Съдия от САС атакува административния си ръководител

Съдия от САС атакува административния си ръководител
Заявлението на съдия Милен Василев, което от седмица виси на таблото за съобщения на САС в Съдебната палата

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева стана обект на безпрецедентна атака от магистрат в същия съд. В заявление, разлепено в коридорите на Съдебната палата, съдията от Търговското отделение на САС Милен Василев обвинява административния си ръководител в действия със "силен корупционен мирис". Василев твърди, че Дончева е иззела неправомерно съдебни дела, които са му били разпределени, за да ги разглежда лично. Сред тези дела е и т.д. № 2832/2017 г., с предмет на иск в размер на 102 млн. лв.

В  последствие, със своя заповед, съдия Дончева е сменила и съдебния състав на Василев. "При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от Ваша страна (макар да нямам доказателства за последното)", пише апелативният съдия. Той настоява Дончева да отмени собствената си заповед и да се свика Общо събрание на съдиите от САС за обсъждане на съмненията му. Заявлението на магистрата завършва с думите: "Пожелавам Ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение..."

В отговор на запитване по казуса, от пресслужбата на САС заявиха, че съдия Даниела Дончева няма да коментира "неистини по неин адрес". Според кабинета на Дончева: "Действията на председателя са съобразени с установената досега практика, а промяната на съдебните състави е изцяло в рамките на чл. 106, ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), където е посочено, че председателят на съда "може да председателства съдебни състави от всички отделения при спазване на принципа на случайния подбор при разпределението на делата".

По повод конкретното дело, породило съмненията на съдия Василев, бе уточнено още, че "при съгласие на страните, то може да бъде разгледано публично".

Фактът, че заявлението на съдия Милен Василев е престояло почти седмица на таблото на САС, но става широко известно едва днес, поражда съмнение, че съдия Дончева е обект на кампания по дискредитирането й като административен ръководител на най-големия апелативен съд у нас. 

Още по темата

България подкрепи създаването на Европейска прокуратура

Предишна новина

Виртуалният измамник Николов е бил разпитван от прокуратурата още през 2011 г.

Следваща новина

Коментари

89 Коментара

 1. 101
  До 100 | нерегистриран
  4
  -1

  И принципни! Отвратителен дебют за новия ВСС. Според мен ще зачестят катастрофите, инцидентите и смъртните случаи сред членовете, при това рязко.  Несъмнено.

 2. 100
  Ало ало | нерегистриран
  8
  -2

  ВСС няма ли да отличи с наградата "Първа боркиня срещу корупцията" - Даниела Дончева?  Все си мисля, че така е редно и нормално в практиката на ВСС.  Нека сме последователни другарки и другари, все пак!

 3. 99
  След и този скандал | нерегистриран
  5
  -5

  Изводът е само прекия избор и мандатност на т.нар. магистрати!

 4. 98
  Мечo Пух | нерегистриран
  6
  -3

  Правен свят използва като евфимизъм ,,атакува,, вместо ,,оножда,,

 5. 97
  Дръндорков | нерегистриран
  7
  -2

  Хора, обърнете внимание на правописа си, моля Ви... Ако това е нивото на елементарната езикова грамотност в магистратурата (предполага се, че повечето сте магистрати), при това - на роден български език, то какво качество на съдебните актове да очакваме...

 6. 96
  гост | нерегистриран
  21
  -4

  Има хора сочещи грешките и недостатъците / дълга и древна тема / на човека, колкото да не гледат в себе си, защото няма им хареса гледката. Пишат ей така да изместят фокуса на гледката.

  Този човек показва с факти, логика и причината да се вземе делото от него. Това е изразил, защитава си работата на която очевидно държи и тя се изпълнява със справедливи и мотивирани актове, които са съвместими с морала, етиката.

  Този , човек не е сам. Има други като него но очевидно реалностите са такива, че трябва да вървят в буря, дъжд и мъгла, докато други се чувстват на точното място и време в обществото. И се питам кое е по - добре - да пазиш ценности и идеали полезни за хората като цяло или да си магистрат с положение, пари, имоти, семейство, деца, нови автомобили, отворени врати.

  Тези, които осъзнават положението, в което се намират и продължават да вярват, и постъпват достойно нямат нужда от коментари добри или лоши. Те и техните малки, безнадеждни крачки са бягство към едно невидимо и по - добро бъдеще на тази страна.

 7. 95
  отговор на 89 | нерегистриран
  18
  -2

  Достатъчно е да е извън корупционните мрежи.Всичко останало ще е бонус.Нали не мислиш, че почтените съдии са отживелица?

