Съдийската колегия напомни: Отлагайте дела, когато се налага, животът и здравето са по-важни

Съдийската колегия напомни: Отлагайте дела, когато се налага, животът и здравето са по-важни

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) напомни на председателите на съдилищата, че според приетите от нея правила за работа е налична възможност за краткосрочно отсрочване на делата, когато ситуацията с COVID-19 се е усложнила в съответния орган или района.

Такова усложнение, според кадровиците, в момента е налице в редица съдилища, като според тях в момента е нужно да се помисли преди всичко за живота и здравето на магистратите и служителите. Въпросът бе обсъден по време на редовния дебат на Съдийската колегия в началото на всяко заседание във вторник във връзка със ситуацията с разпространението на заразата.

„Ние имаме проблем с разглеждането на наказателните дела в някои съдилища. Става дума специално за СНС и СРС, заради липсата на възможност за проветряване, вероятно такъв проблем има и в други съдилища. Смятам, че е нужно да напомним, че когато това е възможно – следва делата да бъдат разгледани дистанционно, чрез видeоконферентна връзка. Когато има много свидетели, защитници, страни, тогава е добре да напомним на административните ръководители, че е добре тези дела да се гледат в по-големи зали, които да позволяват спазване на противоепидемичните мерки. Следва да напомним на председателите и съдиите, че те имат възможност да отсрочат делата. На мен ми се струва, че, ако едно дело се отсрочи за 2-3 седмици няма да е проблем за правораздаването. Десетки, ако не и стотици съдии и служители, се разболяха, някои от тях умряха. Така е и в адвокатурата. Нека проявим разум“, заяви Красимир Шекерджиев.

Даниела Марчева напълно го подкрепи. „Силно впечатлена съм от факта, че хора, преболедували ковид – отново се разболяват. Хора, които са ваксинирани – пак се разболяват. Болниците са пълни. Струва ми се, че няма да е фатално за следващите 2-3 седмици административните ръководители да помислят за живота и здравето на служителите и магистратите и да отсрочат делата. Аз на тяхно място бих отсрочила всички открити заседания. Няма да стане нищо фатално за 2 седмици, а този период в момента е изключително решаващ. Говори се, че локдаунът ще се увеличи с още 10 дни, но моят призив е максимално да се щади животът и здравето на хората в момента“, каза Марчева.

Боян Магдалинчев пък припомни, че Законът за мерките и действията в извънредна обстановка също предвижда временно, еднократно отлагане на дела до 14 дни, така че няма нищо фатално тази възможност да се използва.

Накрая, без да приемат някакво изрично решение, членовете на Съдийската колегия призоваха единствено за солидарност и за полагане на усилия от страна на работещите и ръководителите на съдилищата за запазване здравето и живота както на магистратите и служителите, така и на страните по делата.

Още по темата

Съдът оправда обвинената за всяване на паника проф. Асена Сербезова

Предишна новина

Прокуратурата е ангажирана активно с проблемите в най-опасното село в България

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  13 | нерегистриран
  0
  -1

  Това значи ли, че и съдебните актове трябва да се отлагат? Има актове- присъди, решения, по които или те се забавят, или мотивите към тях с повече от 4-5 месеца. А по някои мотивите излизат след близо една година .И никой нищо не може да направи- съдиите са "несменяеми", "независими", с "имунитет", а сроковете били "инструктивни". Излиза, че задълженията са инструктивни, а правата безусловни.

 2. 2
  съдия | нерегистриран
  4
  0

  Браво на съдия Марчева. Всички нейни инициативи и застъпвани позиции са в полза на магистратите. Благодаря й, че не се отчужди от съсловието и защитава неговите същностни интереси!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.