Съдиите следва да имат отговорността пред обществото по отношение на наказанието, което налагат

Съдиите следва да имат отговорността пред обществото по отношение на наказанието, което налагат

В интервю за БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов коментира внесения законопроект за изменение на института на съкратеното съдебно производство. Проектът, който предвижда съкратеният процес да не важи винаги за най-тежките престъпления, е внесен от ГЕРБ. Той се предлага като алтернатива на предложените от политическите партии БСП и на Обединените патриоти, които пък предвиждат цялостно премахване на института за тези престъпления.

Министърът коментира внесения проект, че с него се цели да се намали възможността за редукция на наказанието, но все пак да остане възможно провеждането на съкратеното производство: "В нашия законопроект, който внесохме в четвъртък, сме дали конкретни отговори на тези въпроси. Смятаме, че те по никакъв начин няма да затруднят правоприлагането. Два са критериите, които сме посочили в нашето предложение за промяна на чл. 58а от Наказателния кодекс. Подчертавам, че това е нашата разлика спрямо другите законопроекти, които предлагат изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Първата е обективна - по отношение на вида престъпление. В предложението са визирани четири групи престъпни деяния - тежка телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване."

Той допълва, че се предлага сегашната задължителна редукция с 1/3 от наказанието да се намали примерно с 1/5, като следва да се преценява за всеки конкретен случай от съда: "Аз имам доверие на българския съд и смятам, че като общество трябва да се доверяваме, а тук доверието задължава. По отношение на субективността – когато е обективна, автоматична, императивна нормата, обществото казва "Да де, ама не е справедливо." – след като имаме дефицит на справедливост в определянето на наказането на този институт нека тогава да имаме възможност за преценка."  Така Данаил Кирлиов заявява позицията си, че съдиите следва да имат отговорността пред обществото по отношение на наказанието, което те налагат.

По отношение на процедурата за избор на нов главен прокурор министърът на правосъдието отбеляза, че според него, процедурата се осъществява законосъобразно. "За мен това, което беше положителна изненада беше единството и мнението на специалистите в облстта. Смятам, че това е положителен сигнал."

В отговор защо не е се е възползвал от правомощието си да направи и той номинация отбелязва, че не е желаел да противопостави една външна кандидатура на избора на съсловието. Според него "зад протестите има конкретни цели на конкретни лица, които следват опредлена конюнктура".

Правосъдният министър припомни и изявлението си, че, ако докрая на мандата на комисията на Юнкер през октомври Европейският мониторинг върху България не бъде премахнат, то той ще подаде оставката си: "Ако не успеем в този процес причните ще са в България. Моята оставка е на масата, важното е да достигнем до един положителен резултат."

Главният прокурор иска отмяна на гражданството за двама чужденци

Предишна новина

Страхът от Гешев всъщност е страх от институцията Прокуратура

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.