Съдийската колегия на ВСС ще поиска от ВАС предварително изпълнение на решението по избор на председател на СГС

Съдийската колегия на ВСС ще поиска от ВАС предварително изпълнение на решението по избор на председател на СГС

Съдийската колегия ще поиска от Върховния административен съд (ВАС) предварително изпълнение на решението, с което за председател на Софийски градски съд (СГС) бе избран Алексей Трифонов. Това решиха с шест на четири гласа съдебните кадровици. Предложението бе на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Драгомир Кояджиков. Искането се наложи, тъй като другият претендент за поста - Евгени Георгиев, който се яви и на двете провели се процедури, но не бе избран в нито едната, обжалва решението на кадровия орган пред ВАС.

Драгомир Кояджиков бе лаконичен в мотивите си, като изтъкна, че не може СГС вече година и три месеца да е без избран титуляр за административен ръководител. Това, според Кояджиков е вредно за съда и не позволява залагането на по-дългосрочни цели по решаване на конкретните проблеми. Кадровикът напомни и за текучеството при заместник-председателите на най-големия окръжен съд в страната.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не изневери на очакванията и още в началото представи на вниманието на колегията обръщението, подписано от 22-ма градски съдии, които в понеделник вечерта настояха ВСС да не иска от ВАС предварителното изпълнение на решението по избора на Трифонов. За запазване на "статуквото" в СГС се обявиха под 1/5 от съдиите, което е значително по-малко от изявената подкрепа за неуспелия кандидат за поста Евгени Георгиев, която той получи през ноември месец 2018 г.

В рамките на очакванията бе позицията на други двама от членовете на кадровия орган – Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова, които се обявиха срещу предложението на Кояджиков, като го определиха като немотивирано. Според Дишева не бил налице правен интерес Съдийската колегия да иска от ВАС произнасяне по казуса, още повече, че заседанието по делото на съдия Евгени Георгиев срещу решението на кадровия орган за избора на Алексей Трифонов е насрочено за края на февруари. Дишева изтъкна още, че нямало съдебна практика в посока допускане на предварително изпълнение по атакувани пред ВАС решения на административния орган за избор на административни ръководители в съдебната власт. По думите й, в мотивите към предложението на Кояджиков се съдържали цели пасажи от единственото решение на ВАС по подобен казус.  

"Не сме изправени пред нито една от хипотезите и не е необходимо да отправяме такова искане до ВАС. Не виждам за месец или два сериозна опасност да се препятства работата на СГС. Има и.ф. ръководител и нямам впечатление настоящото ръководство да не се справя със задачите си",обясни защо няма да гласува в подкрепа на предложението на Кояджиков колегата му Цветинка Пашкунова.

Председателстващият Съдийската колегия Лозан Панов за пореден път атакува колегите си, като лансира тезата, че решението на мнозинството е било предварително взето. Панов смята още, че отправянето на искане до ВАС за предварително изпълнение на решението по избора на нов административен ръководител на СГС би било втори негативен прецедент в тази процедура. Първият прецедент, според председателя на ВКС, бил отказът на Съдийската колегия на ВСС да се съобрази с волята на Общото събрание на съдиите от Градския съд, които подкрепили Георгиев, а не Трифонов. По-късно на Панов му бе обърнато изрично внимание, че според Закона за съдебната власт (ЗСВ) право да предлагат административни ръководители имат Общите събрания, министърът на правосъдието или самите кандидати, но крайното решение кой да бъде избран е на кадровия орган.

Опитът на Дишева, Пашкунова и Панов да не допуснат взимането на решение, с което от ВАС ще се иска да прекрати сагата с липсата на титулярен председател на Градския съд, срещна добре и логично мотивирана реакция у мнозинството от кадровиците. 

"Упражняването на процесуални права не може да се охарактеризира като "прецедент", още по-малко като "лош прецедент". Да се квалифицира такова процесуално право така е недопустимо", възрази кадровикът Вероника Имова.

