Съдия от СГС държал над 12 години в чекмедже решение по дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор

Съдия от СГС държал над 12 години в чекмедже решение по дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор

Дело за грабеж на касетофон и портативен телевизор, извършен в съучастие от подсъдимия с неустановени лица - престъпление по чл. 198, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 НК през 2003 г. престоява в кабинета на съдията-докладчик в Софийски градски съд (СГС) над 12 години. Общият срок на продължителност на производството е 14 г., 3 месеца и 20 дни и включва времето на провеждане на досъдебното производство и разглеждането на делото от първоинстанционния и въззивния съд, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). 

Обвинителният акт по делото е внесен в Софийски районен съд (СРС) през 2004 г. и делото е приключило за 9 месеца с произнесена осъдителна присъда. Пред въззивната инстанция – СГС - делото отива през 2005 г. Още в първото заседание през ноември същата година съставът се е произнесъл с оправдателна присъда. Единадесет години по-късно, през 2016 г., при проверка в кабинета на съдията-докладчик е било намерено делото, но само с решение с дата от 2007 г., подписано от него. По разпореждане на зам.-председателя на СГС е изпратено за подпис на другия съдия, който вече правораздава в друг съд. Той отказва да го подпише, защото пред въззивната инстанция по делото е била произнесена оправдателна присъда.

Със своя заповед председателят на СГС е наредил да бъде съставен Акт за възстановяване на присъдата. Актът е съставен с дата от февруари 2017 г. с констатация, че присъдата е изгубена. В съдебното производство по възстановяване на присъдата нито страните са предоставили акта на съда, обявен им в съдебното заседание през месец ноември 2005 г., в което е приключило разглеждането на делото пред въззивната инстанция, нито бившият председател на състава е представил своето особено мнение, с което е подписал оправдателната присъда. Поради това съдът с определение се е произнесъл, че присъдата не може да бъде възстановена.

Горното е наложило отново да се определи състав на съда, който да се произнесе по въззивната жалба. През декември 2017 г. новият въззивен състав е изменил първоинстанционната присъда, като е намалил срока на наложеното наказание.

Случаят е констатиран в Отчета за проверката по Глава III "а" от ЗСВ на Инспектората за установените нарушения на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок за периода от 1 юли до 30 септември 2018 г., публикуван на интернет-страницата на ИВСС. Инспекторатът на съдебната власт не съобщава имената на магистратите, които са допуснали делото да се проточи 14 години.

Няма основания прокуратурата да се меси в концесията на летище София

Предишна новина

Прокуратурата уличи в нарушения депутата от ВМРО Борис Вангелов

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Мирослава Тодорова | нерегистриран
  17
  -4

  Колеги, моля вииии!

  Няма кой да подобри моя рекорд за мърляне на дело!!! Много ви моля!

 2. 4
  Марко | нерегистриран
  17
  -2

  Е,ама то неможе и у Рая и докрая.  12-14г.си е сравнително кратък срок,тъй като има и още по-по-най...

 3. 3
  ЗАКРИВАЙТЕ СГС | нерегистриран
  32
  -6

  Най - големият източник на скандали и корупционни практики.

 4. 2
  | нерегистриран
  27
  -2

  Те и за това го уволниха

 5. 1
  | нерегистриран
  32
  -4

  Да ви имам съдиите, да ви имам авторитета!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.