Съдия Сунай Осман получи трети ръководен мандат в кариерата си

Съдия Сунай Осман получи трети ръководен мандат в кариерата си
Съдия Сунай Осман бе избран за председател на РС-Момчилград

Съдия Сунай Осман, който в момента за втори мандат е административен ръководител на Районен съд - Ардино е новият председател на Районен съд - Момчилград. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

През 2017 година съдия Осман искаше да оглави РС-Златоград, но кандидатурата му се оказа спорна и той не бе допуснат до процедурата, тъй като Конституционният съд (КС) все още не се беше произнесъл по въпроса - дали магистратите, които са били два мандата административни ръководители, имат право да се явяват на конкурс за председатели за трети път - казусът с т.нар. "вечни началници". След решението на КС от 2018 година, с което окончателно бе дадена възможност за трети ръководен мандат, ако не се касае за един и същи орган на съдебната власт, вече нямаше пречка той да бъде допуснат до конкурса за ръководител на РС-Златоград. След изслушването на Осман през лятото на миналата година Съдийската колегия на ВСС не му гласува нужното доверие.

В професионалния си път Сунай Осман е бил съдия в Кърджали, Ардино, изпълнявал е длъжността на съдия по вписванията и нотариус, работил е и както прокурор."Знам, че съда в Момчилград е три път по-натоварен от Ардино, но мисля, че ще се справя. Познавам съдиите и съдебните служители, ние сме от един съдебен район, виждаме се, обменяме опит и мнения", мотивира кандидатурата си съдия Осман.

В концепцията си, като приоритет, той е заложил постоянните обучения на съдиите и съдебните служители, по-голяма прозрачност на правораздаването, включването на РС-Момчилград в Единния портал за електронно правосъдие, както и обновяването на компютърната техника в съда. "Системата, която към момента ползваме не е съвместима с тази на Единния портал, така че ще трябва да се работи в тази посока", поясни съдия Осман и допълни, че, ако бъде избран, ще работи активно и за подобряване качеството и бързината на правораздването в съда. "Трябва да се предприемат мерки за отстраняване на грешките и слабостите. В тази връзка би могло страните да се запознават с дела по сходни на техните казуси в останалите съдилища в района. Това би довело до намаляване и на противоречивата практика. Имаме нужда от обмяна на опит", заяви магистратът. Съдия Осман подчерта, че са необходими и мерки за повишаване на доверието на обществото в съдебната система. Това, според него, би се получило, ако се подобри обслужването в органите на съдебната власт, както и чрез провеждането на регулярни срещи с останалите органи на властта в района. 

Попитан какво е мнението му за прекрояването на съдебната карта, той отговори, че вижда като напълно естествено това никой административен ръководител да не иска закриването конкретно на неговия съд. Отчете още, че Момчилград, в частност, е планински град, и евентуалното му закриване би довело до затруднения на гражданите с придвижването и транспорта до съдилища в други населени места.

Атанаска Дишева обърна внимание на факта, че миналата година съдия Осман не е успял да събере доверието на Колегията за председател на РС-Златоград и го попита защо отново иска да се премести от Ардино. "Прави впечатление постоянното ви явяване в конкурси за административен ръководител", отбеляза Дишева. "В Момчилград има повече дела отколкото в Ардино, а на мен ми се работи повече. Искам да разнообразя практиката си", отвърна съдия Осман.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков заяви, че не вижда абсолютно никаква причина да не подкрепи кандидатурата на съдия Осман. На обратното мнение бе Атанаска Дишева. Според нея няма промяна в представянето на кандидата от лятото на миналата година, когато не бе избран за председател на РС-Златоград. Тя допълни и, че за нея представлява проблем "местенето от съд в съд", въпреки решението на КС. "Не оспорвам професионалните качества на съдия Осман, само че ние като кадрови орган трябва да държим сметка за това, че избирането му за председател на РС-Момчилград ще създаде повече проблеми, отколкото ще реши. Ако го изберем, в РС-Ардино ще остане само 1 съдия. Колкото и да е ниска натовареността в този съд, цялата работа, която има да се върши в един районен съд, да се върши от 1 човек само по себе си е проблем", мотивира отрицателния си вот Дишева.

В крайна сметка, с 8 гласа "за" и 4 гласа "против" – тези на Атанаска Дишева, Лозан Панов, Боян Магдалинчев и Цветинка Пашкунова -  съдия Осман бе назначен за ръководител на РС-Момчилгрд.

