Съдия от СРС-народен певец прибира бакшиш на сватба

Съдия от СРС-народен певец прибира бакшиш на сватба
Съдията от СРС и народен певец Николай Урумов прибира бакшиш от 50 лв. на сватба, снимка: YouTube/nikolaurumov

Съдия от Софийския районен съд (СРС) не вижда проблем да прибира бакшиш докато изпълнява българска народна песен на сватба. Това става ясно от видео, споделено от магистрата Николай Урумов в негов канал в YouTube. Изпълнението на "Пиян бях, булка Петрано" е натрупало над 114 000 гледания в популярната интернет платформа след публикуването му преди седем години. Деликатният момент в случая е, че малко преди сам да публикува видеото, на което се вижда как чевръсто прибира банкнота от 50 лв. в джоба си, Урумов вече е одобрен с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 05 юли 2012 г., като кандидат за "младши съдия" в Софийския градски съд и е допуснат за обучение в Националния институт на правосъдието (НИП). 
 
Действието на Николай Урумов може да се тълкува най-малко като нарушение на няколко от разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, според който: "магистратът следва за изпълнява служебните си задължения с предимство пред всяка друга дейност", "с личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност", "магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото". Какво, ако не компрометиране на магистратската професия, е прибирането на бакшиш на сватба, който се явява нерегламентиран доход, а и едва ли е деклариран пред компетентните към онзи момент власти – данъчни органи и Сметна палата.
 
По всичко изглежда Николай Урумов се усеща, че не е много редно да съвместява съдийската работа с кариерата на народен певец, взимащ бакшиши от сватбари, защото в имиджова публикация от 2018 г., той споделя: "Преди 1 г. ми се обади диджей и ми каза, че младо семейство българи, което живее в Германия, се прибира в София да вдигне сватба. Каза ми, че искат да пея на сватбата, без значение колко хонорар ще поискам. Отказах!". Съдия Урумов посочва още, че като магистрат може да пее на сватба, само ако негов приятел се ожени и той реши да го поздрави. Заради отказите му имало и сърдити: "И какво като си съдия, голяма работа. Тук да не си в съда!", казвали му недоволните фенове. Но за Урумов две мнения по този въпрос няма. "Съдийската професия ме задължава да търпя подобни ограничения", обяснява скромно Урумов и споделя, че професията на съдията по принцип е самотна. "Една дума или действие може да бъде изопачено, така, че да съсипе кариерата на магистрат. Нормално, у нас моралът е криворазбрана категория", казва съдията пред столичен вестник през 2018 г. 
 
Фактите обаче показват, че претендиращият за висок морал съдия Урумов не е толкова принципен, защото е продължил да се занимава с фолклорна дейност и след встъпването си като магистрат в СРС с решение на ВСС от 18 юни 2015 г. Това е видно от негови дуети с народната певица Славка Калчева, който двамата записват за компанията "Пайнер" в периода до края на 2016 г. "Законът ни забранява да получаваме приходи от всяка друга професия с изключение на преподавателската. Получава се така, че влагам много пари да запиша една песен, но го правя за удоволствие", твърди преди две години магистратът. 
 
От имуществената му декларация пред ИВСС за 2017 г. е видно, че вече като съдия в СРС Урумов не е декларирал доходи от странична дейност, нито, че е инвестирал в музикална дейност. В декларацията за 2017 г. обаче има един странен момент – съдията е посочил, че в продължение на 7 месеца е ползвал под наем жилище от 70 кв. м. в столицата, т.е. двустаен апартамент, за цена от 300 лв. на месец, което е далеч под пазарните цени за възмездно ползване на жилища към 2017 г., освен, ако Урумов не е взел апартамент в кварталите "Ботунец" или "Бухово". 
 
Изглежда концертната сцена дава самочувствие на съдията, който през миналата година на заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което възразява за оценката си за атестиране като наказателен магистрат в СРС, си позволява да държи сметка на колегите си от Административен съд София-град. Николай Урумов получава възможно най-много точки от кадровиците – 100, като не пропуска да обвини административните съдии в пренебрежение към исканията на районните магистрати за уеднаквяване на съдебната практика. Урумов все пак признава, че макар това да е работа на Върховния административен съд, който би могъл да се произнесе с тълкувателно решение, такова искане не е отправяно.
 
В последните дни името на съдията Николай Урумов нашумя и покрай негово решение, с което отмени една от паричните гаранции на лидера на "Атака" Волен Сидеров във връзка с кампанията на политика срещу мерките за превенция от разпространението на заразата от коронавирус. Мотивите на Урумов "да спести" на Сидеров 50 000 лв. за гаранция звучат по-скоро политически и в голяма степен съвпадат с позициите, които в последните седмици заемат противниците на извънредното положение. Това обяснява и сериозния отзвук, който на пръв поглед рутинното определение на районния съдия срещна в медиите, свързани с политическия неолиберален проект "Демократична България". Изглежда, че Урумов се опитва да копира бивши колеги, които след като дълги години се ползваха с протекциите на кадровици, след като ги изгубиха, започнаха да предизвикват скандали, а накрая станаха политици. Пример за това е бившият председател на СРС Методи Лалов, сега общински съветник в София.
 
