Съдийската колегия на ВСС освободи Калоян Топалов, но не го награди

Съдийската колегия на ВСС освободи Калоян Топалов, но не го награди

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освободи председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов и заместничката му Биляна Балинова от ръководните им постове, както и от съдебната система.

Топалов и Балинова подадоха оставки в средата на септември, като в няколко интервюта председателят на СГС каза, че напуска поста и системата, защото е изпълнил дори повече от заложеното в концепцията си за работа в съда, а и не виждал повече предизвикателства в работата в съдебната власт.

Съдийската колегия беше на път да гласува оставката, считано от 2 октомври, без дебат, но думата пожела да вземе Галя Георгиева и подчерта, че оставката е личен акт и макар да не са изложени мотиви в нея, трябва да бъде уважено желанието на Топалов.

След това отношение взе и Калин Калпакчиев, който каза, че ВСС дължи и някаква оценка на свършената от председателя на СГС работа, а тя, по думите му, не е малко. Калпакчиев изтъкна многото наследени проблеми в съда, които Топалов е разрешил, извършените "мащабни промени в администрацията със съдебните помощници", подлагането на ръководството на агресивни атаки, довели и до множество проверки, които обаче не са констатирали сериозни нарушения, а показали и добрата посока, в която се движи СГС.

Накрая Калпакчиев направи предложение Топалов да бъде и награден с личен почетен знак първа степен-златен за проявени висок професионализъм, образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Предложението му беше подкрепено от Юлия Ковачева, която поясни, че председателят олицетворява един съд и заслужава да бъде награден, а Топалов е променил успешно организацията на работа.

"Висшият съдебен съвет не успя да защити името на съда и на неговия председател от публичните нападки и му дължи това. А ние знаем, че основната роля на Висшия съдебен съвет е точно тази. Жалко е, когато хората напускат системата, след като са вложили толкова време и усилия, а и самата система е инвестирала в тях", каза Ковачева.

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев репликира обаче, че няма да подкрепи предложението за награда, тъй като Топалов не е изпълнил дори мандата си и подчерта, че такива награди се дават на магистрати с много по-голям стаж. "Бих го подкрепил при пълен мандат", добави Колев и не се съгласи, че съдебният съвет носи някаква вина за оставката на Топалов.

При гласуването на оставката на съдия Балинова, Калин Калпакчиев поясни, че няма да прави предложение и за нейно награждаване, защото "не е много справедливо да подлагаме на унижение и колегата".

Преди началото на заседанието председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че е притеснен от подадената оставка от Топалов, защото в съдилища, които по-дълго останат без титулярни председатели, се създава напрежение. По думите му, процедурата по избор на нов председател ще отнеме много време, тъй като предстои конституирането на новия ВСС.

"Да, немалко е свършено, но работата на съдебната система е непрестанна. В този смисъл няма как да не съм притеснен от това, което се случва.", каза Панов.

Още по темата

Съдът глоби с 4500 лева шведа, който ритна камериерка в Слънчев бряг

Предишна новина

Брюксел проверява напредъка на България в съдебната реформа

Следваща новина

Коментари

29 Коментара

 1. 30
  Обади се | нерегистриран
  5
  -6

  Да не си от прокуратурата та да пращаш честитки и ли ме заплашваш с САМОУБИИСТВО КАКТО ТВОЯ МЕНТОР ПРИТИСКА ЧРСТНИТЕ СЪДИИ, А?

  От такива пишман мутри ми е писнало

 2. 29
  До 28 | нерегистриран
  10
  0

  Смешен и жалък си!Комплексиран клавиатурен мишок!Намерил кого да плаши с честитки...!Смешкооооооо!!!Айде прати ми честитка,чакам я с нетърпение,ахахахахахаха,клоун!

 3. 28
  До Хаха | нерегистриран
  0
  -8

  Абе ти ще получиш честитката пък се смей. Те мишелнцата да най-опасни, внимавай да не те хапнат. Ха ха ха

 4. 26
  До 12 | нерегистриран
  1
  -13

  ЕК Бате знам кой си внимавай да не получиш скоро ти някоя честитка

 5. 25
  анонимен | нерегистриран
  7
  -29

  За това, че един депресиран и психически неустойчив съдия, не е издържал на напрежението и е посегнал на живота си, не можете да вините абсолютно никого. Така че престанете с пошлите манипулации, защото сте злобни и дребни душици.

 6. 24
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 23
  Доброжелател | нерегистриран
  19
  -10
  До коментар #12 от "Бате ... | нерегистриран":
  Един тиквен медал за този престъпник...

  Пожелавам две обвинения по НК поне

  Аз пожелавам и на Лозанита,щото и той вървеше по медиите и обясняваше за „Виенската конвенция” и подслушване.

