Съдийската колегия бламира преназначаването на районни съдии

Съдийската колегия бламира преназначаването на районни съдии
Атанаска Дишева нападна Даниела Марчева заради предложение за оптимизиране на съдебната карта, колаж: Правен свят

Чл. 194. (1) ЗСВ
 
(Изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., предишен текст на чл. 194 - ДВ, бр. 28 от 2016 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.)
 
В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшия съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите.

Малко след като Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след дълъг спор взе решение да увеличи с една щатна бройка съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), кадровиците заформиха нов словесен конфликт, този път заради предложението на Комисията по натовареност за преназначаване на съдии от районните съдилища по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ. 

Даниела Марчева посочи, че 62 съдии са заявили интерес да бъдат преназначени, което е значително повече от реалната възможност. Тя представи и конкретните предложения:

Седем съдии - двама от Сливен, двама от Благоевград и по един от Пловдив, Варна и Дупница - да бъдат преназначени в СРС;

Един съдия от Свиленград да бъде преместен в РС-Пловдив;

Двама съдии от Добрич да се преместят в РС-Варна;

Двама съдии от Айтос и Варна да бъдат преместени в РС-Бургас;

Двама съдии от Стара Загора и Бяла Слатина да бъдат преназначени в РС-Ихтиман;

Двама съдии от Кюстендил и Бургас да се преместят в РС-Перник;

Един съдия от Бургас да отиде в РС-Сливен.

Кадровикът защити предложението си като посочи, че при взимането на решението Комисията се е водила от броя на делата, а не от броя на магистратите.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков на два пъти попита защо е нужно това разместване. Против предложението се обяви и Цветинка Пашкунова, която изрази опасение, че така би могло да се наруши конкурсното начало.

И ако Чолаков и Пашкунова, макар и критични, запазиха добрия тон, друг от кадровиците - Атанаска Дишева още в началото на своето изказване демонстрира агресивно поведение. На висок тон Дишева предупреди, че съдийското съсловие нямало да остане доволно, ако Съдийската колегия подкрепи точката, докладвана от Марчева. Дишева коментира, че предложението на Комисията по натовареността било пример за това как и този ВСС търсел начин да взима решения в полза на определени съдии. 

Бившата върховна съдийка изпадна в истерия, когато Марчева, очевидно засегната от арогантния тон и превратните коментари за нейния труд, си позволи да я репликира, макар и при изключен микрофон. Заради репликата, Дишева започна да крещи и да настоява Марчева да повтори думите си, за да бъдат протоколирани или да се извини. С оглед на демонстрираното поведение Марчева с право отказа. В рамките на продължилия дебат Дишева на няколко пъти отново повишаваше тон, очевидно демонстрирайки арогантно отношение към опониращия й член на Съдийската колегия на ВСС. 

След като ситуацията се успокои, благодарение и на намесата на Драгомир Кояджиков, Даниела Марчева с огорчение констатира, че предложението й е срещнало некоректно отношение. Кадровикът бе категорична, че решението на Комисията по натовареност не е имало за цел да заобиколи чл. 194 от ЗСВ и припомни, че много често конкурсите се проточват във времето. Тя изтъкна още, че предложението й имало за цел единствено оптимизиране на съдебната карта, което очевидно няма да се случи.

Председателстващият заседанието на Съдийската колегия Лозан Панов, очевидно доволен от нападателното поведение на Дишева по адрес на Марчева, на няколко пъти призоваваше да се пристъпи към гласуване, защото позициите били ясни. В крайна сметка седем от кадровиците, сред които Панов и Дишева, бламираха предложението, с което се попречи на възможността за скорошно преназначаване на районни съдии и оптимизиране на съдебната карта.

Още по темата

Сърбия въведе доживотен затвор за тежки престъпления

Предишна новина

Входът ще избира процента сградна инсталация

Следваща новина

Коментари

85 Коментара

 1. 101
  Докога | нерегистриран
  0
  0

  Ако това е кадрова политика да преместиш 15 щата от един районен съд в друг.. Как забравиха какво е напрежението в РС.. И това е години. Как заблудени от безкрайните справки, не прозряха, че не изравняването в натовареността на и без това задъхващите се районни съдилища е целта.. ДА СЕ ИЗРАБОТИ НОРМА НА НАТОВАРЕНОСТ НА РАЙОНЕН СЪДИЯ! КОДЕКСА НА ТРУДА ВАЖИ И ЗА РАЙОННИЯ СЪДИЯ! Извънредния труд се заплаща. Стига експерименти и камуфлаж и каламбури! Разкрийте щатове където трябва, но нека не се разрушават близки до нормално ниво съдилища! Те са модела и целта.

