Съдия Евгени Георгиев с акции в КТБ

Съдия Евгени Георгиев с акции в КТБ
Факсимиле от декларацията на съдия Евг. Георгиев, снимка: Канал 3

Акционер в пирамидата Корпоративна търговска банка се e самономинирал за председателското място на Софийски градски съд. Градският съдия Евгени Георгиев притежава 58 акции във фалиралата КТБ, като произход на средствата за тях в размер на 5160 лв. е посочил "заем", съобщава сайтът на телевизия "Канал 3".

Другият кандидат за председател на СГС – съдия Светлин Михайлов, е далеч по-заможен. Седмичникът "Капитал" съобщава, че Михайлов е декларирал 1,02 млн. лв. спестявания, което го прави един от най-богатите магистрати. Благосъстоянието на магистрата има своето обяснение. То се дължи на продажба на имоти, на наследство и на доходи от трудови възнаграждения, както и от присъдено обезщетение. Михайлов не е акционер в КТБ, няма данни да е бил и свързан с банката на Цветан Василев, което да поражда съмнение, че може да изпадне в конфликт на интереси, когато СГС разглежда някое от делата около "кражбата на века", коментира "Канал 3".

"В последните години пред Софийския градски съд бяха разгледани множество дела около фалита на Корпоративна търговска банка. По част от тях бяха извършени редица нарушения от страна на магистрати, които тихомълком опитваха да защитят интересите на основния подсъдим за банкрута на КТБ – беглеца от правосъдието Цветан Василев или на негови подставени лица и комисионери. Противоречиви съдебни решения станаха причина държавата да не успее да предотврати вторичното разграбване на активи на банката. Всичко това се случваше не без знанието на бившето ръководство на СГС", припомня сайтът.

Притежаваните от Георгиев акции несъмнено пораждат ключов въпрос – доколко той би съумял да разсее съмненията, че ако бъде избран за председател на Софийски градски съд, то делата около фалита на КТБ ще се разглеждат безпристрастно. Нещо, което не успя да стори бившият председател на съда. Притежаваните от съдия Евгени Георгиев акции именно в КТБ, само потвърждават, че Цветан Василев е успял да "спечели" доверието на много заможни магистрати. И повдига въпроса дали Георгиев е нямал лична обвързаност или дори близко познанство с финансовия фараон?, пита "Канал 3".

184 съдии бяха установени като крупни вложители в КТБ. Но ако тези магистрати бяха депозирали различни суми в банката, то нямаше яснота за тези, които са били и акционери, макар и малкиЧетири години след фалита на КТБ, Евгени Георгиев е първият магистрат, който се самопредлага за председател на съдебна инстанция, при това на ключовия СГС, който се оказва клиент на пирамидата на подсъдимия беглец от закона Цветан Василев.

При по-внимателно вглеждане в декларираното от съдията, може да се установят и други странни  факти – Георгиев има кредит от 120 000 лв., докато с 2000 лв. от заплата е купил акции и в "Химимпорт". Негови близки също имат акции в общо четири български компании, една от които е фалиралият комбинат "Кремиковци", а в същото време имат и кредити в размер на 80 000 лв., пише още "Канал 3", позовавайки се на информация в декларацията на магистрата.

Съдийската колегия на ВСС ще изслушва кандидатите за нов председател на СГС на 20 февруари.

Още по темата

Делото за обезпечителни мерки срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов е подсъдно на САС

Предишна новина

На 12 март в СпНС започва делото срещу Даниел Митов


Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 32
  нерегистриран | нерегистриран
  2
  0

  А съдия Евгени Георгиев колко бързо и справедливо решава дела

 2. 31
  нерегистриран | нерегистриран
  0
  0

  Михайлов дали ще бъде проверен как решава делата, които са му разпределени???????????

 3. 30
  Vanko | нерегистриран
  2
  0

  В списъка на КТБ имаше доста съдии ,и председателката на РС Пазарджик Николинка Цветкова фигурираше с хубава сума там, и на Хасково Жулиета Серафимова ,за Филибето да не говорим . А от време начело с главния филибийските велможи работят с

  финансови къщи ....ха хванете ги сега за далаверката!!!

