Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София, защото е увредена от него

Съдия отказа да гледа делото за мръсния въздух в София, защото е увредена от него

Съдия Божана Желязкова от Софийския градски съд (СГС) се е отвела от делото за мръсния въздух в София, защото и тя, и семейството ѝ са увредени от същия въздух, което поставя под съмнение нейната безпристрастност, съобщи "Дневник".

Делото е заведено от няколко неправителствени организации, които съдят Столична община заради бездействието ѝ през годините за борба със замърсяването на въздуха.

"Определеният съдия-докладчик след като детайлно се запозна с материалите по делото, намира, че с оглед предмета на делото е налице основателно съмнение в неговата безпристрастност, тъй като той и семейството му са сред живущите и работещите на територията на Столична община, като ежедневно търпят твърдяното нарушение - съдията докладчик и семейството му също са сред увредените от мръсния въздух в гр. София през цитирания в исковата молба период, продължават да живеят и работят в нездравословна и неблагоприятна околна среда, която е в несъответствие с установените стандарти и нормативи", пише съдия Желязкова и отказва да гледа делото. След ново разпределение, то се е паднало на съдия Богдана Желявска.

Под исковата молба, подадена в края на май, са се подписали от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2" и Център за независим живот. Адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов също се включиха в кампанията.

Организациите, обединени под името "Група за чист въздух", твърдят, че в периода 2015-2017 г. въпреки сериозните нива на замърсяване с фини прахови частици от общината не предприемат никакви мерки, за да предпазят населението на града. Според тях София е била управлявана в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

Още по темата

Ограничението за плащания в брой мина на първо четене

Предишна новина

ВКС се усъмни в юридическата правоспособност на следователя Бойко Атанасов

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 24
  | нерегистриран
  11
  -1

  Съдия Желязкова е злобна и бави делата си. Без приятели измежду колегите си

 2. 23
  --- | нерегистриран
  3
  -21

  Колко злъч. Всички излияния по-долу не са от някоя широко скроена душа, отдала се на конкурси и развитие. Жана е прям човек и не изключвам да ви е засегнала. На това ми прилича писането ви на "познавач" . Апропо, не съм Съдия Божана Желязкова. Но и аз съм юрист. И имам мнение. Независимо, че ми отричате това право с широката си "кройка".

 3. 22
  почтен | нерегистриран
  22
  -6

  Хаха, Божана Желязкова и почтеност! Сама ли си ги пише тези постове, че друг няма кой да каже добра дума за нея. Всеизвестна с правната си немощност и човешка дребнавщина! Решила, че е увредена от софийския въздух на ниво прочитане на искова молба, явно притежава всевъзможни специални знания, с които се самодиагностицира и разбра за своята увреда. Това е човек влязъл в системата без конкурс, качил се на следващо ниво без конкурс,с нищо не заслужила съдийската си длъжност досега. Ако сега трябваше да влиза в системата не би издържала нито един конкурс, не биха я взели някъде и за юрисконсулт. Всеизвестна с правна неграмотност, а и не проявява старание за нищо. Иначе е зла и подла, колкото никой друг.

 4. 21
  ---- | нерегистриран
  3
  -18

  Възмутена съм от личните нападки. Колко грозни думи за един почтен човек като съдия Божана Желязкова. Някои грозно коментират поведението ѝ , други "увреда". Вие ли точно сте критерият за поведение и чест? С тези писания? Някой провери ли от вас делата за въздуха в Пловдив къде са гледани? Съдия Божана Желязкова ли е виновна. Оклеветявате и нападате почтен човек.И то само защото е написала какво мисли. Та тя е поела отговорност и е написала, че има становище и не е безпристрастна.

