Съдиите не искат спиране на ЕИСС, а опростяването й

Съдиите не искат спиране на ЕИСС, а опростяването й
Заседанието на Пленума, факсимиле: "Правен свят"

Съдиите от Софийския районен съд (СРС), Софийския апелативен съд (САС) и тези от страната, които са срещнали проблеми с новата Единна информационна система (ЕИСС) и поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) доработка на програмата, не искат спиране на системата и никога не са се заявявали против внедряването й. Това стана ясно от думите на представители на магистратите, които бяха отишли пред сградата на кадровия орган и бяха приети за изслушване от Пленума на ВСС по време на извънредното му заседание. С това на практика се оказва, че напрежението, образувано около системата през последните седмици и заплахите за спиране на цялата система, е напълно изкуствено създадено, при това отвън – не от средите на самите съдии.

Андрей Георгиев от СРС бе категоричен, че никой не е против електронното правосъдие, а проблемите на магистрати и служители са от битов характер. Молбата на съдиите всъщност е изпълнителят на проекта „Информационно обслужване“ да положи малко повече усилия за по-бързо отстраняване на текущите проблеми и за опростяване на част от стъпките.

„Не може да се качи присъда без качен протокол, много стъпки, малки детайли, свързани с това, че някои видове актове, които се постановяват еднолично, като разпорежданията, е предвидено да се подписват от целия състав. Проблемите не са в цялостната организация на системата и ние не сме против въвеждането на електронна система, но моля Ви, пожалете ни! Има много неща в този интерфейс, които би трябвало да са автоматични. За мен това е проблем на това, че трябва да се действа известно време още с паралелни дела или фиктивни дела, но чак тогава да се мине към реално действие. Това не са проблеми, които не са били типични и за други системи преди това, но не можем да поправяме всичко в реално време“, обясни съдия Георгиев.

Весислава Иванова от САС потвърди това становище, като добави, че проблемите не са в полагането на електронния подпис, каквато интерпретация на исканията на съдиите бяха направени от някои съдебни кадровици и медии, а в стъпките, които водят до това.  „Системата не е user-friendly, има много стъпки, за да се качи в системата един акт. И деловодителите, и секретарите са ужасно затруднени и им отнема адски много време, за да обработят едно дело. Освен това не знам защо диспозитив и мотиви се качват отделно. В системата, като се качи акт, системата генерира номер и дата, което означава, че другите двама колеги трябва да са на място, за да го подпишат, тъй като иначе ще има разлика в датата, на която е подписано и датата в книгата. Това означава, че членовете на въззивния състав трябва да се организираме да се намираме на едно и също място, в едно и също време. Мога да кажа, че вече понаучих стъпките, но има проблем, когато се съберат много актове накуп. Проблем е, че не мога да изтрия задачи, може да съм объркала, да съм я поставила повече от веднъж. Това също създава трудности. Накратко да обобщя – за едно определение, което написах за 5 минути, ми трябваха 45 мин., за да го кача в системата“, каза тя.

„За нас полагането на електронен подпис не е проблем, ако преди това не се изискват 30-40 клика“, посочи още съдия Иванова.

Анелия Братоева от СРС се присъедини. „При нас системата се въведе миналата седмица и ние нямаме много опит. Но така или иначе за това време постъпиха дела и констатирахме, че проблемите в периода на пилотното внедряване, констатирани от колегите, не са отстранени. Идеята е да не се генерира това недоволство и тази неприязън за работа с тази система, защото когато очакваш една система да облекчи работата ти всичко да става по-бързо и лесно, а стане обратното – това само по себе си забавя работата и у нас съдиите се поражда нежелание да работим с нея. Ние не отказваме да работим с ЕИСС, не сме против електронно правосъдие, просто молим, когато работим в реално време с нея, тя да не затруднява работата ни. Има проблем и със съдебните служители. Някои от тях, въпреки рутината, с която трябва да разполагат, срещат затруднения с обработката на дела. Има служители, които ще намерят работата с тази система за непосилна и съответно ние ще загубим обучени съдебни служители. Нашето искане е да се минимизира човешкото влияние върху програмата, за да се концентрираме ние върху нашата същинска работа. Аз не искам системата да генерира проект на моя акт, искам да мога с едно кликване да го кача, а с третото да го подпиша“, каза и съдия Братоева.

И съдията Филип Савов изрично подчерта, че никой от съдиите не е против внедряването на ЕИСС, но потвърди, че исканията на магистратите са за опростяване на интерфейса и част от необходимите стъпки. „Нормално е, когато има нова система, да има проблеми. Проблемът е в начина на реакция на тези проблеми. В периода на пилотното внедряване имаше някои неща, които не бяха отстранени, вярно е, че друга част бяха отстранени, но мисля, че „Информационно обслужване“ биха могли малко повече да се постараят“, посочи съдия Савов, също от СРС.

