Съдят църква в Първомай за шум от камбаната


Деветима жители на Първомай, сред които и лекар, водят безпрецедентно дело в пловдивския административен съд срещу шума на камбаната от църквата "Св. Георги" в градчето. Те винят в бездействие шефката на Районната здравна инспекция д-р Ваня Манчева, че не е взела незабавни мерки да предотврати децибелите, които се носят от храма.

Пред съда църковното настоятелство e обяснило, че въпросната камбана вече не бие на всеки час, а само по канон. Но според тъжителите звънът й отново бил нетърпим.

"Искането е неоснователно, тъй като здравните инспекции контролират шума в увеселителни заведения и сервизи, а храмовете не попадат в тази категория", изтъкват в решението си магистратите. Ищците обаче настояват, че църквата била търговски обект, тъй като в нея се продавали свещи и икони.

За звъна на първомайската камбана е била назначена експертиза. Заключението й обаче не доказва, че тя бие над нормативно определените стойности. Съдът е отказал да приеме свидетелските показания и отхвърля искането на тъжителите като неоснователни. Те трябва да платят 333 лева разноски.

Делото продължава във Върховния административен съд.

 

Желявска: Знам, че имиджът ми не е това, което трябва да бъде

Предишна новина

Няма виновни в следствието за изчезналите тефтери на Златанов

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Т Кирякова | нерегистриран
    0
    0

    Това не е вярно - искът е насочен към директора на РЗИ, а не към църквата

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.