"Колегията трябва да прецени дали това, което колегата Кояджиков предлага, е в интерес на СГС, относно организационната работа на съда. А СГС реално има нужда от ръководство и то в пълен състав. Факт е, че голяма част от заместниците напуснаха. Колегата Попколева (Десислава Попколева – и.ф. председател – бел.ред.прави всичко по силите си, но трябва да решим дали чисто организационно СГС има нужда да бъде допуснато предварително изпълнение", заяви друг от членовете на колегията - Даниела Марчева, която напомни, че и представители на Европейската комисия при посещенията си у нас настоятелно са поставяли въпроса – защо СГС няма председател?

Преди самото гласуване думата взе и Севдалин Мавров, който от личен опит сподели, че липсата на титулярно ръководство не е от полза на съда. Мнозинството от кадровиците категорично се противопоставиха на намеците, че решението как ще гласуват им е било спуснато. В подкрепа на решението си, те изтъкнаха и риска делото на Георгиев да се проточи значително, ако се стигне до отлагането му във времето, а оттам СГС да продължи да бъде без титулярно ръководство.

Междувременно съдия Евгени Георгиев излезе с второ съобщение до медиите само в рамките на последните по-малко от 24 часа. Този път обжалващият решението на Съдийската колегия на ВСС за избора на съдия Алексей Трифонов за председател на СГС съобщи, че внася искане за отвод на съдия Юлия Тодорова, която е част от съдебния състав от ВАС, който предстои да гледа жалбата му. Основният мотив, който Георгиев сочи е, че съдия Тодорова не е титуляр във Върховния съд, а е командирована от председателя Георги Чолаков, който пък се явявал член на Съдийската колегия, която не го е избрала и която е страна по делото. Освен това, съдия Тодорова зависела от Съдийската колегия, която можела да окаже влияние върху кариерното й развитие. "Решението за повишаването ѝ се взема от Съдийската колегия на ВСС, чието решение е предмет на обжалване. Нещо повече, членове на СК на ВСС участват и в поредица от подготвителни дейности, свързани с вземането на това решение – мотивираното предложение на КАК и становището на КПЕ", пише съдия Евгени Георгиев в искането си за отвод на съдията по делото му. 

Докато Евгени Георгиев чака решението по делото си срещу Съдийската колегия, има реален шанс ВАС да прекрати продължаващото вече над 15 месеца безвремие в СГС, а оттам и да излезе от кризата, в която изпадна при управлението на преждевременно напусналия председател Калоян Топалов. 

Още по темата

Нови 39 щата за служители да бъдат разкрити в девет съдилища в страната

Предишна новина

Елена Йончева с обвинение за пране на пари от КТБ

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 14
  до 13 | нерегистриран
  2
  -3

  Какво се правиш,че не разбираш!Всеки,който прочете му става ясно за какво иде реч!А,защо на теб,не!Ясно е защо!!Защото си едно същество от "добронамерените"Всички знаят,че председателят на Окръжен съд-Шумен е жена!Под "мъжки момчета" се разбира,че става въпрос за смел и почтен човек,а не страхливо мижитурче!Явно злобата ти пречи на мисловния процес!

 2. 13
  До номер 6 и 8 | нерегистриран
  2
  -3

  Председателят на Окръжен съд Шумен е жена и опита за комплимент е неуместен. Освен това не разбрах какъв героизъм има в поведението на Председателите на Окръжен съд Варна и Шумен, като решенията по чл.194 ЗСВ се вземат от ВСС. Още по- малко виждам връзка между темата на статията и двата коментара, които не съм сигурен дали са иронични или просто някой много е искал да блесне. Пред кого и с какво е ясно.rh

 3. 12
  Съветче | нерегистриран
  7
  -6

  Кояджиков преди да се прави на корифей, да вземе да завърши едно "право".

 4. 11
  До 10 | нерегистриран
  8
  -3

  Като не четеш, как коментираш?