 2. 100
  за конкурсите | нерегистриран
  5
  0

  за какви конкурси става въпрос??? Вече година и половина на е приключил конкурса за ВКП, ВАП и НСлС при 70-80 кандидата!!! За РС конкурса ще е 3-4 години

 3. 99
  | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #98 от "до 90 | нерегистриран":
  Това е дискриминация. Какво й е на Дишева, че не става за едно естетично списание.

  Нищо й няма, разбира се, но не съответства на нито един от актуалните критерии за хубост - няма ботокс, няма силикон, но пък има кураж !

 4. 98
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 97
  адвокат от София | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #57 от " | нерегистриран":
  Че не сте адвокат, не сте. Че не сте от София, не сте. Написаното от вас е манипулативно поднесено. Защо пишете неверни неща?

  ВЕРНИ СА, НО ИЗГЛЕЖДА СА НЕУДОБНИ ЗА МНОЗИНА ...ЗАТОВА И НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ В ТОЗИ ФОРУМ.

 6. 96
  | нерегистриран
  6
  -8

  Справедливостта изисква да не се помисля повече за такова превратно тълкуване на закона от страна на комисията към ВСС направило това предложение.

 7. 95
  | нерегистриран
  6
  -5

  СПРАВЕДЛИВОСТТА

  изисква

  взаимното разместване по желание на съдии,да се случи за всички желаещи

  в

  ЕДНО

  ЗАСЕДАНИЕ.

 8. 94
  Незнаещ | нерегистриран
  7
  -2

  Няма нищо лошо в процедурата и дори и заобикалянето й, но да са наясно хората- кога, при какви условия и защо като ме назначат в Долно Нагорнище ще мога да се преместя в Горно, щото това искам- след ден ли, месец ли, година ли и какво трябва да направя в случая :)

 9. 93
  магаренце | нерегистриран
  9
  -7

  РАЗБЕРЕТЕ, с процедурата по чл.194 ЗСВ не се ЗАПЪЛВАТ СВОБОДНИ бройки в органите на съдебната власт, а се местят магистрати заедно с шатовете им. Където има, свободните места си остават свободни и за тях следва да се проведе конкурс. Ако няма процедура по чл.194 местата за конкурс няма да станат повече. Всичко се случва заради долните страсти на малките душички-завист,злорадство и глупост, а иначе свестните членове на ВСС вслушвайки се в аргументите и контактувайки със същества обладани от тези чувства се поддадоха на една голяма манипулация.

 10. 92
  Марко | нерегистриран
  11
  -2

  Хъм, и едните са прави и другите са прави донякъде,според мен.  С това "преместване" на практика не се заобикаля конкурсното начало ,а е друго алтернативно средство за попълване на места в различните органи на съдебната власт.

  Обаче гледано отвън не е много справедливо,тъй като на практика се явява заместваща алтернатива на конкурсното начало ,която ограничава последното.  Според мен би следвало да има някакъв баланс между конкурсното начало и преместването на магистрати като водещо да е първото и при наличието на незаети бройки в резултат на него да се преминава към преместването за запълването им. 11. 91
  Дежурен2 | нерегистриран
  10
  -6

  До коментар 88  Въпроса беше Риторичен! Знаем и за много случаи, в които колеги са постигнали развитие в кариерата на база показан висок резултат при устните изпити за повишаване и отлични атестационни резултати, без да имат връзки. Но май това е изключение от правилото! Въпреки това надеждата умира последна! Ще се кандидатства, ще се борим и ще се надяваме, че и на нашата уличка ще изгрее слънцето! Работата в районен съд не смятам, че е лоша за да се чувствам п.....н да я работя дори и до пенсия- самостоятелен си, независим си, поставяш основите на цялото производство, което се развива по-нагоре. Лично за мен е предизвикателство и ще продължи да бъде такова. Не страдам от болни амбиции. Да работиш в състав е много по-трудно! Имам опит и в това! Най-важно е да не се оставяме трудностите да ни сломят, да се стремим да бъдем все по-добри и по-добри професионалисти и когато имаме възможност да си защитаваме правата и интересите по възможно най-добрия начин!  До коментар 89  Абсолютно сте прав, колега! Трябваше да им чуем мотивите, поради които са решили да преместят точно тези 15 човека и какво се случва с останалите 45-50 човека! За съжаление на сайта не качват протоколите от заседанията на тази комисия от месец март насам, за да видим какво обсъждат в комисията, какви са им доводите, мотивите. Пълно затъмнение. Освен това процедурата по чл.194, ал.1 от ЗСВ изисква във фактическия състав закриване на съдилища, а в конкретния случай такова не се прави. Как тогава ще местят по този ред на база само желанията на магистратите? Абсолютна незаконосъобразност! Втората алинея изисква съгласие на административните ръководители! Да сте чули такива съгласия да са искани от административните ръководители, защото аз не съм, няма и колега, който да иска да дойде на моето място, което е второто изискване на фактическия състав! Така че и процедура по чл.194, ал.2 от ЗСВ е неприложима в случая във връзка с предложението на комисията! При това положение те по кой ред са решили да правят тези размествания? Очевидно по някакъв ред, който не присъства в закона. Искам да се преместя, но нека бъде честно и законово издържано, а не по този начин - без предвидена процедура в закона и очевидно в интуито персоне полза! Това е положението! В доводите си върховните съдии - членове на съвета бяха прави, че се нарушава закона! И да - Справедливостта и Равнопоставеността изисква като ще местиш - ще местиш Всички, като няма да местиш всички, няма да местиш Никой!