Боряна Димитрова изненадващо се намеси и прекъсна изслушването на съдиите и посочи: „Нека решим какво ще правим с програмата.  Да работим конструктивно. Ще се спира ли или не“. С това съдиите бяха изпратени от залата и дебатът продължи.

След като кадровиците гласуваха, че няма никаква причина да изслушват и адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет (също дошла да протестира срещу ЕИСС пред сградата на ВСС, макар че адвокатите не работят с въпросната програма, бел.ред.), което бе предложено по неясни причини от Олга Керелска, дебатът продължи с изслушване на представители на „Информационно обслужване“ относно забележките на съдиите.

„Стъпките за подписване на акт вече са намели до 3. Това е направено през последните няколко дни. Това, че присъдата не може да се качи преди протокола до известна степен не е така. Дали сме възможност за качване на присъдата още преди 2 месеца. Системата освен това предоставя възможност потребителят да определи дали актът трябва да се подпише еднолично или от целия състав. Това нещо е налично в системата и има възможност да се избере от потребителя преди подготовката на акта. За кликовете – това, което казах дотук, което сме изработили през последните дни е част от подобренията в системата, които се правят ежедневно от нашите екипи. Направихме и една промяна относно момента на генериране на номера и датата на акта, което беше резултат на дискусии със съдии, включително и в Съдийска колегия. След като се генерира съдебният акт, при първото подписване, с генериране на PDF файла, документът се генерира в ЕИСС и чак тогава се подписва окончателно. По всяко едно от писмата сме правили детайлен анализ относно забележките и където е била нужна промяна – тя е направена. Когато това не е било възможно са изложени мотиви защо съответната промяна не може да бъде направена“, посочи един от представителите на фирмата-разработчик.

„Не сме скрили нито едно писмо, нито една забележка. Заставаме зад продукта си и благодарение на съдия Александър Ангелов от СРС постъпиха няколко предложения, които са взети предвид. Кардинални промени не могат да станат от днес за утре, но което е спешно и наложително се прави на място. Ние работим по ясни и конкретни изисквания. Изключително благодарим на съдилищата, които са направили труда да конкретизират исканията си. Не, че има много кликове и т.н., а да конкретизират – в еди кой си прозорец има проблем. Всичко, което пристига при нас подлежи на много сериозен анализ, в това число и от екипа на ВСС. Идват много и различни становища по едно и също нещо. Трябва да се вземе решение. Затова нашата идея беше да се образува този експертен съвет, който да взима конкретните решения“, посочи и Снежанка Смилкова от „Информационно обслужване“.

Свидетел по делото КТБ: Цветан Василев лично раздаваше кредитите

Предишна новина

Иззетите от разследващите артефакти от офиса на Божков станаха 6 566

Следваща новина

Коментари

32 Коментара

 1. 32
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #25 от "Прав си, Спиридоне | нерегистриран":
  и понеже съм прост, от днес - 16.09.2020 год., спирам да посещавам този сайт. Статиите , ако могат да се нарекат така, са удобни, писани под диктовка. С изключение на шепа опортюнисти, останалите магистрати виждат, а ако не - скоро ще видят за какво иде реч.

  Аааа, и най-редовно обявяват, че някой коментар е неприемлив, низависимо, че на съдържат нито една оскърбителна дума.

 2. 31
  аааа | нерегистриран
  2
  0

  .........ами то само с писания не става бе интелигенти!Подсетете се какво беше казал Ляпчев!

 3. 30
  Re | нерегистриран
  3
  0

  Та ние сме вече 30 години в паралелна реалност, ако не знаеш.

 4. 29
  | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #28 от " | нерегистриран":
  Недялко Недялков-пий си хапчетата и отивай на 4-ти километър.

  Тоз по-скоро е Хаджигенов или някой превъзбуден негов последовател. Големи "революционери", народни съдилища чертаят, изборни магистрати, не знам какви глупости...то бива да си вярваш, ама тези направо са се вкарали в паралелна реалност... Айде малко по-сериозно :)

 5. 28
  | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #27 от "Re: | нерегистриран":
  И Слава Богу! Днес пристигнаха мощите. За невярващите - нова К ще има. И ще засегне и окопалите се непотисти и вся остальная в така наречената съдебна власт. И не така според Иванка от отровеното общество, правен съветник на льотчика, а така - пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори и ще видите вие ЧУДО! Ще ставате вие всички (протестиращи и скатаващи се) юристи на свободна практика!