 8. 94
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 93
  | нерегистриран
  13
  -2

  Ако някой иска да каже,че цацаров трябва да ходи на село ,Борисов в банкя аз съм ЗА

 10. 92
  | нерегистриран
  18
  -5

  Долавям в някои коментари носталгия по соц миналото и жителството.След освобождението София е едно голямо село .След 44 г след като интелигенцията е избита и интернирана се заселва от ниско образовани партийни кадри доста от тях с криминално минало . София е населена е предимно със селяни така че не виждам повод за гордост в така наречените кореняци

 11. 91
  | нерегистриран
  8
  -12
  До коментар #88 от " | нерегистриран":


  В този космополитен свят най-голямата гордост на човек да е, че не е мръднал от мястото, на което по стечение на обстоятелствата се е пръкнал, здраве му кажи:)) И преиждат на талази едни провинциалисти да му го превземат местенцето на пъпа на Софията - той го брани, те се бутат и го кацат, армията да се намеси, че не се удържа положението.

  Запомни от мен едно - Ицо Хазарта има право да пее за нормалния софийски дришльо, но ти - не! Забравих, че чувството за мярка също не е присъщо на пришълците... Продължавам с онова, което все пак спестих в предния си коментар. И в Долно нанагорнище е хубаво, като във всяко кътче от прекрасната ни Родина, но провинциалистът не го знае. А аз го знам и нямам никакъв проблем да мръдна натам, при това не на екскурзия. Пък нека ми се смеят местните, които като ги питаш къде са им децата, изричат онова неизразимо "в Соофия". Космополитизмът на провинциалиста стига до жълтити павйета, там той се развихря, сдушва се със себеподобни, радва се на "успехите" си и започва да си вярва. Иначе ще бере ягоди в космополитното графство Кент.

 12. 90
  Жена | нерегистриран
  23
  -7

  Съдията Милен е добър юрист и принципен човек(демек, не може да става дума за корупционен дъх,а само дъха на закона).Има и такива още живи.Представите ми датират от студентската скамейка.Пийте си хапчетата редовно и си лекувайте комплексите овреме, да не прераснат в клинични картини.

 13. 89
  | нерегистриран
  10
  -5
  До коментар #85 от "съдия САС | нерегистриран":
  Ако Д.Дончева не подаде оставка сама,ще я поискаме ние другата седмица, защото тя и Ст.Гроздев цапат всички ни.

  И кой ще сложим?

 14. 88
  | нерегистриран
  16
  -2
  До коментар #87 от " | нерегистриран":
  Виж сега, Динозавре, когато провинциалистите напускат родните си места, се заклеват пръст да ядат, но да не се върнат там и това им е проблемът цял един живот. Това е разликата с нас - "софийските лекета", които не гледаме на живота като на низ от низости. По-добре софийско леке, отколкото провинциалист-мерзавец! И точно с президентите не биваше да даваш пример, защото аз знам и друга поговорка - "хвани единия, удари другия"...  В този космополитен свят най-голямата гордост на човек да е, че не е мръднал от мястото, на което по стечение на обстоятелствата се е пръкнал, здраве му кажи:)) И преиждат на талази едни провинциалисти да му го превземат местенцето на пъпа на Софията - той го брани, те се бутат и го кацат, армията да се намеси, че не се удържа положението.

 15. 87
  | нерегистриран
  7
  -18
  До коментар #84 от "Динозавър | нерегистриран":
  Ха-ха. Ами повечето софиянци "кореняци" са си останали на ниво първите седем години и единственото , с което могат да се похвалят е , че са проходили "на жълтите павета". Да , важни са и те , но важни са и останалите години . Ако си галош по душа и в Париж да си роден пак си галош . Умирам от смях да ме обслужват фризьорки от София , да ми чистят боклука кореняци от Факултето и да ми редят в супермаркета софийски лекета . Колко президенти имаме досега родени в София ? Много сте зле със заучените в ранното детство поговорки. С това ли се изчерпват "успехите" ви ? С акта за раждане ?

  Виж сега, Динозавре, когато провинциалистите напускат родните си места, се заклеват пръст да ядат, но да не се върнат там и това им е проблемът цял един живот. Това е разликата с нас - "софийските лекета", които не гледаме на живота като на низ от низости. По-добре софийско леке, отколкото провинциалист-мерзавец! И точно с президентите не биваше да даваш пример, защото аз знам и друга поговорка - "хвани единия, удари другия"...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.