Из Кодекса за етично поведение на българските магистрати

4. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ВЕЖЛИВОСТ И ТОЛЕРАНТНОСТ

Изискванията за вежливост и толерантност се основават на присъщия за магистрата морал и възпитание и допринасят както за по-доброто изпълнение на служебните му задължения, така и за по-ефективното функциониране на самата правораздавателна система.

4.1. Поведението на магистрата в обществото трябва да се основава на добри обноски и добро държание, а в обществените и служебни контакти той трябва да бъде учтив и любезен;

4.2. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи;

5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;

5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;

5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;

В разгорещен словесен сблъсък влезе съдията от Софийския градски съд (СГС) и член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) Красимир Мазгалов в следобедните часове на сряда. Въпреки задълженията си към Кодекса за етично поведение на българските магистрати и Закона за съдебната власт (ЗСВ), съдията демонстрира и отявлени политически пристрастия, като обижда, ругае по адрес на Бойко Борисов и нарича държавата „кочина“.

Цялата история се развива под публикация на известния блогър Асен Генов, която в шеговит тон описва словото на президента Румен Радев пред Народното събрание в сряда. Генов е популярен с това, че е противник на руското влияние в България и не одобрява поведението на президента Радев и проруските му настроения. Малко след като Генов прави коментара си в социалната мрежа, съдията от СГС и член на ръководството на магистратската съсловна организация, която отдавна следва линията на целенасочено дискредитиране на властта във всичките й форми, се включва в дебат по темата за словото на президента, както и за паралела между личността на Румен Радев и тази на Бойко Борисов.

Председателят на Държавния съвет на Народна Република България, другарят Румен Георгиевич Радев произнесе пламенно слово...

Публикувахте от Асен Генов в Сряда, 2 септември 2020 г.

Отправените от Мазгалов реплики както към автора на поста Асен Генов, така и към други граждани, включили се в разговора, далеч прекрачват границата на добрия тон и изискуемото за всеки български съдия ниво. Нещо повече – освен, че съдията влиза в откровен политически разговор, като не крие агресивното си настроение към премиера Борисов и личните симпатии, които изпитва към президента Радев, той нарушава поне 4 точки от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, употребявайки думи като „кочина“, „корумпирано управление“, „селски кенеф“ и „Горно Уйно“.

„Nina Zaimova какви методи, госпожо? Питам Асен защо му е толкова важно сега да се разводняват едни ясни и конкретни искания за оставка, с коментари от типа "ти пък си много убав". Какво не Ви стана ясно? Да ви го нарисувам ли? Защото всъщност това псевдоинтелектуално словоблудство и философстване ни държи твърдо поданици на кочината. Що да протестираме, като можем да обсъждаме на маса и във фейса кой какъв бил и че точно той не можело да казва това или онова“, обръща се Мазгалов към гражданка, подписала се с името Nina Zaimova.

След кратък спор между съдията и Zaimova относно начина, по който тя се обръща към него, Мазгалов влиза и в директен спор с автора на публикацията Генов, като казва: „А за сравнението между Борисов и Радев- първият очевидно инспектира новооткрит селски кенеф в Горно Уйно, охраняван от стотина мутри. Радев е сред цялата маса протестиращи с двама души охрана. Толкова!“.

Спорът продължава с настояване от страна на члена на ръководството на ССБ, че Борисов всъщност се крие от протестиращите. В разговора, Мазгалов дори обвинява полицаите в лъжа относно това, че при протестите в сряда срещу тях е бил употребен сълзотворен газ от страна на протестиращи. „Глупости, от месеци се появява на протестите. Ама те са "червени", нали? Това го прави всъщност само Борисов. И напоследък поради тази именно причина е принуден да скита немил- недраг на майната си по планински селца, заедно с два буса флоровци за ръкопляскане“, обръща се съдията към Асен Генов.

И продължава: „Вместо да се упражняваш в тези философии, защо например не отидеш да питаш началника на СДВР защо лъже, че не полицията, а протестиращите използвали сълзотворен газ. 20 полицаи били (само)обгазени в болница“.

Всичко цитирано дотук показва, че съдия Мазгалов не само, че не спазва етичните норми на поведение в обществото, каквито безусловно е задължен да следва, но и че очевидно не се притеснява от евентуална санкцията вследствие на действията си. Подобни разговори и епитети от страна на действащ магистрат и член на Управителния съвет на една от най-шумно демонстриращите се като морален стожер организации, каквато безспорно е ССБ, са недопустими и явно накърняващи доброто име на съдебната власт.

