Бойкот на новата Единна информационна система на съдилища (ЕИСС) oрганизират съдии от Софийския апелативен съд (САС), част от които свързани с политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ), научи “Правен свят”.

На 18 юни Висшият съдебен съвет (ВСС) окончателно одобри пилотното внедряван на системата в 17 съдилища - апелативните в София и Велико Търново, окръжните съдилища във Варна, Благоевград, Перник, Велико Търново, Смолян, както и районните - в Елена, Велико Търново, Костинброд, Сливница, Омуртаг, Търговище, Елхово, Тополовград, Чепеларе и Смолян. Според одобрения от кадровиците план, ЕИСС трябва да бъде пробвана в цитираните съдилища в рамките на около шест седмици, след което директно да заработи в цялата система на съдилищата.

Проектът за внедряване на новата EИСС успя да изкара на показ значителните слабости на съдебната системата и кадровия й капацитет. Внедряването на системата всъщност е насочено към повишаване на прозрачността на дейността на съдебната власт, ускоряване на правосъдието и улесняване на гражданите при досег с правораздаването в България. Наличието на изцяло електронни дела има за цел да прекрати порочните практики и да спомогне за постигане на по-голяма прозрачност в работата на съдилищата и да изгради доверие на гражданите в справедливостта на правосъдната ни система.

Реално - архитектурата на ЕИСС е изградена от логически обособени модули като всеки от тях ще изпълнява специфични задачи и ще работи в тясна връзка с други релевантни модули. По този начин системата ще позволява модификация, допълване на нови модули без необходимост от внасяне на изменения в останалите. ЕИСС ще бъде достъпна и за гражданите чрез Единния портал за електронно правосъдие. Платформата ще може да комуникира и с други системи, като Бюро съдимост, такива в дирекции на МВР, с НАП, НОИ и други.

Предвидено е още в системата да залегне и модул за случайно разпределение на дела, през който ще се отчита натовареност на магистратите, отводите на определени съдии, като самият избор ще бъде не само за докладчик по конкретното дело, но и за членове на състава и заседатели. Може би именно последното е довело и до своеобразния бунт на определени съдии от САС, за които старата система била “по-лесна за боравене” и “по-удобна”.

Стигнало се е дотам, че магистрати, като апелативните съдии Теодора Стоянова и Мадлена Желева, която е и член на ССБ, да върнат предоставените им служебно квалифицирани електронни подписи, в знак на протест срещу внедрвяването на системата. Може би не е случайно, че именно в САС правораздава и председателят на въпросния съдийски съюз Калин Калпакчиев, който също е изразил недоволство от внедряването на ЕИСС. Припомняме, че като член на кадровия орган допреди няколко години, Калпакчиев, заедно с неуспелия министър на правосъдието и партиен лидер Христо Иванов, бе сред основните радетели и двигатели на процеса по внедряване в съдилищата на компрометираната система за случайно разпределение на дела. През април т.г. одитен доклад на независими оценители разкри, че системата за разпределение на дела е манипулируема и крие сериозни опасности от външна намеса. По случая дори тече досъдебно производство, с цел да се установи дали тя е била пробивана и какъв обем от дела са били засегнати.

Сега, след решението на ВСС за пилотното внедряване на ЕИСС и на фона на изключително положителното приемане на системата в по-малките и съдилищата със средна големина, в САС съдии, водени от проактивните и членовете на ССБ, са в готовност да протестират срещу изцяло електронните дела, което не само ще затрудни въвеждането на електронното правосъдие, но е възможно и да създаде хаос в управлението на процесите. Не само това, но и липсата на електронното правосъдие бе сред основните препоръки и критики към България от страна на Европейската комисия в ежегодните до тази година мониторингови доклади.

В настоящата ситуация, породена от съдиите, напрежение, липса на координация и суетене на служители съпътстват работата на САС в последните дни заради опитите им да бламират ЕИСС. Тоталният отпор срещу внедряване на новата съвременна система, която има за цел да се премахнат купищата хартиени папки, създава хаос в работата на институцията. Липсата на способност да се приложи решението на кадровия орган подрива и авторитета и способността на административния ръководител да се справи със ситуацията, за да заработи съдът в полза на гражданите.