 5. 20
  Що | нерегистриран
  18
  -3

  Не, че я оправдавам ,но така са поставени нещата у нас. Тя отдавна е отписана за кариера , държавата нехае за тройната натовареност в Сгс. Идват някакви енджиота да си правят съдебно шоу и да си вдигат имиджа...на тях ако им е скучно , нека първо да поискат съдилищата в София да имат нормална натовареност .Смачкан съдия няма как да се радва на дело , което се брои за една бройка , а отнема време за 10 . И кой ще обърне внимание , че си гледал или не си гледал сложно дело. Сбъркано е цялото разпределение на натовареността , атестиране и пр. Иначе отводът я смешка , то е ясно.

 6. 19
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 18
  отвод | нерегистриран
  13
  -1

  Аз имам по - добра идея за мотивиране на отвод.

  "Определеният съдия - докладчик диша. Диша въздух. Ищецът и той диша. Същия въздух. Не може и двамата да дишаме въздух, а аз да решавам какъв е този въздух.

  Водим от горното, съдът

  ОПРЕДЛИ

  ПРАВИ СИ ВЪЗДУХООТВОД."

 8. 17
  Шеленберг | нерегистриран
  5
  -7
  До коментар #4 от "Ким Филби | нерегистриран":
  Другата крайност също е много опасна - да се натискаш да гледаш значими за обществото казуси: Димитър Благоев, Вилелаурия, Методи Митовски и "Техномаркет", и целенасочено да се подиграеш идиотски със страните, съда, държавата и правото, и да ерозираш самото усещане за справедливост в цялото общество - всички знаете кого визирам ...

  Айде стига! Нали си решава делата! Кат не ти одява - обжалвай пред "върховния"!

 9. 16
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 15
  | нерегистриран
  8
  -11

  Не, това не е безобразие. Вие просто не разбирате дълбочината на проблемът- това не е отказ от правосъдие и отвод достоен за срам, виновна е прокуратурата, за това, че е в съдебната власт и пречи на съда. Това е 11. 14
  Да да да | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #3 от " | нерегистриран":
  Хайде сега в края на месеца, понеже и заплатата ти се сформира от данъците на замърсителите - да не си я получиш. Нали става, госпожо съдия, ако трябва да сме последователни.

  #КОЙ плащаше "адвокатския хонорар" на палавото бабе? Даже не ходеше на работа, понеже й бил свършил "мандата". Обаче подписваше "ведомостите". За има-нема 7 бинки на месец.  http://legalworld.bg/35257.smetnata-palata-niama-pravomoshtiia-da-oditira-inspektorata.html

 12. 13
  НЕразбираемо | нерегистриран
  13
  -4
  До коментар #1 от "Разбираемо | нерегистриран":
  Никой не иска да гледа такива дела и да поеме отговорност!Малко съдии се решават и обичайно после биват разпъвани на кръст, защото тук е България.Факт.

  Да стане обикновен ползвател на мръсен въздух извън Съдебната палата. За нейното място знаеш ли колко много желаещи ще се намерят?  Айде!

 13. 12
  Марко | нерегистриран
  17
  -2

  Еми ,тва е положението и за съдийството се иска не само правно образование ,но и кураж...  Инак няма дори казус ,тъй като нещата са очевидно установени и докумунтирани.  Ама ,само който не е скачал на Койчовци не знае след това какво персонално гонение почва и за това се страхуват хората.

 14. 11
  | нерегистриран
  30
  -4

  Пълно безобразие! По тази логика всеки магистрат може да се отведе по всяко дело с мотива че го пренатноварва и уврежда. Да не говорим за лицемерието - в мотивите за отвода се произнася по съществото на спора - въздухът е мръсен, но някой друг да се подпише под осъдителния диспозитив срещу Столична община. Аман от селски номера...

 15. 10
  | нерегистриран
  23
  -5

  Ако искате да знаете това вече е отигравано в Пловдив!Всички съдии от ОС по делото за мръсния въздух в Пловдив се бяха отвели и делото беше разгледано от друг съд - ако не се лъжа ОС Смолян.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.