  Прокуратурата е на ход

 8. 22
  Хахаха | нерегистриран
  18
  -8
  До коментар #13 от " до Елмаз | нерегистриран":
  Питам без злоба. Повечето от нас живеем от заплатите си и погасяваме кредити. Как ще си починем без да работим? А ако можем да си позволим да не работим, кой ще издържа нас и семействата ни? Ако ще се издържме сами, откъде са ни спестяванията?

  А ми класическа схема на пране на пари ще видим от бившия председател на СГС и давидим органите какво ще направят ...

 9. 21
  да ти е честито | нерегистриран
  5
  -12

  Успех

 10. 20
  ТЪПалов | нерегистриран
  40
  -10

  След три дни никой няма да помни Тъпалов!Управлението му няма да се запомни с нищо добро,освен с това,че той създаде климат на интриги,лъжи,разделение между колегите и напрежение!Оттеглянето му е празник за всички съдии в СГС!Същия тупан като Лалов!Помисли се за много голям и велик реформатор и набързо му "реформираха" магистратската кариера.

 11. 19
  | нерегистриран
  22
  -5

  Оставката е приета. Сега е време да разберем защо бе подадена. Тук четат и запознати хора. Хайде, дайте малко информация.

 12. 18
  Елмаз | нерегистриран
  9
  -16

  Странна логика , след като има деца и кредити ...трябва да остане председател на СГС . Ами точно затова има мотив да се махне:))

  Ако го мерна изпосталял да проси около Съдебната палата, може и да му купя някоя баничка и боза /от по-евтините/.

  Хайде , чакам конкретни примери и схеми как според вас Топалов е забогатял в СГС и ще бяга в Аруба с милионите . Все пак по важните дела СГС е първа инстанция. Вие ако сте в корупционна ситуация бихте ли дали пари за уреждане на решение , което подлежи на обжалване пред още две инстанции. Аз не бих.

 13. 17
  до Елмаз | нерегистриран
  21
  -1

  Пишеш общи приказки. Топалов има един куп деца и е теглил кредит за около 400000 лв. Балинова издържа семейство. Какви почивки?

 14. 16
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #15 от "Елмаз | нерегистриран":
  Да не изпадаме в сиромахомилство и наивистичен популизъм . Обществото е разслоено и има всякакви хора . Достатъчно е човек да се разходи по улиците на София , Пловдив или Варна , за да види какви коли карат някой хора и какви възможности имат. Има хора с реален бизнес , с добри професии , с наследствени богатства и пр. Не е вярно , че всеки е с кредити и на крачка от гладна смърт ... въпросните 40 милиарда спестени от домакинствата са си реален факт .

  Внушението , че един човек /да приемем все пак , че и съдиите са такива/ не може да си позволи 2 ,3 или 6 месеца почивка след като е работил с години на добра заплата , е невярно . С някакви 40 000 - 50 000 лева , които е съвсем реално да се спестят от съдийска заплата за 5-6 години , може и две години да се живее.

  Не съм казал , че Топалов се е осигурил до гроб. Добър юрист като него ще си намери работа и е много вероятно да е доволен , че е напуснал кошмара "СГС".  Едно време баща ми плака като го уволниха от една служба , но после захвана частен бизнес и искаше да черпи тоя дето го уволни , че му помогна да си отвори очите . Човек никога не знае какво печели , когато уж губи ;))  http://register.bulnao.government.bg/2015/C0981D3B-4E6F-497F-838B-5118C08F2A9C70848.xml

  Преди около 3 години, видно от дeкларацията до Сметната палата(на линка по - горе), Топалов малко преди да заеме председателското място в СГС, е бил с около 30 000 лв. кредит и без спестявания от предходната година, но последните около 2 години, може и наистина да се е подсигурил финансово, да е погасил кредита и сега да го удари на почивка.

 15. 15
  Елмаз | нерегистриран
  14
  -11

  Да не изпадаме в сиромахомилство и наивистичен популизъм . Обществото е разслоено и има всякакви хора . Достатъчно е човек да се разходи по улиците на София , Пловдив или Варна , за да види какви коли карат някой хора и какви възможности имат. Има хора с реален бизнес , с добри професии , с наследствени богатства и пр. Не е вярно , че всеки е с кредити и на крачка от гладна смърт ... въпросните 40 милиарда спестени от домакинствата са си реален факт .

  Внушението , че един човек /да приемем все пак , че и съдиите са такива/ не може да си позволи 2 ,3 или 6 месеца почивка след като е работил с години на добра заплата , е невярно . С някакви 40 000 - 50 000 лева , които е съвсем реално да се спестят от съдийска заплата за 5-6 години , може и две години да се живее.

  Не съм казал , че Топалов се е осигурил до гроб. Добър юрист като него ще си намери работа и е много вероятно да е доволен , че е напуснал кошмара "СГС".  Едно време баща ми плака като го уволниха от една служба , но после захвана частен бизнес и искаше да черпи тоя дето го уволни , че му помогна да си отвори очите . Човек никога не знае какво печели , когато уж губи ;))

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.