Съдия Панова: Независимо от това кой е на власт, казвам това, което смятам за правилно


Независимо от политическата сила, която е на власт, винаги съм говорила това, което съм смятала за правилно. 

Така кандидатът за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова коментира пред Нова телевизия своя статия от 2012 година, в която критикува вмешателството на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов в съдебната власт. 

"Не смятам, че съм наивна, като съм казала тези думи. В професията на съдията трябва да има смелост и решимост", каза тя в отговор на въпрос защо смята, че тя е "правилният" кандидат, след като си е позволила да критикува властта. 

Относно избора на председател на ВКС, който ще се проведе в четвъртък, тя каза че очаква разум, професионализъм и взаимно уважение. 

Съдия Панова обясни, че като кандидат за поста е била поставена в неравнопоставено положение, тъй като другият кандидат - Лозан Панов, е имал почти един месец, за да подготви стратегията и изслушването му пред ВСС. 

Според нея изборът за председател на ВКС не трябва да минава под знака на предстоящия доклад на Еврокомисията. 

"Не бива да робуваме на това, какво ще каже Европа. Да, тя ще следи избора, но не бива под натиска, че Европа ще каже нещо негативно, трябва да направим един или друг избор. Трябва да мислим за нашата събедна реформа", обясни тя.

Съдия Панова каза, че обявените в декларацията ѝ от 2011 година е записала 30 хил. евро, които е събрала от заплати. Майка й, която е пенсионер, е спестила 58 хил. лв. "Тя не е спирала да работи и към настоящия момент", каза тя. 

Румъния скочи срещу немската минимална заплата

Предишна новина

Лозан Панов: Трябва да се "реже много дълбоко" в съдебната система

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    2
    -1

    Очевидно е превъзходството Ви колега Панова, но как ще се преборите с мафията на Жоро Колевци и обкъжението му от слагачи и мизерници. Опасна тенденция е тези хора да си пробиват път на най-високи позиции. Те нито от право имат понятие, нито от морал, но със зъби и нокти ще драскат за власт. Не ми го побира в ума Георги Колев председатл на ВАС, а сего пък за капак и този посредствен мазник, все кадри на Цв.Цв.Явно трябва да си търсим друга държава!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.