Негативните нагласи и дързостта на съдиите, които са избрани да служат в името на правото на гражданите и да работят за справедливо правораздаване, комбинирано с липсата на административен капацитет, пораждат въпроса - иска ли България наистина да има електронно правосъдие и готово ли е то да осигури изискваната от обществото прозрачност.

Обвинение за прокурор от ВКП, ударил охранител на болница в Плевен с думите: "Знаете ли кой съм аз, бе"

Предишна новина

Оставиха в ареста Славчо Марков и Веселин Балтов

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 25
  АЗ | нерегистриран
  0
  0

  СТРАННО КАТО КАК ЩЕ ОТПАДНАТ ПАПКИТЕ, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА И ХАРТИЕНИ НОСИТЕЛИ КАТО ОПИСНИ КНИГИ, СРОЧНИ КНИГИ И ПРОЧЕЕ?!? С ТАЗИ СТАТИЯ ПОКАЗАХТЕ, ЧЕ НЯМАТЕ И НАЙ-МАЛКА ПРЕДСТАВА ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ-И СЕГА ИМА ОПЦИЯ ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ДЕЛАТА НА СЛУЧАЕН ПРИНЦИП?!? СЧИТАМ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРОЗРАЧНОСТ КАТО СВЪРЖАТ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ДОСЕГАШНИТЕ СИСТЕМИ С НОВАТА, КОЯТО ДА СЪХРАНЯВА ПОДАДЕНИТЕ ДАННИ НА ВСЕКИ СЪД, НОООО....

 2. 24
  леля ти Дочка | нерегистриран
  2
  0

  Каква дързост само..........да имаш смелостта да кажеш, че черното не е бяло! Потресаващо заглавие за настойка на обществените нагласи срещу хората от системата. . Извинете се Правен свят!

 3. 23
  Нерегистриран | нерегистриран
  3
  0

  Вместо съдиите да мислят за произнасяне с присъди и то справедливи, те ще чакат модула да ги допусне в следващото ниво. Това е такава глупост, спрете я, спрете я неразбиращи хора. Това не е система за натоварени съдилища, това е система за съда в Трън, където имат пет дела на кръст и по цял ден се чудят какво да правят, дали да си мият прозорците или да си копат градините. Но заплатите са едни навсякъде. Тази система за тях, за натоварени те съдилища олекотени неща, обема не може да се понесе от човешките възможности. Там е необходима система не с модули, а просто олекотени такава. Дано чуят тези некъдърници и оправят тези неща. Бог да Ви пази нещастни служители, чипове и в гъза ще Ви сложат и Вие си трайкайте. Заплати навсякъде увеличиха, Вие ще духате супата. Били ги увеличили с 10% срамота, не се говори за такова увеличение, такова всички получиха в началото на годината. Това е друго увеличение съгласно настъпилата пандемия, малоумници не се правете на нечули, а увеличете заплатите на служителите и съдиите, за да искате справедливо отношение.

 4. 22
  Нерегистриран | нерегистриран
  5
  0

  Това безумие ЕИСС, ако има кой да чуе е пълно безумие. Какви електронни подписи кому са необходими, а в СРС Председателя е един, а съдебните заседатели смърдящи и вонящи некъдърници къде ще се редят за подписи пред кабинетите на съдиите ли за да станат трима подписали се за да тръгне модула да допусне по нататък. В СРС няма как да стане това. Председателя на СРС и без това не знае къде се намира, оставил е съда да се вихрят доста луди и курви, така или иначе не зная как ще се оправи с тази система. Там се насочват купища дела, служителите и сега се прибират по нощите, тогава тоя Председател и легла с преспиване следва да сложи. Той си няма хал хабер за какво става на въпрос, а тия около него пък изобщо. Лудницата ще е пълна. Дано тия малоумници от ВСС спрат тази глупост по навреме.

