Съдия Павлина Панова се е справила добре с ръководенето на Наказателна колегия на ВКС

Съдия Павлина Панова се е справила добре с ръководенето на Наказателна колегия на ВКС
Конституционният съдия Павлина Панова е била начело на Наказателната колегия на ВКС в проверявания период, снимка: БГНЕС/архив

Доскорошният ръководител на Наказателна колегия на Върховния касационен съд (ВКС) и настоящ конституционен съдия Павлина Панова се е справила добре с работа си, а отделението работи организирано, делата се насрочват и разглеждат в срок и се спазва принципът на случайното разпределение. Това констатира комплексна планова проверка на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2017 г., когато начело на Наказателна колегия бе именно настоящият конституционен съдия. Вследствие на проверката е изготвен и Акт за резултати, срещу който не са подадени възражения и е окончателен, съобщиха от Инспектората.

Проверката не е установила нарушения при образуването, разпределението, движението и приключването на делата. Процесът на обслужване на гражданите е максимално оптимизиран. В Наказателна колегия няма обособени постоянни състави. Те се формират на случаен принцип с компютърен подбор два пъти годишно, като проверката не е констатирала нарушения при образуването и разпределението на делата.

Насрочването на делата се извършва от председателите на отделенията в Наказателна колегия, като се съобразява техният брой с правната и фактическата им сложност. ИВСС е констатирал, че делата се насрочват в срок от 30-40 дни от образуването им, в първия възможен свободен заседателен ден на съдията-докладчик. Разглеждането и приключването на делата се извършва по реда и в сроковете, предвидени в НПК. Делата най-често се разглеждат и приключват в едно съдебно заседание. Отлагат се само при наличието на законоустановените предпоставки, отчитат проверяващите.

През проверявания период няма спрени и прекратени по давност наказателни производства, както и разгледани по реда на чл. 354, ал. 5 НПК, с възобновено съдебно следствие. От ИВСС отчитат още, че в Наказателна колегия на ВКС няма постановени оправдателни присъди по дела с предмет корупционни престъпления, извършени от съдии, прокурори и следователи и лица, заемащи висши държавни длъжности. Съдебните актове се изготвят в срок. Констатираните изключения са единични случаи, предимно по дела с фактическа и правна сложност или при наличие на обективни причини, което не се отразява на дейността на колегията като цяло.

Запазва се съотношението между свършените и разгледаните дела през всяка от проверените години, като през 2016 г. е 82.5%, а през 2017 г. – 80.5%. През 2016 г. са разгледани 1638 дела, а през 2017 – 1637. Приключените със съдебен акт дела през 2016 г. са 1352, а през 2017 г. - 1317.

От резултатите от проверката става ясно още, че в проверявания период председателят на ВКС е издавал заповеди, с които е задължавал заместник-председателите на ВКС и председателите на колегии в определен срок да представят писмен доклад за необявените съдебни актове по делата и за причините, довели до забавеното им изготвяне и е определял срок, в който съдиите да изготвят съдебните актове. От статистичеките данни ИВСС установява, че предприетите мерки от председателя и заместник-председателя и ръководител на Наказателна колегия са се оказали ефективни и са постигнали необходимия резултат.

Все пак Инспекторатът към ВСС е отправил препоръка към председателя на ВКС и новият ръководител на Наказателна колегия Галина Захарова, която застана начело на отделението веднага след встъпването в длъжност на съдия Панова в Конституционния съд, да продължат практиката за контрол по спазването на сроковете за изготвяне на съдебните актове по чл. 354, ал. 4 НПК до преодоляване на забавянията.

Политическото говорене е недопустимо за eдин магистрат, още повече за председателя на ВКС*

Предишна новина

Лозан Панов прати шпицкоманда срещу неудобни съдии от Апелативния специализиран наказателен съд

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  RRR | нерегистриран
  7
  0

  Не различни, нормални критерии въобще няма при избор на началници от долу до горе и то от доста години.

 2. 6
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  10
  -3  Съдия Панова едва ли се нуждае от "индулгенции" от Инспектората. По-скоро ВСС трябва да помисли защо въпреки това не я избра за председател на ВКС, а върховните съдии я избраха за конституционен съдия. Явно имат различни критерии.

 3. 5
  Келешев | нерегистриран
  10
  -7

  Особено успешно, според указанията отгоре, се е справила с делото "Килърите". Неслучайното разпределение бе натъкмено, съставът- "правилен", решението -също. Рапортуваха успешно на колегите от милицията. "Случаят е приключил, забравете".

 4. 4
  ИВСС | нерегистриран
  19
  -1

  Като ще почнали с проверките, що не проверите и СГП и по-конкретно как се разпределят преписките и спазва ли се принципа на случайни подбор, съгласно чл.9 от ЗСВ?

 5. 3
  | нерегистриран
  25
  0

  "ВКС не е постановявал оправдателни присъди по дела за корупционни престъпления, извършени от магистрати или лица, заемащи висши държавни постове"

  Така е, само е потвърждавал оправдателни присъди :)

 6. 2
  RRR | нерегистриран
  17
  0

  Да се намират на работа и без това от тях никаква полза няма.За да проверяваш някого, трябва да си работил поне колкото нещо същата работа.

 7. 1
  Цв.Цв. | нерегистриран
  15
  -1

  Самата истина от Божията негова уста наречена ИВСС. Какво беше това индулгенция?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.