Съдия Христина Михова се отведе от дело срещу Цветанов заради "Килърите"

Съдия Христина Михова се отведе от дело срещу Цветанов заради "Килърите"

Съдия Христина Михова от Софийския апелативен съд се отведе като докладчик от делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Става дума за делото за шестте "НЕ!!!" върху искане на прокуратурата за използване на специални разузнавателни средства срещу бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, което е било одобрено от съд.

Причината за отвода на съдия Михова се "крие" в делото "Килърите".

Както самата тя изтъква в определението си, през 2010 г. тричленен състав на САС не потвърди определението на Софийския окръжен съд, с което бяха наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" на няколко души, задържани за убийството на Юрий Галев. Става дума за придобилата известност група "Килърите". Тогава съдия Михова бе докладчик по това дело, в състава бяха още съдийките Валя Рушанова и Мария Митева. От петима задържани, на четирима бяха наложени мерки за неотклонение "подписка", в ареста остана само един човек.

"Подсъдимият Цветан Генчев Цветанов, в качеството си към онзи момент на министър на вътрешните работи, в редица свои изказвания по медиите отправи остри критики и нападки към съдебния състав, в частност към мен като съдия-докладчик. В интервютата, които Цветанов даде по електронните медии, същият изказваше дълбоки съмнения относно обективността и безпристрастността на съдебния състав, като от това се създаваше впечатление, че аз като съдия-докладчик, не съм се поизнесла съобразно доказателствата, събрани по делото и законовите изисквания, а съм била повлияна от други външни фактори", изтъква в мотивите си съдия Михова. 

Съдия Михова припомня, че заради изказванията на Цветанов по онова време, тя е дала изявление пред журналиста Сашо Диков, в което изразява съмнение в компетентността на Цветанов като министър. Въпросното интервю е било излъчвано по "Канал 3" в продължение на около месец. То е провокирало редица коментари на политици, журналисти и общественици, като част от тях бяха в защита на съда, а други – на вътрешния министър. Всичко това провокирало редица въпроси към съдия Михова от страна на колеги, съседи и близки, се казва в прессъобщение на САС. 

"Независимо от това, намирам, че бих могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело, тъй като повече от 20 г. съм изграждала професионалния навик да се дистанцирам изцяло от каквито и да било външни влияния и фактори и да се ръководя единствено от доказателствата по делото и закона. 

Намирам обаче, че подсъдимият Цветанов, след описаната ситуация, не би могъл да има тази увереност. Съмнение в моята безпристрастност и обективност (независимо от вида на решението, което би било постановено по делото) би могло да възникне и в обществото. Не желая да давам повод да се поставя под съмнение обективността и непредубедеността на съда като институция и да се руши авторитета й", изтъква още съдия Михова.  

Делото ще бъде разпределено на друг съдия.

Любопитна е съдбата на другото производство срещу Цветан Цветанов – за длъжностно присвояване на 50 000 лева в полза на Орлин Тодоров, по което бе оправдан от СГС.

Това дело е разпределено на съдия Алексей Трифонов от САС, но в тричленния състав влизат съдийките... Валя Рушанова и Мария Митева, които участваха и в състава, който промени мерките на задържаните от "Килърите".

 

Още по темата

Цветан Василев се е предал на сръбските власти

Предишна новина

Български капитан на кораб осъди Румъния в Страсбург

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  SD6 | нерегистриран
  3
  -2

  И каква излезе тя сега - да плюеш по съда е добре, защото после няма кой да те съди? А колкото до практиката на ЕСПЧ, че било достатъчно да е видимо, за обществото и за подсъдимия, че е налице впечатлението, че съдът е предубеден, то това е лош пример за субективизъм, непочиващ на по-масовата практика на съда. Още повече случаят наистина не е такъв, а само се експонира като такъв с цел да се ползват изгодите на казуса - съдията да се отведе и да не носи отговорност по казуса!

 2. 14
  Ц,цццц | нерегистриран
  3
  -3

  Ц ццц -олицетворение на тъпотия,грозотия,некадърност,наглост,простотия,лукова глава,миндил.....

 3. 13
  любопитен | нерегистриран
  5
  -3

  И сега какво?Да чакаме отводите на Митева и Рушанова ли? Те бяха заедно с Михова в студиото по бтв.И докога така-докато всички съдии в САС се отведат, а ВКС прати делото в Пловдив.

