Съдебната власт разполага с 590 млн. лв. от бюджета за 2018 г.

Съдебната власт разполага с 590 млн. лв. от бюджета за 2018 г.

Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно съгласува постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджет 2018 година. По този начин през идната година ВСС ще може да похарчи 32 млн.лв., Върховния касационен съд - 17 млн. лв., а Върховният административен съд - 14 млн. лв. Прокуратурата получи бюджет от 221 млн. лв., а съдилищата - 294 млн. лв.

Както "Правен свят" писа Министерство на финансите отпусна с 39 млн. лв. по-малко от поисканите от Висшия съдебен съвет за догодина. Според членовете на Съвета съдебната власт ще има нужда от 629 201 000 лв. за разходи за 2018 г.

По време на днешното извънредно заседание, Съветът прие допълнително и трансфер от 12,1 млн. лева за покриване на неизпълнението на приходната част на бюджета за 2017 година.

Миналата седмица парламентът одобри този трансфер, като по бюджета на Министерството на правосъдието бяха гласувани и допълнителни разходи за персонал в размер на 662 000 лв. Средствата са необходими за изплащане на обезщетения, свързани с прекратяване на трудовите и на служебните правоотношения на служители в главните дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" поради придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

За допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието се предоставят 60 100 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Препоръките на ЕК не са нито задължителни, нито се допуска да произвеждат правно действие

Предишна новина

Кметът на Брезово получи условна присъда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.