Съдийската колегия на ВСС да избере нов председател на Административния съд в Бургас

Съдийската колегия на ВСС да избере нов председател на Административния съд в Бургас

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще направи във вторник втори опит да избере титуляр на Административния съд в Бургас. 

Постът бе овакантен още през април 2011 година, след като ВСС отстрани тогавашния председател на съда Атанас Вълков заради това, че бе обвинен в имотна измама. Тогава, по предложение на доскорошния административен ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, за изпълняващ функциите председател на Бургаския административен съд бе избрана Таня Евтимова – заместничка на Вълков. 

В началото на 2017 година предишният ВСС направи първи опит да избере председател на Административния съд в Бургас. Тогава кандидати бяха Румен Йосифов, Мариета Бушандрова и Христо Христов, който е претендент за поста и сега. Тогава нито една от кандидатурите не събра нужното мнозинство и се наложи Таня Евтимова да остане и.ф. административен ръководител на съда.

През март т.г. Евтимова подаде молба да бъде освободена от функциите й на временен ръководител и да стане редови съдия. ВСС уважи искането й и на 11 април назначи настоящия и.ф. председател на съда Панайот Генков, който също е кандидат за титуляр.

Така във вторник за поста отново ще се състезават трима съдии – Веселин Енчев – съдия в Административен съд-Бургас, Панайот Генков – и. ф. административен ръководител на Административен съд-Бургас и Христо Христов, също съдия в Административен съд-Бургас.

Атестационната оценка на всеки от кандидатите е "много добра", също така към концепциите и документите на претендентите, внесени във ВСС, са приобщени положителни становища по отношение и на тримата. 

Съдия Веселин Енчев е с 14-годишен юридически опит. Работил е като адвокат, бил е съдия в Софийския градски съд, пет години е бил асистент в Юридическия факултет на Бургаския свободен университет. От 2007 година е редови съдия в Административния съд. Участвал е в множество допълнителни обучения, сред които и семинарите "Практика на Съда на Европейския съюз по данъчни дела" и "Законът за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси. Съдебно оспорване на административните актове по ЗУТ. Приложение и съдебна практика по Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за митниците. Местни данъци и такси". 

Съдия Панайот Генков започва работа като стажант-съдия в родния си град Ямбол, а по-късно става районен съдия. От 1987 г. до 1992 г. е военен съдия в Сливен. На 1 декември 1992 г. е избран за председател на Окръжния съд в Ямбол. През март 1999 г. е избран за съдия във Върховния административен съд (ВАС). През 2003 г. става член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и председател на Комисия "Съдебна администрация". Бил е и председател на Първо А отделение на ВАС, което гледа данъчни и митнически дела. Към момента е и.ф. председател на съда, за чието председателско място се бори. 

Съдия Христо Христов е завършил висшето си юридическо образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има над 27 години юридически стаж, от които близо 22 в органите на съдебната власт като следовател и съдия. През 1989 г. става стажант съдия в Окръжен съд-Сливен. Бил е следовател във Военно-окръжната прокуратура в Сливен, началник на отдел "Следствен" в РДВР-Сливен, следовател в Столичната следствена служба, както и административен ръководител на сливенската Окръжна следствена служба. Към момента е редови съдия в Административния съд в Бургас. 

В своите концепции и тримата претенденти за поста председател на Административния съд в Бургас отчитат като основен проблем високата натовареност на съда и недостатъчната кадрова обезпеченост. Съдиите Енчев, Генков и Христов определят като основна своя задача, при евентуално заемане на длъжността, увеличаване на щатовете в съда, с цел намаляване на натовареността и увеличаване на ефективността на работата на магистратите.

Мая Манолова поиска намаляване цената на водата

Предишна новина

Кабинетът наруши изискване да се произнесе по гражданска инициатива

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  нерегистриран | нерегистриран
  0
  0

  Що пишете глупости. Поста е овакантен след изтичането на мандата на Евтимова, а не през 2011.

 2. 3
  Бургас(co.), морето и неговите трудови хора | нерегистриран
  2
  0

  Нема лабаво![[_67439_]][[_67440_]]

 3. 2
  | нерегистриран
  8
  -4

  А нещо за това, че Генков е преписал концепцията си?

 4. 1
  Трети опит | нерегистриран
  16
  -3

  Генков да довърши хотела в Приморско.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.