 5. 10
  | нерегистриран
  4
  -10

  Тоя Правен свят вечв никой нв го четв

 6. 8
  До 6 | нерегистриран
  11
  -1

  Поздравления и за ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОКРЪЖЕН СЪД - ШУМЕН! Съдиите от Окръжен Шумен и Варна имат късмет,че ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ на тези съдилища са мъжки момчета,а не страхливци като някои други,които чрез посредничеството на злобни и завистливи същества,използвайки контактите им,направиха всичко възможно да попречат на съдии,които искат да бъдат преместени в София и то по много грозен и подмолен начин,при това,още в самото начало,че после да не им се налага да вземат официално становище!Да,обаче,едно птиченце взе,че уведоми прецаканите подмолно магистрати,кой/кои точно са им създали непреодолими пречки за да имат шанса да бъдат преместени в София!Е,дано на пътя на тези "почтени" и "добронамерени" същества застанат много по-лоши и злобни хора от тях самите!Не е нормално начинът ти на живот да бъде да причиняваш зло всекидневно на хората около теб и да се чувстваш щастлив,че причиняваш страдание!Късмет на съдиите,за които днес са преместени по реда на чл.194 ЗСВ!Дано да има повече такива смели и човечни председатели на съдилища в страната,вкл. и в района на Апелативен съд - Варна!

  -

 7. 7
  ЗАПОЗНАТ | нерегистриран
  25
  -9

  НА КАКВО ОТГОРЕ Е. ГЕОРГИЕВ ОБЖАЛВА ИЗБОР ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СГС И РАЗИГРАВА ТОЛКОВА ВРЕМЕ МНОГО ХОРА ? ДАЛИ ВЕЧЕ СЕ Е НАУЧИЛ ДА ГОВОРИ БЕЗ ДИАЛЕКТ, ИЛИ РЕШАВА ДЕЛАТА В СРОК? КОГАТО РАБОТЕШЕ В СРС БАВЕШЕ ДОСТА ВРЕМЕ ДОКЛАДИТЕ, ЗАЩОТО ИМАШЕ МНОГО ЛИЧНИ ДЕЛА ЗА УРЕЖДАНЕ - ЖИЛИЩЕ В СОФИЯ И Т.Н.???

 8. 6
  до 5 | нерегистриран
  25
  -6

  Много си прав за Добричлията, пърдон столичанинът в повече! От тихата вода е! Житейският опит учи, че такива изглеждащи особено любезни, ласкатели и добронамерени, са съвсем други хора! Точно обратното на това, което демонстрират! Фалшива показност на добронамереност, а истинското лице е злоба и завист! И, разбира се, преди всичко личен интерес! Еми, Евгени, сега боли ли..., а ? ПОЗДРАВЛЕНИЯ за ЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ, проявено от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ на ОКРЪЖЕН СЪД - ВАРНА относно преместването на двете съдии от Окръжен съд - Варна в СГС! Защото първо трябва да си човек, а после съдия! За разлика от ДРУГИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ, които заради страха си от редовите съдии, които вечно са недоволни, особено ако някой прояви желание за преместване на друго място, нямаха смелостта и мъжество, и такава човещина спрямо желаещи да се преместят, виждайки, че последните страдат и то много! Важното е обаче да се харесаме на останалите, които ни се подмазват и лакействат, и които не желаят да сторят добро, т.е. да не пречат! Защото много погрешно си мислим, че тия фалшиви лакеи ще ни подкрепят в нужда! Точно в такива ситуации си проличава кой от председателите на съдилищата е проявил смелост, достойнство и най-вече човещина! Жалко е когато човек позволява и е зависим напълно от хора с дребни души! Превръща се в същия като тях! ОЩЕ ВЕДНЪЖ, МОИТЕ ИСКРЕНИ АДМИРАЦИИ ЗА ЧОВЕКЪТ, ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯт НА ОКРЪЖЕН СЪД - ВАРНА!

 9. 5
  | нерегистриран
  26
  -5
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Писъмцето на Евгени Георгиев срещу колегата от ВАС е доста мерзко.  Той е точно такъв, какъвто е и писмото му. Просто на пръв поглед изглежда добър и разумен.

 10. 4
  O-O | нерегистриран
  31
  -7

  Георгиев се изложи тотално. И какво ще постигне?

 11. 2
  | нерегистриран
  16
  -4

  Междувременно ВАС отмени и § 6 от Наредбата за конкурсите с дългоочаквано решение - http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/6b3807b43480f1ecc225838a00361809?OpenDocument

 12. 1
  | нерегистриран
  28
  -13

  Писъмцето на Евгени Георгиев срещу колегата от ВАС е доста мерзко.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.