Съдят сладкар от Колорадо, отказал да направи торта за рожден ден на трансджендър жена

Съдят сладкар от Колорадо, отказал да направи торта за рожден ден на трансджендър жена

Сладкарят от Колорадо, който спечели частична победа във Върховния съд на САЩ през 2018 година, след като отказа да направи сватбена торта за еднополова двойка, отново се яви като ответник в съдебно дело, този път заради торта за рожден ден на трансджендър жена, съобщи Асошиейтед прес.

Отъм Скардина опитала да поръча торта за рождения си ден в същия ден през 2017 година, в който Върховният съд прие да разгледа обжалването на Джак Филипс по делото със сватбената торта. Скардина, която е адвокат, поискала торта - синя отвън и розова отвътре - в чест на смяната на пола си.

На проведено онлайн съдебно изслушване в Денвър Скардина заяви, че Филипс е заявил, че като християнин е отказал да направи сватбената торта за гейовете, защото е ставало дума за религиозна церемония, но би продал всякакъв друг продукт.

Тя каза, че се е обадила в сладкарницата на Филипс да направи поръчка, защото искала да види дали наистина той държи на думата си. Когато адвокатката ѝ Пола Грейзън я попита дали обаждането е било "клопка", тя отговори, че не е била такава целта ѝ, а просто е искала да накара сладкаря "да разкрие картите си".

Адвокат Шон Гейтс, който представлява Филипс, каза, че сладкарят не е искал да дискриминира Скардина, а е отказал заради посланието, която тази торта би носила. "Посланието би било, че той е съгласен, че смяната на пола е нещо, което трябва да се чества", каза Гейтс. Той добави, че клиентът му е отказвал да прави торти и с други послания, с които е несъгласен, в това число във връзка с Хелоуин.

Още по темата

Прокуратурата е ангажирана активно с проблемите в най-опасното село в България

Предишна новина

Върховният съдия Ваня Алексиева – Цолова се пенсионира

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.