Съдийската колегия на ВСС в спор как да възстанови бивш кадровик

Съдийската колегия на ВСС в спор как да възстанови бивш кадровик

"Изненадан съм от решението на ВСС съдия Кузманова да се върне в Търговско отделение, откъдето идва, и изведнъж тя е преместена в Гражданско отделение. Впечатлен съм от това, което се върши и малко ми мирише на друго", коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев

Единодушно с 14:0 гласа "за", съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да разгледа постъпило в Комисията по атестиране и конкурси (КАК) възражение от съдия Мария Кузманова (член на предишния състав на ВСС - бел.ред.) срещу преместването й от Търговско отделение на Софийски градски съд (СГС) в Гражданско отделение на същия съд. Това се случи, въпреки решението на новия ВСС съдия Кузманова, като бивш член на ВСС, да се върне именно в Търговското отделение на СГС, откъдето е дошла.

Спорът се отнася до това, че съдия Мария Кузманова е встъпила като съдия в Софийски градски съд – Търговска отделение, впоследствие на Общо събрания на СГС от 13 октомври изненадващо е било взето решение съдия Кузманова да работи в Гражданско, а не в Търговско отделение, тъй като в последното вече нямало свободна щатна бройка.

В мотивите към възражението си, съдия Кузманова посочва, че неправилно Общото събрание е приело, че липсват свободни бройки в Търговското отделение. На второ място - ако действително липсва бройка във въпросното отделение, то е трябвало да бъде открита такава, за да се спази Законът на съдебната власт.

След като Красимир Шекерджиев представи пред членовете на съдийската колегия постъпилото възражение и мотивите към него, той докладва и предложението на КАК, а именно "да го остави без разглеждане". 

Според членовете на КАК нито комисията, нито Съдийската колегия, са компетентни да разглеждат решенията на Общо събрание на СГС. Вторият аргумент към предложението да се остави без разглеждане възражението на съдия Мария Кузманова е, че тя не била компетентното лице, по силата на закона, което да определя дали трябва да се разкрива допълнителна бройка в Търговското отделение към СГС.

След кратък спор за принципното решаване на подобни казуси, членовете на съдийката колегия в крайна сметка се обединиха около тезата, че не могат да вземат становище по възражението на съдия Кузманова, тъй като законът не им предоставя такива правомощия.

"Законът не предоставя възможност КАК и съдийка колегия да разглеждат решения на общото събрание. Но това дава основание да преразгледаме закона в тази му част. Възражението на колежката за съжаление може да е обект единствено на дискусия. Няма как да бъде взето решение по същество. Въпреки това в бъдеще следва да направим стъпки за изменение на закона в тази част",  уточни Георги Колев.

Представляващият ВСС подкрепи тезата, че единствената законова възможност пред съдийската колегия, е да остави без разглеждане възражението на съдия Кузманова.

"Споделям това, което казва г-н Колев. Изненадан съм, че решението на ВСС е съдия Кузманова да се върне в Търговско отделение, откъдето идва, и изведнъж е преместена в Гражданско отделение. Впечатлен съм от това нещо, което се върши и малко ми мирише на друго", коментира представляващият Съвета Боян Магдалинчев.

Съдът да има говорител, който да дава редовни брифинги*

Предишна новина

Временен шеф на съд ще се избира по старшинство

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  До 18 и 20 | нерегистриран
  1
  -1  Я си пий по-редовно хапчетата. Какъв Петко, какъв Калин! Има свободен състав, и трябва да се заеме. На кривата ракета космосът й виновен.

 2. 20
  | нерегистриран
  4
  -2

  Петко Петков и Калин Калпакчиев настроиха К.ТОПАЛОВ да прецака Кузманова. След явни и тайни завери и с други видни членове на ССБ й скроиха този номер. Включиха и Р.Данаилова и Д.Попсколева. За последната много не съм сигурен,но тя се е опънала и тогава мръсната работа дали на Данаилова.В сценария участвала и С.Найденова, не й прави чест, след като и тя и Кузманова бяха избрани от Парламента.

 3. 19
  | нерегистриран
  6
  -2
  До коментар #18 от " | нерегистриран":
  Това е начина на действие на ръководството на СГС, щом като и с Кузманова постъпиха така, какво остава за останалите съдии,все си мисля че тук се е намесил Калин Калпакчиев.Хубаво им го каза Кузманова на Общото събрание има командировани съдии в ТО, има съдии които са встъпили като граждански съдии, а продължават да заседават като търговски съдии.Точно Данаилова и Попколева погазиха Закона.Интересно Кузманова какво ще направи при тази ситуация, нито е възстановена като търговски съдия, нито е встъпила като търговски съдия,ръководството и Общото събрание я насадиха в Граажданското отделение и то й дадоха най - натоварения състав с най-многото висящи дела.  ако беше помогнала проблемите на СГС да се решат, нямаше да има значение на кой състав е и щеше да е доволна от организацията на работа.

  На този състав колега е работил, не машина.

  Редовите съдии работят при условията, които са им създали членовете от ВСС, вкл. и Кузманова.

  В този смисъл, колежката ще се запознае от близо с плодовете от своята работа.

 4. 18
  | нерегистриран
  7
  -2

  Това е начина на действие на ръководството на СГС, щом като и с Кузманова постъпиха така, какво остава за останалите съдии,все си мисля че тук се е намесил Калин Калпакчиев.Хубаво им го каза Кузманова на Общото събрание има командировани съдии в ТО, има съдии които са встъпили като граждански съдии, а продължават да заседават като търговски съдии.Точно Данаилова и Попколева погазиха Закона.Интересно Кузманова какво ще направи при тази ситуация, нито е възстановена като търговски съдия, нито е встъпила като търговски съдия,ръководството и Общото събрание я насадиха в Граажданското отделение и то й дадоха най - натоварения състав с най-многото висящи дела.