 12. 90
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #85 от "МОЛЯ НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ СНИМКА НА ДИШЕВА! | нерегистриран":
  УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,ЩЕ СПРА ДА ЧЕТА ВАШИЯ САЙТ АКО ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА МИ ПОДНАСЯТЕ ЛИКА НА ДРУГАРКАТА ДИШЕВА И НА ДРУГАРЯ ЛОЗАН ПАНОВ!ТЪРПЯ МОРАЛНИ ВРЕДИ.РАЗБЕРЕ ТЕ МЕ!

  Купувай си Плейбой, естет ! Там Дишева я няма, но пък твоите другарки и другари ги има !

 13. 89
  дежурен 87 и 88 | нерегистриран
  3
  -2

  СПРАВЕДЛИВОСТТА

  изисква

  взаимното разместване по желание на съдии,да се случи за всички желаещи

  в

  ЕДНО

  ЗАСЕДАНИЕ.  САМО ПРИ ТАКОВА развитие на нещата няма да се налага ДЕЖУРНИТЕ да се включват в подкрепа или не на определена теза.

 14. 88
  | нерегистриран
  12
  0
  До коментар #87 от "Дежурен2 | нерегистриран":
  Кога ВСС ще направят заплатите на районните съдии съответни на длажността за която се притежава ранг? Струва ми се справедливо - в районен съд се работи най-много. Заседанието стана истерично, когато поставиха процедурата по чл.194 на обсъждане. Колегата Дишева не следва да държи такъв креслив тон, но беше права относно приложението на закона. Мен ме подразни изказването на Олга Керелска, че тях не ги интересували социалните проблеми на съдиите, защото очевидно много колеги са посочили това като причини за исканото местене. А какво ви интересува, колега Керелска - да се държим като безчувствени машини, да се правим че проблемите в личния ни живот не рефлектират в работата ни, да се правим че не сме родители на деца с увреждания, че се грижим за сериозно болни членове на семействата си, че освен съдии сме бащи и майки, да пътуваме с години без това да е бил личния ни избор, а решението на системата преди 20 години, да си плащаме от джоба пътя си - къде е равнопоставеността с тези, които живеят и практикуват в един и същ град, а не са като нас по пътищата. Да се явим на конкурс - Добре! Защо тогава като тръгнеш да се явяваш всеки ти вика "Търси връзки"? Явно и конкурсите са предрешени и са за определени хора?! Хайде някой да отговори как с честно отношение и постигнати високи резултати в пряката работа, без връзки, можеш да постигнеш развитие в кариерата?

  никак, с честно отношение и постигнати високи резултати в пряката работа, без връзки, ще си седиш до пенсия в РС, ако я доживееш при това натоварване. в края на кариерата, като те поочука живота и се посмириш малко, може да те вдигнат за някоя друга годинка, за да не се чувстваш съвсем пре*.ан...

 15. 87
  Дежурен2 | нерегистриран
  20
  -3

  Кога ВСС ще направят заплатите на районните съдии съответни на длажността за която се притежава ранг? Струва ми се справедливо - в районен съд се работи най-много. Заседанието стана истерично, когато поставиха процедурата по чл.194 на обсъждане. Колегата Дишева не следва да държи такъв креслив тон, но беше права относно приложението на закона. Мен ме подразни изказването на Олга Керелска, че тях не ги интересували социалните проблеми на съдиите, защото очевидно много колеги са посочили това като причини за исканото местене. А какво ви интересува, колега Керелска - да се държим като безчувствени машини, да се правим че проблемите в личния ни живот не рефлектират в работата ни, да се правим че не сме родители на деца с увреждания, че се грижим за сериозно болни членове на семействата си, че освен съдии сме бащи и майки, да пътуваме с години без това да е бил личния ни избор, а решението на системата преди 20 години, да си плащаме от джоба пътя си - къде е равнопоставеността с тези, които живеят и практикуват в един и същ град, а не са като нас по пътищата. Да се явим на конкурс - Добре! Защо тогава като тръгнеш да се явяваш всеки ти вика "Търси връзки"? Явно и конкурсите са предрешени и са за определени хора?! Хайде някой да отговори как с честно отношение и постигнати високи резултати в пряката работа, без връзки, можеш да постигнеш развитие в кариерата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.