А странното обстоятелство, че медии, част от които финансирани от "Америка за България" и дори от Конгреса на САЩ, се оказаха в положение да бранят проруския политик Волен Сидеров, може би има и едно друго обяснение. Оказва се, че първите плахи стъпки на народен певец настоящият съдия Николай Урумов прави именно в телевизия СКАТ, откъдето през далечната 2005 г. тръгна политическата кариера и на Сидеров.
 

Апелативен съд – Велико Търново изкарал с 1/3 незает щат за съдии миналата година

Предишна новина

Административният съд в Блгагоевград спря решението на ОИК за отстраняване на кмета Томов

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 49
  Гешо Ванов | нерегистриран
  2
  -10

  Този случай требва да се раздуха максимално. Требва да се напише нещо много по-кафяво от това материалчи, дарителят не ви ли каза?!?! Щото този много кофти и обосновано ни отсвири, а симоеновските кадри много се обиждаме от това, макар да обиждаме другите с правната си неграмотност....

 2. 48
  бруте | нерегистриран
  16
  -15

  След като прочетох в друг сайт, че въпросният съдия е отменил взета от прокуратурата мярка, разбрах за какво е тази статия. Много сте долни. Имах намерение да ви кажа, това което заслужавате, но не си струва. Половината коментари са изтрити. Явно това не е сайт за юристи, а за прокурори. За съжаление между прокурорите има и много достойни личности, които вие по този начин приравнявате към вас и вашите ментори. Сбогом, повече никога няма чета Правен свят, "освен ако друг тулуп не го купи"

 3. 47
  112 | нерегистриран
  23
  -3

  Госпожо, това - че сте спечелили делото, благодарение на съдията, говори изключително лошо за самия съдия. Ние си го знаем момчето и не се учудваме на нищо, ама ако искате да престирате нематериална благодарност (за друга предпочитам да не питам), не го правете публично или по форуми :)

 4. 46
  някой | нерегистриран
  11
  -18

  Преди 3 години беше пребит съпруга ми пред магазина в който работеше, заради тривиална забележка за паркиране от 20 годишен наркоман, но пък син на бивш полицай. Както се случва в тези случаии до дело не можахме да го добутаме. Заведохме НДЧХ и го спечелихме благодарение на съдия Урумов, млад, амбициозен с липсваш мазол от човешката болка и с неистово желание справедливостта да тържествува. Не ме интересува какво прави в свободното си време, все пак парите си ги изкарва с труд и талант. Предпочитам такива съдии, отколкото архаични и корумпирани, но пък спазвайки привиден морал, уж, лишени от всякакви чувства и емоции.

 5. 45
  нерегистриран | нерегистриран
  15
  -15

  Много хубаво пее човекът. Защо да не прибере бакшиш? Пеенето и съдийстването не са срамни - нито сами по себе си, нито когато се съвмествяват. Защо се опитвате да внушите, че е направил нещо лошо?

 6. 44
  Кръчмар | нерегистриран
  33
  -13

  Искам да наема този самобитен творец- титан на правната мисъл и на певческото изкуство- да пее в ресторанта ми "При съдията", само вечер от 21ч до затваряне на заведението. Заплащане- по договаряне.

 7. 43
  Анонимен | нерегистриран
  10
  -14

  Какво общо имат пресните с решенията по делата? И какво не харесвате в решението за мярката на Сидеров?

 8. 42
  Не ви ли писна с... | нерегистриран
  5
  -3

  Тая Америка за БГ ?! Нещо по азиатско ли чакате...?!

 9. 40
  | нерегистриран
  26
  -21

  Съдията пее много хубаво. Бих искал такъв човек да ми гледа делото. Правен свят гнусни сте!

 10. 38
  Без думи | нерегистриран
  46
  -18

  Не е бил никакъв съдия, когато е получил бакшиш. Колкото до дуета, извършване дейност по упражняване на авторски права и получаване на доходи от нея е разрешено за магистратите, както и не е единствен, записал песен. Толкова от правна страна.

 11. 34
  | нерегистриран
  34
  -1

  Еее, такава реклама човека и да търсеше,нямаше да я намери, браво на правен свят!

 12. 33
  | нерегистриран
  51
  -4

  Не мога да повярвам, че се обсъжда повърхността на жълтината и зрелището. Става въпрос за натиск, за невъзможност съдия да следва вътрешното си убеждение от доказателствата, а да угажда на улицата, деформирано то тенденциозно мнение на масите от поръчкови медии. За това трябва да се пише и коментира уважаеми хора, защото не пожелавам на никого, делото му да се решава от притиснат до стената съдия.

 13. 30
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 26
  ПИТАМ | нерегистриран
  29
  -3

  Как и по чия воля изчезват коментари - липсват два???

 15. 24
  | нерегистриран
  67
  -21

  Статията е нередна. Ясна е причината за нея. На някои хора не им харесва определението по мярката на Сидеров. Но това не е причин да се напада съдията, още повече, че се касае за неща от преди 8 години, когато Урумов не е бил съдия.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.