Последното би трябвало да даде и повод на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за незабавна реакция и взимане на мерки срещу подобен език от страна на съдии, които освен всичко останало по закон са ограничени в това да правят политически изявления и да заемат политически позиции. Обратното би дало сигнал, че всички български магистрати могат да си позволяват нецензурен език и грубо отношение към представители на други власти, както и уронване на престижа на съдебната система.

Главният прокурор се срещна с жената, чиято кола бе ударена два пъти от джип на централно кръстовище в София

Предишна новина

На първо четене: Приеха поправките в Изборния кодекс за машинното гласуване

Следваща новина

Коментари

76 Коментара

 1. 76
  Георги | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #75 от "Поручик Галицин | нерегистриран":
  Този съдия не е пъпеш като други негови колеги!!

  Правораздавателната система е пълна с наследници на комунисти.Та,защо си мислите,че е потекла мазгата на тоя магистрат?

 2. 75
  Поручик Галицин | нерегистриран
  9
  -6

  Този съдия не е пъпеш като други негови колеги!!

 3. 74
  *********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 73
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 72
  ************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 71
  ********************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 70
  До 69 | нерегистриран
  35
  -3

  Давай Лозане ! Народа е с теб, капушките в джибрите...както в Македония

 8. 69
  ****************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 68
  | нерегистриран
  6
  -12
  До коментар #53 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  Тоест, магистратът трябва да си мълчи, когато пред него някой говори неистини, защото това се доказва само в съда. И така да "пази авторитета" на съдебната власт. Да не заявява гражданската си позиция (макар в случая очевидно емоционална, но всъщност без да знаем контекста на разговора и от какво е провокирана тази емоционалност) за да запази достолепието си на магистрат. Според мен това е фалшиво и изпразнено от съдържание достолепие. И не води до авторитет, а до срам. Истината не може никога да уязви авторитет. Лъжата и мълчанието- обратното.

  Само че нито Вие, нито Мазгалов имате абсолютен монопол върху истината. Много хора мислят различно от вас и е възможно да са прави. Вие изразявате мнение. Въпросът е в начина, по който то ще бъде изразено. И дали е подходящо съдия да се изразява по такъв начин.

 10. 67
  | нерегистриран
  8
  -11
  До коментар #63 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  А кое е нарушил? Свобода на словото, драги. В лично качество магистратът има това право като гражданин. А при разпад на държавността и унищожаване на институциите има и задължението да говори. За независимост на съдебната власт може да се говори само ако има разделение на властите в една правова държава с реално върховенство на закона. Смешен и фалшив е "моралът", за който пледираш.

  Съдии от СГС да говорят за фалшив морал на другите е върховна наглост.

 11. 66
  Tribus Verbis | нерегистриран
  7
  0
  До коментар #65 от "Tale, quale | нерегистриран":
  Ех, Мазгалов, стига оправдания!

  Хахаха, добър опит, но не. А иначе си права, темата остаря.

 12. 65
  Tale, quale | нерегистриран
  3
  -8
  До коментар #64 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  В случай, че не си съгласен с мен, ето още един съдия, който казва същото :
  https://defakto.bg/2020/09/08/%d0%bb%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%88%d0%bf%d0%b8%d0%b3%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b5-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d1%8f%d0%bf%d0%b0/

  Ех, Мазгалов, стига оправдания!

 13. 64
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 63
  Tribus Verbis | нерегистриран
  14
  -1
  До коментар #62 от "Tale, quale | нерегистриран":
  Уж "накратко", а си много напоителен/на. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт - публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система. Кое от тези правила е спазил Мазгалов с логореята си във ФБ?

  А кое е нарушил? Свобода на словото, драги. В лично качество магистратът има това право като гражданин. А при разпад на държавността и унищожаване на институциите има и задължението да говори. За независимост на съдебната власт може да се говори само ако има разделение на властите в една правова държава с реално върховенство на закона. Смешен и фалшив е "моралът", за който пледираш.

 15. 62
  Tale, quale | нерегистриран
  7
  -9
  До коментар #55 от "Tribus Verbis | нерегистриран":
  Големи психоаналитици коментират в този сайт. От някакъв спор с неизвестен контекст, та през заключение за арогантност до професионална непригодност и чак "измитане" от съда. Малко по-полека. Арогантно е именно това което вие казвате - решавате окончателно за професионализма и морала на един магистрат от един частен разговор.

  Уж "накратко", а си много напоителен/на. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт - публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система. Кое от тези правила е спазил Мазгалов с логореята си във ФБ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.