Съдийската КАК блокира, не може да взима решения с квалифицирано мнозинство

Съдийската КАК блокира, не може да взима решения с квалифицирано мнозинство

Дейността на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е на път да блокира заради недостиг на членове. Това стана ясно, след като зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев докладва предложение за промени във Вътрешните правила за организацията на дейността й.

След конституирането на новата КАК в началото на октомври, се създае проблем с броя на членовете й - оказа се, че съставът й е непълен с двама от квотата на съдиите и двама от квотата на съдебните кадровици. Красимир Шекерджиев отчете, че тя трябва да се състои от 19 човека, а сега работи с 15, като от настоящата седмица ще се съкрати до 14 души заради болничен на един от членовете, който е претърпял злополука.

Според Шекерджиев, ако правилата не се променят, то дейнотта й ще блокира окончателно, тъй като няма да могат да се събират необходимите гласова за взимане на решения с квалифицирано мнозинство, които към момента са между 10 и 11. Предложението на КАК е минималният кворум, необходимим за валидно и прието решение, да е 7 от членовете й. Случайно разпределение на атестациите, с цел равномерност, е още едно от предложенията, което да се включи в правилата за дейността на КАК.

"Ваше е управленското решение ще работи ли изобщо тази Комисия и как ще работи. Попълнете тази Комисия, съкратете състава й или променете правилата, иначе дейността й ще блокира", призова колегите си от Съдийската колегия Шекерджиев.

От своя страна Вероника Имова помоли да се вземе в спешен порядък важното управленско решение за попълването на състава на КАК от Съдийската колегия. Необходимо е да бъдат конституирани нови двама съдебни кадровици, които да се включат в Комисията, след като Драгомир Кояджиков и Даниела Марчева се отказаха да участват в нея.

Това предложение доведе до отлагане на дебата по темата, така че в следващо заседание да бъде обсъдено и решено кои членове на Колегията ще влязат в състава на КАК на мястото на Кояджиков и Марчева, а едва след това да се коментира въпросът с измененията в правилата.

Междувременно Колегията реши да делегира на Комисията за професионална етика към Съдийската колегия ново правомощие. Както "Правен свят" писа ресорната комисия към кадровия орган иска да има право да оценява не само съдии, кандидати в конкурсни процедури, а и такива, които са обект на предложения за дисциплинарки и сигнали за нарушения. Предложението бе правилата да се изменят така, че Комисията да може да събира доказателства, да прави проучвания, да изслуша магистрата срещу когото е подаден сигнал, следователно да може да прецени дали има нарушение на етичния кодекс самостоятелно, вместо тази дейност да се извършва от етичните комисии към съответния орган на съдебната власт, в който съдията правораздава.

Без съществен дебат и без становища "против" Колегията се съгласи на това изменение. 

Още по темата

Кметът на Шабла отива на съд за престъпление с евросредства

Предишна новина

Шофьорът, убил на пътя балетиста Мартин Чикалов, отива на съд

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Съдия | нерегистриран
  9
  -4

  Този съвет ще удари дъното по безхаберие и мързел.

 2. 2
  КАК Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА | нерегистриран
  11
  -1

  КАК трябва да се зякрие незабавно, за да се отпушат конкурсите и атестацийте.

 3. 1
  нерегистриран | нерегистриран
  10
  -2

  Цялата работа на Съдийската колегия е такава- потънали в безвремие и философски размисли до пълна досада. Избори за Народно събрание да имаше, щяха да се проведат по-бързо , отколкото СК да реши нещо. И като си помисля, че се гласят да карат пълен мандат.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.