Съдийската колегия, а не Пленумът на ВСС, ще каже дали е тенденциозно отношението на Лозан Панов към спецсъдилищата

Съдийската колегия, а не Пленумът на ВСС, ще каже дали е тенденциозно отношението на Лозан Панов към спецсъдилищата

Дали има тенденциозност в отношението на Лозан Панов към специализираните съдилища, във връзка с разпоредената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) проверка на работата на съдии от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова? Този въпрос не е от компетентността на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), а от тази на Съдийската колегия, решиха съдебните кадровици единодушно.

На 30 ноември 11 съдии от АСНС се обърнаха с писмена молба до Пленума на кадровия орган да изрази становище по въпроса съставлява ли проява на тенденциозно отношение проверката, назначена от Лозан Панов, при положение, че няма данни за нарушения по производствата за мерките на Иванчева и Петрова и при условие, че въззивният съд все още не се е произнесъл дали законосъобразно първата инстанция е изменила мерките на двете подсъдими от "задържане под стража" в "домашен арест". Писмото на апелативните съдии бе включено като последна точка в дневния ред на Пленума на ВСС.

Още преди материалите по казуса да бъдат докладвани, представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев отбеляза, че въпросът не е от компетентността на целия Пленум към ВСС, а от тази на съответната колегия към него. Председателят на ВКС Лозан Панов взе думата и близо 10 минути цитира закона по отношение на това какви са правомощията на Пленума на ВСС, за да изрази накрая същото становище, като това на представляващия кадровия орган – че писмото на апелативните специализирани съдии неправилно е адресирано до Пленума на ВСС за становище. След това Панов се ангажира да внесе въпроса като точка в дневния ред за следващото заседание на Колегията на 11 декември.

Главният прокурор Сотир Цацаров сподели същата теза като тази на Магдалинчев. "Аз няма да чета закона с презумпцията, че всички сме го чели. Искам само да изразя становището на Прокурорската колегия, в която обсъдихме, че въпросът не е от компетентността на Пленума, а е от компетентността на Съдийската колегия. С оглед на това ще подкрепя внасянето на писмото в съответната Колегия", заяви главният прокурор.

След последвалото гласуване се оказа, че всички 20 присъстващи членове на Пленума на ВСС споделят това мнение. 

Още по темата

Държавите членки не могат да облагат с такса износа на електроенергия, произведена на тяхна територия

Предишна новина

Университетските дипломи от курсове, отчасти проведени едновременно, трябва да се признават автоматично във всички държави членки

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Марко | нерегистриран
  12
  -4

  Естествено,че не е тенденциозно,а наложително.  Защото т.нар."спецове" се говори,че не само са се самозабравили,но и не спазват законите при повечето наказателни дела с особен обществен интерес и това следва да се проверява,за да се контролира и да се предотвратят задълбочаване на проблемите.

  Бат,Лозан си върши работата в предоставените му от ЗСВ и НПК правомощия.

 2. 4
  Съдия | нерегистриран
  14
  -17
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Егати магистратите дето не знаят ЗСВ

  Според мен е адресирано нарочно до пленума, защото ако отиде в СК, ще потъне в някое чекмедже на Лозанита Лебедева, която определя дневния ред.

 3. 3
  СЪДИЙСКА КОЛЕГИЯ | нерегистриран
  7
  -10

  Тенденциозно е!

 4. 2
  | нерегистриран
  16
  -6

  Егати магистратите дето не знаят ЗСВ

 5. 1
  Св. Николай Чудотворец | нерегистриран
  25
  -3

  Утре ЕДИНОДУШНО ще преизберат по реформаторски протежето на Цацаров на предишния му стол - Хаджиев. Лозан ще се изниже, а ССБ на Пашкунова ще гласуват ЗА. А на бас? После пак не искате да чуете КАК и на каква възраст се става несменяем съдия в Германия! Толкова за реформите. И дотук за съдийското самоуправление чрез органа ВСС. АМИН

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.