Междувременно, съдебните кадровици избраха председател и на Районен съд – Кула. Това е Петър Живков, който към момента е изпълняващ функциите ръководител и вече е изкарал един мандат.

Кандидатът подчерта, че в РС-Кула правораздават двама съдии, един от които е той. Това по думите му не затруднява работата в съда и е напълно достатъчно от гледна точка на наличните дела в района. Живков увери, че ще продължи установените добри практики, най-вече във връзка със срочното изписване на делата и отчете като постижение в рамките на временното си управление това, че е успял да подмени изцяло компютърната техника в съда и да извърши сериозни ремонтни дейности.

Цветинка Пашкунова го попита дали смята за обективен методът за изчисляване на съдийската натовареност. "Може би като сме малък съд, при двама съдии, оценката ми няма да е точна. Като гледам коефициентите, моята натовареност е малко над тази на колегата. И двамата работим при 100% натовареност. Което сочи, че може би системата е обективна, но за големите съдилища не мога да преценя", отвърна съдия Живков.  

Атанаска Дишева го попита дали според него наблюдава противоречива практика в Административен съд-Видин, както и дали в РС-Кула изобщо има някакви проблеми. Съдия Живков отговори отрицателно и на двата въпроса. "С оглед правораздаването, смятам, че ниската натовареност се компенсира от това, че гледаме всякакъв вид дела. Дежурствата си разпределяме по седмица. Някакви съществени проблеми не се наблюдават", обясни магистратът.

Единственият кандидат в процедурата бе подкрепен с изказвания за отличните му професионални качества и административен опит от Цветинка Пашкунова и Лозан Панов, а резултатите от вота показаха, че кадровиците единодушно му гласуват доверие да продължи да заема поста на председател на РС-Кула. 

Върнаха в РС-Златоград единствения съдия на щат, командирован от Лозан Панов в СРС

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна в РС- Златоград командированата в Софийски районен съд (СРС) от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - съдия Веселина Димчева.

 

Прекратяването на командироването й е по молба на и.ф. административен ръководител на съда, който от своя страна също е командирован там, тъй като тя се оказва единственият магистрат, който се води на щат в пограничния съд. Наличните места в РС-Златоград са общо две, включително и за председател. Единият щат обаче е незает, а втория е този на Димчева.

 

Казусът със съдия Димчева не е безизвестен. Още на 20 февруари м.г. Съдийската колегия на ВСС повдигна въпроса защо председателят на ВКС е командировал единствения съдия от Златоград в СРС. Кадровикът Севдалин Мавров тогава дори допусна, че това може „да се възприеме като първа крачка за закриването на съдилища", а колегите му посъветваха Панов да вземе своевременни мерки за кадровото обезпечаване на съда.

 

Той очевидно не е направил това, за да се наложи временният председател на РС-Златоград да се обърне с молба към кадровия орган за съдействие.

 

В изказването си единствено Атанаска Дишева се противопостави на молбата на и.ф. ръководителя на съда, но по-късно гласува в подкрепа на прекратяване на командироването. Председателят на ВКС Лозан Панов пък не присъстваше в залата. В крайна сметка единодушно Колегията прецени, че съдия Веселина Димчева се връща в Златоград.

Още по темата

Разпитват Бисер Лазов по делото за фалита на КТБ

Предишна новина

Всички 711 кандидати за младши съдии са допуснати до конкурса

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Доктор Зорге | нерегистриран
  1
  0

  Модераторите скрили коментара на Щирлиц, защото "съдържал вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица"!? В краткия коментар на Щирлиц няма нищо такова, написаното е самата истина, просто трябва да влезете в сайта на оная Комисия с дългото име, и ще намерите решението й от м.май 2008год., където е името на този "нов" съдебен началник, с всички конкретни данни, вкл. и имената на вербувалия го офицер от ДС. Ама страхът още е голям, нали, па затова ще скрием коментара на Щирлиц! Нищо ново скъпи мои, колкото по-напред, толкова по страшно!

 2. 3
  Да му се чуди човек, | нерегистриран
  4
  0

  защо му трябва на здрава глава болест???

 3. 2
  Марко | нерегистриран
  6
  -2

  След пародийното тълкуване на КРБ1991г. вратите за "нашите вечни началници" с мандати от по 25-30г.са широко отворени по хоризонтал и вертикал,а останалите на "тръстиката" и да не им гледат в канчетата.  "Луд изяда и два зелника,ала е по-луд ,който му ги дава."-нар.поговорка

 4. 1
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.