 5. 17
  до 16 | нерегистриран
  14
  -7

  Много се пънеш бе!Срещу тази съдия отмъщение,а защо подвихте опашка срещу друг съдия -Разградчанката Вергиния Мичева,която не остави ли голям Батак след себе си преди да стане зам.министър?Мълчахте защото и последната,и ти уважаеми/а съдия от СГС, сте продукт на един и същи олигархичен кръг състоящ се все от селяндури дошли в София с комплексите си от село!Нагли и изпълнени с въздух под налягане,това сте вие всички,хрантутници на Юдея за България!Доносници срещу собствената си държава пред чужди посолства и извън България,с цел получаване на финикийски знаци,така необходими за съществуването ви,и за да може да властвате,и контролирате ключов властови ресурс,та да осъществите селяндурските си мераци за кариерно израстване!

 6. 16
  | нерегистриран
  21
  -6

  Хайде моля! Да си бил във Фирмено отделение сто години не е същото, като да си бил в Търговско. Била е 7 месеца в Търговско отделение и всички много добре знаем, как й се минаваше докладът, какво остави и т.н. Колегите не забравят. Има ли приключила една несъстоятелност? Едничка. Да кажеш че е некакъв специалист, а то... Регистрацията на фирмички не е като истинската работа в ТО. На нея зорът й да й се открие нов състав в ТО, който да си търкаля докато се пенсионира. Да се бори за командироване във ВАС, АВп, или АСС-Област. Може и в обратната последователност.

 7. 15
  И какво ако е саморазправа ? | нерегистриран
  19
  -8

  Дреме ми . Тая дропла наглее и мързелува от 10 години , а сега се сетила , че в СГС е зле. Нали това е ролята на ВСС - да решава проблемите на натоварените съдилища . Сама се е насадила на пачите яйца - да си ги мъти . Въобще не би трябвало да има такива кошмарно натоварени съдилища като СГС , СРС и АССГ.

 8. 14
  | нерегистриран
  23
  -17

  Ако трябва да сме обективни, случаят с Кузманова е саморазправа.

  Не беше редно да я гласуват в ГО.

  Била е в ТО, редно е да се върне там, още повече, че в този съд има достатъчно свободни места.

 9. 13
  | нерегистриран
  17
  -3
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Въпросът не е за Кузманова, а е принципен. Местенето по хоризонтала.

  Например, явил си се на тежък конкурс за 1 бройка в търговското отделение на СГС и си го спечелил. Не си се явил на по-лекия конкурс за 10 бройки в гражданското отделение. Има решение на ВСС, че те назначава точно в търговското. След 1 месец, общото събрание на окръжния съд решава да те мести тебе в гражданското, а някой от гражданското го мести в търговското, защото е особено готин, а ти не ходиш по купони. Какво да направиш?  конкурсът за търговско отделение не е по-тежък, особено, като се има предвид комисията.

  не си придавай важност:))

 10. 12
  и този ВСС | нерегистриран
  21
  -14

  нищо няма да свърши. Как е възможно да нямат никакво отношения към казуса. независимо от различията, те трябваше да имат мнение по въпроса. А иначе слушаме по цял ден глупостите на Дишева. Тая ще се обади, когато има интерес.

 11. 11
  Човече! | нерегистриран
  7
  -22
  До коментар #7 от "Ей хора! | нерегистриран":
  Ей хора, тази съдия Кузманова, е забравила правото, че и претенции има. Тя повече от 10-15 години не е видяла едно дело от да се намества ту в Инспекторат, ту във ВСС.

  Правото е като карането на колело, който е карал, може пак да кара.

 12. 10
  С какво помогна на СГС ? | нерегистриран
  23
  -5

  Положението в СГС като натовареност е много зле . Уважаемата Кузманова да беше взела мерки и да беше помогнала на съда , а не сега да реве за конкретно отделение . Във Гражданско отделение всъщност ПРЕОБЛАДАВАТ търговските дела като застраховки , банкови дела и пр. Правилно казва колегата - да почва да работи , че благодарение на Висшия съдебен съвет и на такива като нея съставите в Гражданско отделение са много тежки и помощ не се вижда .

 13. 9
  Повлияна | нерегистриран
  15
  -7

  Тази е яко повлияна от алкохола.

 14. 8
  | нерегистриран
  14
  -10
  До коментар #5 от " | нерегистриран":
  Сега остава пък всяко отделение да го броим за отделен работодател - юридическо лице!

  Какво толкова има? Назначението й ти е в СГС. То ти е работодател. Мястото на работа - в същия съд. Дела гледаш.

  Друг е въпросът защо се обявяват конкурси за отделения, а не за съда, като цяло. Все едно във ВАС да има конкурси по материята на ЗУТ, по материята на ЗДвП, на Закона за общинската собственост и т.н.

  Обявяват ги по материя, защото такъв е законът и конкурсът приключва с решение на ВСС, което е обжалваемо. Общото събрание ще решава кадрови въпроси и решенията му са необжалваеми. Това хич не е произвол.

 15. 7
  Ей хора! | нерегистриран
  42
  -9

  Ей хора, тази съдия Кузманова, е забравила правото, че и претенции има. Тя повече от 10-15 години не е видяла едно дело от да се намества ту в Инспекторат, ту във ВСС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.