 4. 29
  | нерегистриран
  6
  -6

  според статията, да притежаваш 58 акции на стойност 5160лв. означава, че съдията е зависим?!?

 5. 28
  аха | нерегистриран
  5
  -5

  Аз съм за тоя Мондешки ,за него бих гласувал ,такиви хора трябват ,спестовни,богати и окомуш, да турят ред в тая работа. Нема само телефонни измамници в тая държава, требват и от другите ,по честните и по свестните.

 6. 27
  съдия Спестовников | нерегистриран
  12
  -1
  До коментар #11 от "не мога да им се начудя на глупостта и на тъпоумието | нерегистриран":
  Михайлов е декларирал 1,02 млн. лв. спестявания, което го прави един от най-богатите магистрати. Благосъстоянието на магистрата има своето обяснение. То се дължи на продажба на имоти, на наследство и на доходи от трудови възнаграждения, както и от присъдено обезщетение. Маргарит Мицев от 36-ия парламент навремето се прочу с историята, че бил спестил към 3 милиона лева от закуски. Докато другите приватизирали, той не закусвал, за да къта пари, и така забогатял.  А съфорумците дали си спомнят как забогатя Маргарит Мицев със спестените пари от закуски? Тези ли богати и продажни типове, набедени за магистрати, забогатяха честно и почтено?

  Веднъж въпросният М.Мицев отговори, по повод на това, че е забогатял от спестяване на банички, каза с почуда: "Ама чакайте, всички знаят, че аз банички не ям. Аз ям гевреци." Същото е и положението с единия кандидат-спестил не от закуски ,а от вечери, при това не яде пържоли, а телешки стекове.

 7. 26
  До 19 | нерегистриран
  5
  -4

  Пълна глупост , от години не са никак близки k

 8. 25
  | нерегистриран
  8
  -5

  Гнили ябълки на корем в БГ,-)

 9. 24
  | нерегистриран
  15
  -29

  Във вторник Светльо взима 8 гласа и протестърите ше рИват тъжно.

 10. 23
  ХА ХА ХА ХА ХА ХА | нерегистриран
  6
  -5

  Всеки коментар насетне е просто ... излишен. И двамата ... СТАВАТ![[_68983_]]

 11. 22
  | нерегистриран
  19
  -1

  https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/02/16/3130543_sofiiski_gradski_sud_zavrushtane_v_minaloto

  Не, нама нищо притеснително при чистия като сълза Михайлов

 12. 21
  | нерегистриран
  14
  0

  http://www.mediapool.bg/gradskiyat-sad-poiska-za-shef-neopetnen-sadiya-a-ne-skandalen-milioner-na-hod-e-vss-news275648.html

  Не,няма зависимост,корупциия,далавера и лакомия съдия

 13. 20
  Синоним на думата тъпак | нерегистриран
  12
  -7
  До коментар #18 от "Математика | нерегистриран":
  3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 15 - правносвятна прогресия на неизтритите още коментари

  3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 15 - НЕ Е правносвятна прогресия на неизтритите още коментари, А просто НЕ СА НАПИСАНИ ОТ ТЪПАК, КАТО ТЕБ. АПРОПО, мандат за Светлин Михайлов би бил провал за самия съд, а мандат за Светлин Михайлов би бил катастрофа за цялата съдебна система. „Лудите, лудите – те да са живи!“ е една знаменателна фраза от един от най-значимите български романи „Под игото“ на Иван Вазов. Израз напомнящ за силата на патриотичното безрасъдство в опитите да се освободи България от турско иго. Израз напомнящ днес за силата на патриотичното безрасъдство в опитите да се освободи България от игото на покварената до гуша съдебна система. Заслужено наричан Патриарх на българската литература, Иван Вазов е създал бележити творби.

 14. 19
  магистрат | нерегистриран
  41
  -7

  Всички в Съдебната палата,от съдии и прокурори,до чистачки ЩЕ ВИ КАЖАТ за топлата връзка на съдия Сметлин Михайлов и адв. Младен Мондешки.  Наистина страшна катастрофа чака СГС.

 15. 18
  Математика | нерегистриран
  19
  -2

  3, 4, 5, 6, 7, 11, 13, 15 - правносвятна прогресия на неизтритите още коментари

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.