Съдия Лилия Терзиева-Владимирова е командирована в РС-Велинград

Съдия Лилия Терзиева-Владимирова е командирована в РС-Велинград
РС-Велинград, където е командирована съдия Терзиева-Владимирова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши единодушно, с  11 гласа "за", съдия Елеонора Серафимова да застане за втори мандат начело на Окръжен съд – Пазарджик. В рамките на представянето на кандидатурата й, наяве излезе един изключително интересен детайл. А именно - че откомандированата от Софийски районен съд (СРС) едва преди 3 месеца съдийка Лилия Терзиева-Владимирова, която бе върната да правораздава в РС-Пещера (който се намира в съдебния район на ОС-Пазарджик бел.ред.), отново е напуснала съда, в който се води на щат. По нейна молба тя е била командирована от Пещера в Районен съд-Велинград.

Въпреки отпора на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който използва всички възможни процедурни хватки това да не се състои, на 18 септември съдебните кадровици упражниха новото си правомощие по силата на изменения ЗСВ, с което могат да прекратяват командироването на определени съдии по молба на ръководителя на органа на съдебната власт, от който идват, и се съобразиха с многократните искания на председателя на РС-Пещера Камен Гатев да върнат съдия Терзиева-Владимирова в съда.

От думите на преназначената за председател на ОС-Пазарджик съдия Серафимова пред съдебните кадровици в петък обаче стана ясно, че Лилия Терзиева-Владимирова веднага след връщането си в Пещера е изразила желание да правораздава в РС-Велинград, понеже имала по-удобен транспорт до там. Съдия Гатев и съдия Серафимова, като и.ф. ръководител на горестоящия на РС-Пещера съд, са се съобразили с желанието й. Според Серафимова сред съображенията за това съдия Терзиева-Владимирова да бъде изпратена да гледа дела във Велинград е и фактът, че към момента е отпаднала необходимостта тя да правораздава в Пещера, след завръщането от майчинство на друг съдия там. "Когато назначихме съдия Терзиева на поста в Пещера, не можехме да знаем, че другия колега, която е млада дама, ще забременее. Междувременно се случи командироването на съдия Терзиева и започнаха исканията ни – на председателя на РС-Пещера и съответно моите до председателя на ВКС, тя да бъде върната на работа. Тогава в Пещера работеха двама съдии. Ето защо ние настоявахме докрай да се прекрати това командироване. За щастие съдия Павлова реши да се върне на работа след навършване на година на нейното дете, с което съдиите в Пещера станаха четирима. Искахме съдия Терзиева да се върне, за да може РС-Пещера да си вземе въздух", обясни съдия Серафимова и уточни, че е изключително благодарна на съдебните кадровици за това, че са върнали съдия Терзиева-Владимирова в съдебния район, в който е назначена и че цени това, че новият състав на ВСС обръща по-голямо внимание на кадровите проблеми на малките съдилища в страната.

В останалата част от изслушването си, досегашният изпълняващ функциите председател на ОС-Пазарджик очерта основните проблеми, нужди и цели, които стоят пред съда. Най-съществената цел, която тя си поставя в бъдещия си втори ръководен мандат, е надграждането на постигнатата бързина в приключването на делата. "За бързината на правораздаването съществен фактор е развитието на електронното правосъдие. Ние сме в пълна готовност да приемем това предизвикателство", заяви съдия Серафимова по време на изслушването й пред съдебните кадровици.

По думите й е важно също така да се работи в посока да се спре "човекопотокът" на входа на съда, което би могло да се постигне с разработването на информационен център, който да спести на гражданите обикаляне по деловодства и кабинети.

"Смея да се похваля, че съдиите от Пазарджишкия окръжен съд са съпричастни и активно участват във всички важни решения. Още преди въвеждането на съдийското самоуправление, аз смятах, че е важно всеки колега да бъде чут, приех маниера да се допитвам до Общото събрание и да излагам пред тях моята визия за правилното решение. Оказа се, че този подход е успешен", заяви още съдия Серафимова и посочи, че за този й успех говори именно фактът, че кандидатурата й е издигната единодушно от всички съдии в Окръжен съд – Пазарджик. Като един от основните проблеми на съда кандидатът отбеляза липсата на съдебни секретари. По думите й 20 съдии работят с едва 7 секретари, което води до изключително натоварване на служителите. "Съдебните помощници са в състояние да свършат всички онези малки, понякога тягостни за нас съдиите, дейности. Това ги прави толкова полезни. Бих искала и ще работя в посока за обезпечаване на съда с такива кадри", ангажира се съдия Серафимова.

В рамките на дебата по кандидатурата й Севдалин Мавров обяви, че е изключително доволен от представянето на досегашния временен ръководител на ОС-Пазарджик. Боряна Димитрова също бе категорична, че съдия Серафимова е изключителен професионалист, ръководител и лидер, поради което ще подкрепи кандидатурата й. А гласуването показа, че всички останали присъстващи на заседанието кадровици подкрепят съдия Елеонора Серафимова.

Междувременно, остра бъбречна криза на кандидата за председател на Окръжен съд - Пловдив Веселин Хаджиев отложи заплануваното му изслушване пред Съдийската колегия. Той ще се яви пред съдебните кадровици на 29 януари 2019 година, когато ще трябва да представи и документ за причините за отсъствието си и за състоянието на заболяването си.

Още по темата

Прекратяването на наказателното производство e пречка пред правото на иск за отнемане на незаконно имущество

Предишна новина

61 съдебни заседатели встъпиха в длъжност в ОС-Варна

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  | нерегистриран
  10
  -6

  Лозан трябва да командирова Терзиева по спешност в АССГ , има едно дело за решаване там . А тя доказа , че умее да решава неговите дела . А и командировката от 2 години в София не се изкупува само с едно дело , решено правилно

 2. 7
  | нерегистриран
  14
  -3

  Няма угодия на претенциите на Лили. Те са безкрайни и непостоянни. Чудя се след 2-3 месеца къде ще и хрумне , че иска да бъде командирована.

 3. 6
  съдия | нерегистриран
  7
  -6

  Хаджиев се е сушил с Лозанита и ще има проблеми при избора си, както всеки, който се сближи с г-жа Лебедева.

 4. 5
  112 | нерегистриран
  9
  -3

  Нямам абсолютно нищо против образованите и работещи цигани, но какво толкова сте я захапали тази Лили?

 5. 4
  | нерегистриран
  12
  -3

  Хаджиев става Русинова или как Цацаров кадрува в СК.

 6. 3
  | нерегистриран
  11
  -2

  В четвъртък още беше в София.Скоротечно нещо се е поболял.

 7. 2
  d-r House | нерегистриран
  22
  -3

  Ami kato e bolen Hadjiev ,da si zaminava ,toi taka savetvashe bolnite slujiteli i gi uvolnqvashe !

  No.moje i kior fishek da e !

 8. 1
  СеСеБейче | нерегистриран
  28
  -4

  Май нещо гласовете не стигат за Весо Хаджиев?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.