Съдийската КАК се увеличава с двама от професионалната квота

Съдийската КАК се увеличава с двама от професионалната квота

Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се увеличава с двама членове от квотата на действащите магистрати. Това решиха с мнозинство днес членовете на Колегията по предложение на Вероника Имова.

"С оглед нарасналия обем от работа, което личи и от наличните статистически данни, които обаче не са пълни, тъй като съдържат само планираните атестирания, увеличението е належащо. Предстоят и извънредни атестирания. Но така или иначе имаме вече откритите процедури в конкурса за повишаване в апелативните съдилища, за несменяемост, периодични процедури. На новата комисия КАК и предстоят 474 процедури по атестиране извън тези, които предстоят и са обявени, което налага да предложим на съдийската колегия да измени и допълни свое решение", обясни Имова и посочи какви са конкретните й предложения, свързани с увеличението на числения състав, разпределението по квоти и критериите към кандидатите.

Първоначалното предложение бе численият състав на членовете на КАК от професионалната квота, да се увеличи от 11 на 13, като 10 от тях да са от общите съдилища и 3 от административните. "С това се цели оптимизиране на дейността на Комисията", поясни Имова.

Второто предложение е за приемане на правила за избора на членовете на КАК от квотата на действащите магистрати, като се предлага въвеждането на квотен принцип по критерий специализиция по материя.

Не се предвиждат изменения в броя на членовете на КАК от съдийската колегия. Както и досега те остават шестима.

Сред критериите при избора на членове на Комисията фигурират новостите – кандидатите да нямат наложени дисциплинарни наказания, да нямат висящи дисциплинарни производства, както и да не са в конфликт на интереси с функции и дейности на КАК.

Красимир Шекерджиев, който е и зам.-председател на съдийската КАК, изцяло подкрепи предложението за увеличаване на броя на членовете й от професионалната квота. Той се мотивира с увеличилия се брой на предстоящите атестации и подкрепи нарастването на числеността да е точно с двама магистрати. Шекерджиев предложи обаче двамата съдии, с които да се увеличи Комисията да са със специалност гражданско право, тъй като най-много атестации се провеждат именно на граждански съдии.

Георги Чолаков внесе още един нюанс – избраните за членове на КАК да са действащи магистрати през целия си мандат и да не им предстои навършване на пенсионна възраст в рамките на едногодишното им членство в Комисията.

Атанаска Дишева не допусна да има изненади и се обяви "против" увеличението на членовете на КАК, тъй като го намирала за необосновано. Необходимо било да се преосмисли виждането за критериите за определянето на членовете на КАК изобщо. Забележки Дишева отправи и по отношение на всички предложени критерии за избор на членове на Комисията. Според нея те са нецелесъобразни и противоречиви.  

Олга Керелска застъпи същата теза – няма да е ефективно увеличаването на членовете на КАК, макар че атестациите се увеличават.

Севдалин Мавров предложи процедурно казусът да се отложи. С 4 на 6 гласа не бе подкрепен.

В крайна сметка Колегията увеличи членовете на КАК с двама нови членове, като Общото събрание на ВАС ще избира двама от тях, Общото събрание на ВКС пък ще излъчва 5 съдии, специалисти по гражданско право, 4 – по наказателно и 2 – по търговско. Новите членове на Комисията не трябва да имат дисциплинарни наказания и висящи дисциплинарни производства, както и да не се намират в конфликт на интереси и да са действащи магистрати през целия си мандат, обединиха се още кадровиците. 

Още по темата

Провали се атаката на Лозан Панов срещу председателя на САС

Предишна новина

Съдийската колегия връчи отличия на поощрени съдии

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    *** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 1
    *** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.