 5. 21
  ? | нерегистриран
  13
  0

  Програмата е писана от хора, които не само, че нямат понятие от работата на съда и наказателния и гражданския процес, но очевино нямат представа и за структурата на съдилищата.
  Това с електронните подписи е просто безумно- не можеш да качиш акт, ако не е подписан с три подписа. Да не говорим, че електронния подпис не може да се инсталира на друг компютър и това при положение, че в сегашната обстановка ВСС призовават, ако е възможно да се работи от къщи- е как да стане с този програмен бисер?!?!!!!!
  Ако драскачите на програмата си бяха направили труда да се запознаят със законите, а и малко да поразсъждават, щяха да знаят, че акта по възивните дела се произнася от състава и след това се изготвя отдокладчика, като между временно някой от състава може да се пенсионира, да се премести на друга работа, да се разболее или да излезе в отпуск и в този случай акта се подписва от останалите двама и е абсолютно валиден акт.
  Освен това в гражданския процес всички актове по движение на въззивното дело се постановяват от еднолично от докладчика, а това според драскачите на този връх на програмирането е невъзможно!!!!
  Интересно ВСС как виждат нещата - да се спазват законите или да се нарушават, но да се съобразим с програмката. Ако ще я въвеждат и ще се съобразяваме с нея да инициират промяна в процесуалните закони съобразно нея.
  Освен това обикновено идеята на пилотното въвеждане на каквото и да било е то да се тества и да се установи, къде има нужда от корекция, а в този случай не е така- очевидно целта е да прилапаме едни пари

 6. 20
  Съдия | нерегистриран
  33
  -1

  Ако сайтът беше информативен и обективен, а не политическа маша на управляващите, щеше да се даде думата и на съдиите, за да обяснят своите мотиви и да се аргументират.
  До тук статията ви изобщо не струва. Защото е поръчкова и едностранчива. Т.е. обективна информация липсва изцяло.
  И за жалост това е редовната ви политика.

 7. 19
  | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #18 от "до 15 | нерегистриран":
  И сега по сегашната система в провинцията съдията няма достъп, за да провери, например дали от същия вид дело или нещо подобно, което е постъпило в съда, не се пада все на един и същи съдия! А, деловодител и секретар има такъв достъп! Така е по някои феодалните провинциални съдилища, които са далече от София!В софийските съдилища може и да е възможно!Така, че не ми ги разправяйте тия за новата система, че там не можело исега не може, драги, ако вождът рече и отсече!!

  Не забравяй колега, че по досегашната програма всеки съд има своя собствена и различна с останалите. Така, че поне при нас по старата програма - можеше... При Вас феодализмът явно е настъпил много по- рано

 8. 18
  до 15 | нерегистриран
  8
  -5

  И сега по сегашната система в провинцията съдията няма достъп, за да провери, например дали от същия вид дело или нещо подобно, което е постъпило в съда, не се пада все на един и същи съдия! А, деловодител и секретар има такъв достъп! Така е по някои феодалните провинциални съдилища, които са далече от София!В софийските съдилища може и да е възможно!Така, че не ми ги разправяйте тия за новата система, че там не можело исега не може, драги, ако вождът рече и отсече!!

 9. 17
  | нерегистриран
  11
  0

  А къде са коментарите под номера 2, 5, 6, 8 и те ли се отнасят към фона на изключително положителното приемане на системата в по-малките и съдилищата със средна големина, или май нещо...не е така.

 10. 16
  | нерегистриран
  31
  -1
  До коментар #12 от "ОС деловодител | нерегистриран":
  И кой ви каза, че останалите съдилища са приветствали новата програма, която е правена без познания за спецификата и динамиката на нашата работа?! Знаете ли, че тя е затворена, досадна, тромава и параноична и изобщо не позволява досегашните бързи и подробни справки, които правехме на адвокатите и гражданите? Връщаме се в каменната ера! Ако на това му викате достъпност и прозрачност?! Да не говорим, че айтитата хвърчат като луди от стая в стая да обясняват и помагат и непрекъснато излизат нови недомислици и липси! Не се излагайте, не пишете папагалски статии, елате на място да поработите с нас!

