийто имена чуваме твърде често като опоненти на ГЕРБ – Христо Иванов, адв. Хаджигенов, Крум Зарков и много, много други. Ще се задействат ли, за да бъде разрешен един тежък проблем по много бърз, кардинален и напълно законен начин.

  И последно-искам да споделя твърдото си убеждение, че ние – юристите имаме голям дълг към обществото.

  Появиха се колеги, които лъжат съвсем откровено и други, които са тотално некомпетентни и заблуждават хората със свободни съчинения. Освен това започна едно приказване, повлияно от политиците- с много и витиевати приказки, с вдигане на лозунги, при болезнен стремеж за индивидуална изява на всяка цена и печелене на престиж.

  Затова за мен е удоволствие да чета конкретните и компетентни коментари на колегите в този форум.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.