  Недялко Недялков-пий си хапчетата и отивай на 4-ти километър.

 6. 27
  Re: | нерегистриран
  2
  -10
  До коментар #25 от "Прав си, Спиридоне | нерегистриран":
  и понеже съм прост, от днес - 16.09.2020 год., спирам да посещавам този сайт. Статиите , ако могат да се нарекат така, са удобни, писани под диктовка. С изключение на шепа опортюнисти, останалите магистрати виждат, а ако не - скоро ще видят за какво иде реч.

  И Слава Богу! Днес пристигнаха мощите. За невярващите - нова К ще има. И ще засегне и окопалите се непотисти и вся остальная в така наречената съдебна власт. И не така според Иванка от отровеното общество, правен съветник на льотчика, а така - пълна изборност и мандатност на всички съдии и прокурори и ще видите вие ЧУДО! Ще ставате вие всички (протестиращи и скатаващи се) юристи на свободна практика!

 7. 26
  малък съдия от малък съд | нерегистриран
  14
  -4

  Уважаеми членове на ВСС, започнахте ни с ЕИСС, сега ни довършете с реформата на съдебната карта, защото и по този проект срокът изтича. И си довършете мандата с дълбоко удовлетворение от добре свършена работа. А аз като един добросъвестен съдия, с над 20 години стаж, но все пак
  от малък ненатоварен съд, ще пия една студена вода, за ваше здраве!! Хай наздраве, за съдебните реформи!! Да сте живи и здрави!!

 8. 25
  Прав си, Спиридоне | нерегистриран
  13
  0
  До коментар #21 от "Спиридон (фотограф) - дрескод | нерегистриран":
  ми -- не чети! Толкоз е просто.

  и понеже съм прост, от днес - 16.09.2020 год., спирам да посещавам този сайт. Статиите , ако могат да се нарекат така, са удобни, писани под диктовка. С изключение на шепа опортюнисти, останалите магистрати виждат, а ако не - скоро ще видят за какво иде реч.

 9. 24
  Мирча Кришан | нерегистриран
  23
  -1

  Триете на 98%. Страх от истината.

 10. 23
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 22
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 21
  Спиридон (фотограф) - дрескод | нерегистриран
  3
  -11
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  Лъжете, Правен свят! Както обикновено-по пеевски. Затова броят на четящите Ви намаля 4-5 пъти.

  ми -- не чети! Толкоз е просто.

 13. 20
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 19
  Фриц Клингенберг | нерегистриран
  8
  -9

  Съдиите не правораздават на Марс! Съдия в BG при действието на настоящата Луканова Конституция се става или се ставаше след като те харесат двайсетина лелки и чичковци в едно съветче, което за благозвучие и не по българска традиция се нарича - магистратско. Та тези лелки и чичковци са предварително одобрени от големия им брат, а иначе ги "избират" на сгляда в народното събрание /пфу/ или се самопредлагат, самопрогласят и самохаресват в кастата на богопомазаните правораздавачи от времената на цоциализЪма. Та .. по темата. За да те харесат по правило не се изисква да си умен и красив, а дори напротив! По възможност е за предпочитане да си патентован в некой ПУЦ или още овреме да си се офукал по линия на РАБФАК. Задочниците са с предимство. По простата причина, че са по-послушни, а умният човек е критичен и (само)критичен ... Дърева ... и по възможност ако не прилича на некоя вещица от "Позитано 20" ... току виж станал председател на върховен съд! Пфу. Особено ако има късмета да го бутне на закуска некой руснак. Продължаваме. До XXI век въпросният сабор от лелки и чичковци не провеждаше проформа даже сгляда, а направо така да се каже ... подбираше кандидатките /и кандидатите/, понеже феминизацията е повсеместна. Защо ли ма Сийке? Но, обаче, требеше да улазаме у ЕС и оп 2004 година първият централизиран и не знам къф конкурс ... майко мила. И ... не спичалиха от хазарта и футбола и оп ... отмениха със закона конкурсите, заради конкурса! Майко мила. после пак ги въведоха, но всичко си беше по нашенски --- ти на мен --- аз на теб --- по телефонната право и не само ... построиха се на първа линия разни работи ... и те така. И Захариевата каза ... 90% НЕДОВЕРИЕ! И се започнаха едни СТАЧКИ, СТАЧКИ, СТАЧКИ ... долу Гешев ... прокуратурата при милицията ... пък те целите в злато. Кат телци.

 15. 18
  Какво искат | нерегистриран
  27
  -3

  До опростяването искаме спиране. И тъй като към сегашния момент такова опростяване няма, значи искаме спиране. Колкото и да го овърта "правен" свят

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.