  Прав си колега, никой в провинцията не приветства тази глупост. Всички просто реват и се чудят как да си вземат болнични. Във възторг са само кликата около председателите, които докладват смело и радушно нагоре за успешно преизпълнение на петилетния план...май обърках историческите .периоди..

 11. 15
  | нерегистриран
  40
  -2

  Това нещо както е записано в статията "..Внедряването на системата.......е насочено към повишаване на прозрачността на дейността на съдебната власт, ускоряване на правосъдието и улесняване на гражданите при досег с правораздаването в България...." изобщо не отговаря на истината. Новата програма няма за цел да се работи прозрачно, а и как може да се твърди такова нещо след като съдиите нямат достъп до други дела извън техните. Това нещо са го направили нарочно, за да ни превърнат в крепостни селяни...влизаш в програмата работиш си делото и само това, край. Никакви други права няма съдията. Не може да провери как са решавани от негови колеги други подобни дела, нито пък да провери дали това което му е разпределено случайно не е върнато по рано от друг негов колега по реда на чл. 249 ал. 3 от НПК и да трябва да се разпредели на предишния докладчик но с нов номер. И когато им поискахме разрешаване на достъп, отговора беше такъв - ако се разреши достъп и до други дела извън тези на докладчика то може да се извършва нерегламентирано коригиране...Това е пълна измишльотина и се налага от местните велможи...Сегашната или стара програма позволява да се правят проверки по шифър, по лица, по материя и изобщо по това което интересува всеки докладчик. Ако съдията не може да ползва информацията от собствените си система в която сам вкарва информация, то защо изобщо тя съществува. По тези съображения изцяло подкрепям колегите от САС, и недейте да политизирате въпроса. Недейте да вкарвате политика в наистина професионален проблем. Всички съдилища разчитаме на големите - САС, СГС, СРС, Варненските, Пловдивските и бургаските за да се постигне нещо положително с това измислено чудо...на чудесата...Просто някои взеха 14 милиона и оставиха след себе си едно нищо...

 12. 14
  RRR | нерегистриран
  24
  -1

  В прокуратурата е същата простотия.Канцелариите вкарват данни в несвяст, после пак пишат писмени справки до горе, като вадят данни пак от същата система.Полза никаква за никого няма от всичките им системи.И ги списват хора, нямащи понятие технологията на правораздаване, вечно нещо липсва в менютата им и се мъчат да ти обяснят, че така трябвало да бъде.

 13. 13
  Жасмина Иванова | нерегистриран
  48
  -1

  Служител съм в САС. Всички очаквахме ЕИСС да заработи в улеснение на гражданите и на всички нас които ще работим с нея. Но уви "логическите модули" не отговарят на изискванията за работа във въззивен съд. Не поради " липса на способност", а поради липса на познаване на съдебната материя, от страна на великите умове на създателите на програмата. Как смятате , че възрастен човек би си направил справка знаейки четиринадесет цифрен код. Сложността е в това, че програмата прави процеса на обработка тромав и бавен. За всяка справка те връща в първоначалното меню. Губиш излишно време за една проста функция. А да не говорим при съдиите , може би трябва ГПК да се промени заради ЕИСС. Тези които са написали тази прекрасна статия да заповядат да поработят на новата програма. Пожелавам успех.

 14. 12
  ОС деловодител | нерегистриран
  52
  0

  И кой ви каза, че останалите съдилища са приветствали новата програма, която е правена без познания за спецификата и динамиката на нашата работа?! Знаете ли, че тя е затворена, досадна, тромава и параноична и изобщо не позволява досегашните бързи и подробни справки, които правехме на адвокатите и гражданите? Връщаме се в каменната ера! Ако на това му викате достъпност и прозрачност?! Да не говорим, че айтитата хвърчат като луди от стая в стая да обясняват и помагат и непрекъснато излизат нови недомислици и липси! Не се излагайте, не пишете папагалски статии, елате на място да поработите с нас!

 15. 11
  ужас | нерегистриран
  40
  -1

  Мисля че, авторът на статията работи като механик или заварчик и никога през живота си не е влизал в съд !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.