Съдия Павлина Панова отново предложена за шеф на ВКС

Съдия Павлина Панова отново предложена за шеф на ВКС

Заместник-председателят на Върховния касационен съд и ръководител на Наказателната колегия съдия Павлина Панова отново е предложена за шеф на ВКС. Петима от членовете на съвета са внесли днес нейната кандидатура за поста. Това е същата петорка, която номинира съдия Панова и при първата процедура за избор - Галина Карагьозова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев, Юлияна Колева и Юлия Ковачева.

Засега това е единствената кандидатура за поста. Такива могат да бъдат внасяни до 3 декември, когато е второто поредно заседание на ВСС след откриване на процедурата.

Това ще бъде вторият опит на Висшия съдебен съвет да избере председател на ВКС. При първия бяха номинирани двете председателки на ВКС - съдийките Павлина Панова и Таня Райковска, заместник-председател на ВКС и ръководител на Търговската колегия.

На 25 септември, обаче, нито една от двете не успя да събере необходимия брой гласове - поне 17.

Изборът този път е насрочен за 29 януари, като вотът вероятно ще се състои след излизането на доклада на Европейската комисия. Изборът се следи от Брюксел, а наскоро вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че каква ще бъде оценката за България в доклада зависи и от това гласуване във ВСС.

 

Още по темата

Как с питане до Люксембург може да бъде отменено Тълкувателно решение на ВКС

Предишна новина

Разделянето на ВСС на две колегии не може да стане само чрез промени в закона*

Следваща новина

Коментари

71 Коментара

 1. 71
  до разните преминаващи през форума | нерегистриран
  6
  -1

  Има една поговорка: двама /и още няколко около тях/ се карат - трети печели. Паднали сте на ниво махленски клюкарки, водите безсмислени спорове за битите си каузи, вместо да насочите вниманието и енергията си към много по-важните проблеми на системата...

 2. 70
  съдия | нерегистриран
  9
  -3

  Чудя се каква е тази злоба, която изливате на колега, който е доказан и ценен професионалист? Който и да се подаде тук - в Правен свят като име е оплют и очернен, изкаран какъв ли не ! Ами конкурс е - на него трябва да се явяват хора, най-добре съдии !!!! Хайде стига жалки писаници !

 3. 69
  до предния | нерегистриран
  2
  -1

  Това значи ли, че резултатът от 14 на 9 е вече предопределен два месеца предварително?

 4. 68
  Минувач | нерегистриран
  3
  -6

  До коментар [#67] от "Минувач": Пропуснах да поясня какво точно имам предвид под "ще стане". Няма да стане председател сега, защото е очевидно, че повече от 9 гласа няма да събере. Целта е да бъде провалена тази процедура. Да дочака да се измени ЗСВ, да бъде разпуснат ВСС, да бъде избран нов и тя вече там да си оплете кошницата. Такава безскрупулност, винаги бива възнаграждавана в родината ни, за съжаление. Ако не и пресече пътя някой по-безскрупулен, разбира се. 5. 67
  Минувач | нерегистриран
  6
  -7

  До коментар [#66] от "до минувача": Не разбирам отношението на този въпрос към номинацията на Панова. Тя няма да бъде добър председател на ВКС, което ще тече, че вероятно ще додрапа до поста.

 6. 66
  до минувача | нерегистриран
  3
  -1

  Харесва ми критичността Ви за "бутафорните конкурси" в ТК. От по-долните постове разбирам, че сте съдия в нея. Така ги възприе и системата под Вас. "Бутафорен конкурс" е елегантният изказ за "нареден конкурс". Би ми било интересно да споделите мнението си за печелившите в тези конкурси.Не поименно, за да не изпадате в неудобна ситуация, а да кажете колко са инсталирани по този начин и ако зависеше от Вас, колко бихте наистина отличили.

 7. 65
  Минувач | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#62] от "И пак минувача!": Мисля, че отношението към съдиите, към честта на съда и т.н. стана достатъчно ясно. Принципът "ще омажа всичко, за да блесна аз" е онагледен категорично. 8. 64
  | нерегистриран
  11
  -7

  До коментар [#62] от "И пак минувача!":  Тя пък Панова е толкова независима, толкова свободна от ангажименти към лобита, към НПО, към разни персони, че няма накъде... Хайде стига хуморески, все пак четящите тук са мислещи хора.

 9. 63
  | нерегистриран
  8
  -4

  До коментар [#59] от "пак минувача!":  Назначените /със или без бутафорен конкурс/ във ВКС през последните 7 години са пряк избор на Лазар Груев. Райковска е зам.председател от 2 години,като нейното мнение е било без значение за това кой ще бъде командирован или назначен. Така че не търсете под вола телe и не внушавайте неистини.

 10. 62
  И пак минувача! | нерегистриран
  9
  -7

  За разлика от теб не съм говорител на Панова или някой друг. В момента сте алергични към Панова, защото Ви е страх, че ако тя стане председател ще Ви разбута къщичката /то май са палати/. Ако след Панова се появи друг кандидат, който Ви застраши, ще забравите за нея и ще награбите него. Уточнявам, не както казваш 22 човека, кръжокът сте 7-8. Интереса клати феса, нали?

 11. 61
  много сериозна реорганизация | нерегистриран
  5
  -5

  Следващият председател на ВКС трябва да започне с много сериозна реорганизация на добре организираната ТК на съда. Алтернативата е, че ще се приспособят един към друг.

 12. 60
  Минувач | нерегистриран
  3
  -4

  До коментар [#59] от "пак минувача!": Да разбирам ли, че това е негативно изразено мнение на Панова за 1/5 от съдиите на които желае да стане ръководител?

  Благодаря за разяснението. Ако пак има изслушване, този въпрос непременно ще и бъде зададен. 13. 59
  пак минувача! | нерегистриран
  9
  -2

  Скъпа, как ще се изкаже срещу някой от НК или ГК. Че в ТК има хора с толкова оцапани ръце, че само това остава, да се изказват. Истината е, че част от тях ги тресе страх, дали няма да започнат да им припомнят знайните и незнайни подвизи.

 14. 58
  а конфликта на интереси? | нерегистриран
  7
  -2

  На колко от сега правораздаващите в ТК съпрузите им са бизнесмени и съответно обявен ли е потенциалният конфликт на интереси в съответните декларации за всички търговски дружества, в които участват ? Ако ли не, защо не са отстранени от съда, както изисква специалният закон?

 15. 57
  ВСС отдавна се е поддал на корпоративен интерес | нерегистриран
  3
  -2

  Подчертавам интерес, не натиск. Видяхме го още през месец юли. Видяхме го и с решението за скандалното разпределение в СГС. Видяхме го и с подкрепата на корупционното депесарско крило за Стефан Гроздев. Бъди сигурен, че ще го видим пак в действие.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.