Съдия Райковска достойно напусна надпреварата за председател на ВКС

Съдия Райковска достойно напусна надпреварата за председател на ВКС

Въпреки че за съдия Таня Райковска гласуваха мнозинството от членовете на ВСС и не й достигнаха едва два гласа, за да бъде избрана за председател на Върховния касационен съд (ВКС), тя предпочете да не продължава в състезанието на всяка цена. Няколко дни след избора й от Висшия съдебен съвет (ВСС) за изпълняващ функциите председател на ВКС, съдия Райковска съвсем не беше сигурна дали би се съгласила отново да бъде номинирана  за председател.

За разлика от предишни избори за председател на ВКС, сегашните не бяха политически доминирани от един кандидат. За първи път се явиха кандидати от самия съд, между които се разгоря истинска предизборна надпревара, чиято откритост и честност предизвикаха уважението на съдиите от ВКС. Смелостта на кандидатите да участват в една истинска предизборна битка заслужава истинско уважение. Не всеки има тази смелост!

По време на тази надпревара не малко хора търсеха слаби места за всеки един от кандидатите. Но истината е, че не беше намерено нищо, което да заслужава внимание. А това не е лесно постижимо за една дълга (и много успешна) съдийска кариера. Целият й професионален път е минал в съдебната система като съдия. Именно на такива като нея най-много приляга изразът "съдия от кариерата".

Неоснователни се оказаха обвиненията за противоречие на тълкувателно решение на Търговската колегия на ВКС с европейското право. След проверка Европейската комисия прекрати наказателната процедура срещу България, защото противоречие не бе установено. Каква вина може да има един съдия, че е гласувал с голямото мнозинство от колегите си в едно тълкувателно решение?

Една съвсем не малка част от съдиите във ВКС подкрепяха Таня Райковска в битката й за председателското място. Тя винаги се е отнасяла с уважение към колегите си и не си позволи атаки срещу своя опонент в предизборната битка. По-същественото и трайно е, че съдия Райковска е един от изявените съдии във ВКС с безспорен принос за развитието на търговското правосъдие. Нейни становища са били в основата на промени в Търговския закон.

Който и да е следващият председател на ВКС, добре би било да изчете концепцията на съдия Райковска, защото безспорно в нея ще открие много и добри идеи за развитието на ВКС.

Още поне 2 месеца пред съдия Райковска ще стои изпитанието да изпълнява едновременно функциите на председател на ВКС и ръководител на Търговската колегия. А това изисква изключителни усилия, особено когато страстите в съда кипят и успешното управление на съда е постижение.

 

 

Лозан Панов е вторият кандидат за председател на ВКС

Предишна новина

Проектобюджет 2015 създаде ново напрежение в затворите

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 31
  снимката е МНОГО ГОТ | нерегистриран
  4
  -1

  А достойнството на джурналиста Григор Сотиров - под въпрос, заради едни ми ти 30 сребърни монети!  Райковска въобще не е нищо по-различно от Ана Караиванова или който и да т.нар. административен ръководител в съдебната власт.  При тази конюктура, продължаваща повече от 70 години - достойни няма, има само мижатурки и подлоги.  В коя от двете категории е Райковска - можете сами да прецените!

 2. 30
  Георги В. | нерегистриран
  7
  -3

  Жалко за достойният съдия, който можеше да оглави ВКС, но Райковска си е авторитет и без това. В личен план обаче това е добро решение. Показа на цяла България на изслушването пред ВСС какво може и колко знае. А то е много повече от капацитета на почитаемата Панова. Но у нас това няма никакво значение,уви. Нито си струва ДС бере ядове с тези корумпати от ВСС, нито изглежда властолюбива - каза си го на изслушването, че е заемала всички ръководни длъжности по стълбицата и това не я блазни. Само не разбрах някой от кликата край Панова няма ли да й се извини за мръсните номера в хода на процедурата - то не бяха уж започнали наказателни процедури срещу България заради практика на търговската колегия, не беше чудо. Всеки народ си заслужава управниците, вкл.и шефовете на съдилища, очевидно. Честит ви Лозан Панов - административен съдия - председател на ВКС. Следващият мандат ВСС да избере направо Слави Бинев :)

 3. 29
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  5
  -3

  Аз пък не подкрепям долните хвалби!  Какво е достойното, и откога на нормалното казвате - достойно!  Истината е много проста - по правилата /които на мен не ми харесват/ тя се провали! И сега била достойна. Просто не я избраха, България завърши реми с Малта и ние както винаги се представихме достойно!  По какъв аршин е достойна и за какво е достойна - за поста на който не я избраха?  Откога казвате на нормалността - достойнство! Толкова ли сме деформирани?  Разберете - отсега нататък ще се нагледаме на провали, понеже провалящите са се провалили!  Това е толкоз просто и логично. Нито Панова, нито Райковска, още по-малко Панов - заслужават да бъдат начело на ВКС! Истина е, разберете го!