 4. 12
  до разбирача | нерегистриран
  6
  -8

  Не е вярно,защото случаят не е такъв. Изказванията на Михова срещу Цветанов са свързани със защитата на вътрешното убеждение на съда,изразено в цитираното определение.Защитата на независимостта на съда от останалите власти в нито един случай не може да бъде основание за отвод дори и да е насочена срещу конкретен представител на изпълнителната власт.

 5. 11
  Разбирач | нерегистриран
  12
  -3

  Мотивите и не са смехотворни. Има практика на ЕСПЧ по въпроса, според която е достатъчно видимо, за обществото и за подсъдимия, да се създава впечатление, че съдът е предубеден, за да се налага той да се отведe. При това независимо дали е безпристрастен в действителност или не е - "Пиерсак vs. Белгия".

  Що тролите, като не разбирате

 6. 10
  пич | нерегистриран
  2
  -3

  Като не си запознат, не говори, пич, не всички от Пловдив са се отвели, не всички го обичат. 7. 9
  до съдия от провинцията | нерегистриран
  16
  -1

  Очевидно не сте от Пловдив, където няма да го осъдят,вервайте ми. Там го обичат- всички до един се отведоха от делото Мирослава Тодорова срещу Цветанов в Окръжен съд-Пловдив, защото техният бивш ръководител Цацаров го бил чел и се спекулирало с това. На този фон мотивите на Михова блестят

 8. 8
  | нерегистриран
  10
  -13

  Михова,напусни като те е страх да решаваш дела или се премести в брачна колегия,за да не трепериш от ужас!

 9. 7
  възмутен | нерегистриран
  9
  -11

  И тази е съдия в САС-апелативно ниво,което предполага висок професионализъм,знания и опит!Мотивите й са смехотворни,трябва да ги ползват като учебно помагало за студентите и младшите съдии ,за да илюстрират чудовищния упадък на правосъдието.

 10. 6
  Съдия от провинцията | нерегистриран
  14
  -2

  Колеги от София, няма ли кой да го осъди този ОБЩЕСТВЕН ВРЕДИТЕЛ!!!

 11. 5
  !!! | нерегистриран
  16
  -8

  Страх , страааах !!!! *Туй* още не е спечелило изборите и вече напълнихте гащите.А , иначе сте големи борци са справедливост , ама все друг да свърши мръсната работа!!!

 12. 4
  Мдааа | нерегистриран
  9
  -2

  Да отложим решението за след изборите. Все едно с какви средства. Пък после Туй, като стане депутат....

 13. 3
  Мистър Екс | нерегистриран
  10
  -7

  Даааа, любимият съдийски рефрен "Ако прокуратурата беше повдигнала такова или онакова обвинение, то и настоящият състав, щеше да го обсъди в светлината на събраните доказателства".

  А когато прокуратурата все пак дръзне за повдигне обвинение на такъв обществен вредител като Цветанов, следва криене в миши дупки, клинчене и малодушие. Ето защо и уважението на обществото към нас ще е такова!

 14. 2
  Ред №1 | нерегистриран
  16
  -7

  А сега какво ще кажете, колеги правозащитници и вся осталная сволоч? Когато прокуратурата искаше отвод на съдия по дело с Цветанов, поне го аргументира по достойно, а не така - колкото да се отърве колежката от горещия картоф. Или се пораждат съмнения в предубеденост или заинтересованост по см.на чл.29, ал.2 или не. След като самата тя, декларира, че "Независимо от това, намирам, че бих могла да бъда обективна и безпристрастна при разглеждане на настоящото дело...", то и основание за отвод не е налице! А ако Цветанов мисли обратното - той на свой ред може да и поиска отвод. Няма защо обаче Михова да му слага думи в устата и да разсъждава от негово име - дали бил имал или бил нямал някакво основание да счита едно или друго.

  Слаба оценка за съда по този отвод! Толкоз!

 15. 1
  112 | нерегистриран
  16
  -3

  Това е несриозно. Физкултурникът е плюл и по съдийското съсловие като цяло, и то в национален ефир - дай сега никой да не може да му гледа делата...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.