 4. 28
  | нерегистриран
  7
  -7

  Браво, Таня!

  Достойна и мъдра постъпка! Враговете ти позеленяха от завист и злоба, те издигат до посиняване едни и същи хора! Показа, че си над дребните съдийски душици, които се мислят за големи разбирачи и реформатори и те оплюха незаслужено!!

  БРАВО!!

 5. 27
  Райковска спечели като напусна точно тази надпревара. | нерегистриран
  9
  -4

  В тази предизборна надпревара изляха съвсем незаслужени обвинения към Райковска. Накрая се оказа, че всичко е кьорфишек. Докато тя не си позволи пряко или чрез други лица да каже каквото и да е лошо за Панова.

  Със смелостта си да участва в надпреварата и да защити тезата, че председател на ВКС трябва да е опитен съдия от кариерата, тя си спечели уважението на колегите си. Тя е човекът, който умело управляваше търговската колегия и потушаваше потенциалните конфликти там. Перфектен съдия. Това е същественото, което остава! Тя само спечели от тази надпревара и това ще се види и в бъдеще. Мъдро направи, че се оттегли в подходящия момент и за нея останаха позитивите.

 6. 26
  ************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 25
  Минувач | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#23] от "ами хич не ми жал даже": Интересен аспект. Тя отказва, предложителите изпадат в траур, не предлагат никого, кандидатурата остава единствена. Как това помага на Панова, след като пак няма да гласуват за нея? 8. 24
  | нерегистриран
  7
  -6

  До коментар [#23] от "ами хич не ми жал даже":  Грозно, много грозно... Спрете се вече.

 9. 23
  ами хич не ми жал даже | нерегистриран
  11
  -9

  За какво точно да ми е жал?!За това, че еднауж достойна изкарана в последния момент за да провали избора за председател на ВКС, накрая е разбрала, че не е достойно да разделяш този съд и да се правиш на конкуренция на вече обявен пред всички редставител и кандидат на ВКС.За какво точно да ми е жал, за това, че една уж дойстона бе предложена от едни всичко друго но не и авторитети сред магистратите,защото искаха на всяка цена да имат свой човек във ВКС и като не успяха с тази си намериха и предложиха друг и то от административните съдилища?!За какво точно да ми е жал?Постъпката на предложителите й ясно показва и колко са я ценили и колко е била авторитет в очите им и колко са държали именно тя да е председател.Ето това е истината, обективната истина .Не, не мие жал за това, че една уж достойна е позволила да бъде употребена от други недотам достойни, това си беше нейният избор, сътворен с нейната глава.Да си сърба сега надробената от нея супа.

 10. 22
  Личен избор | нерегистриран
  9
  -6

  Познавайки съдия Райковска,предполагам, че сама е отказала да я номинират. Тя е много принципен човек и никога не би приложила правилото "Целта оправдава средставата". Може би и затова не я избраха.

 11. 21
  Наблюдател | нерегистриран
  11
  -5

  Съдия Райковска може и да е качествена. За съжаление бе подкрепена от некачаствени и спорни в морално отношение хора.

 12. 20
  до #17 | нерегистриран
  4
  -3

  Колега,защо не адресирате въпроса си до членовете на ВСС,защото аз лично не съм член на ВСС и не виждам как точно е трябвало да я подкрепя.Може би според Вас трябваше в деня на избора да застана с плакат пред сградата на ВСС с надпис Изберете Райковска или да обявя гладна стачка в случай,че не бъде избарана.Или по -добре ни кажете Вие как я подкрепихте точно,за да вземем пример от Вас следващия път.

 13. 19
  ! | нерегистриран
  6
  0

  До коментар [#16] от "Мария":  Не е само кураж.

  И обективна възможност да се надпреварваш е нужна. А такава, поне у нас, не се дава всекиму.

 14. 18
  любопитен | нерегистриран
  5
  -5

  Аз също бих попитал автора на статията,откъде разполага с информацията,че Райковска сама се е отказала да участва повторно.В тази процедура освен съгласието да бъдеш номиниран е необходимо да има и кой да те номинира.Ако това е начин да се излезе от конфузната ситуация,че е предпочетен друг кандидат от хората,които я номинираха ,то бих казал,че подобни писания не са в услуга на Райковска,която наистина е достоен човек и не го заслужава.

 15. 17
  | нерегистриран
  4
  -7

  Виждам много добри думи във форума и си задавам въпроса -ЗАЩО СТЕ СТРАХЛИВИ И НЕ Я ПОДКРЕПИХТЕ ПРИ НОМИНАЦИЯТА И!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.